Ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς μικρών παιδιών η χθεσινή είδηση για το θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από στρεπτόκοκκο, στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.
Το νοσοκομείο εξέδωσε ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρει ότι το παιδί εισήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου τα ξημερώματα της Τρίτης (19/12) με υψηλό πυρετό και γενικότερα άσχημη κλινική εικόνα. Επίσης, “παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου”.
Κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε λίγες ώρες. Φως στα αίτια του θανάτου του παιδιού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία που θα διενεργηθεί.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν κάποιο παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ειδικά στις περιπτώσεις που:
- τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
- το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
- παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
- φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του στρεπτόκοκκου. Μαθαίνοντας στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα χέρια του, με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.
Με πληροφορίες από: ertnews
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: NIAID (Flickr)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr