Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Έχει τιμηθεί ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” το 2015 ενώ το 2019 αναδείχθηκε στην κορυφή της λίστας με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.
Πρόκειται για μία πολιτικό που αδιαμφισβήτητα σημάδεψε ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Και, όπως συμβαίνει συνήθως με τις επιφανείς προσωπικότητες, έτσι και στην περίπτωση της Μέρκελ, δεν άργησαν να αναπτυχθούν μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας.
Ήταν η Μέρκελ κατάσκοπος της Στάζι;
Αληθεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος χρημάτισε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας “Στάζι” με την κωδική ονομασία «Έρικα», όπως υποστηρίζουν πολλές ιστοσελίδες επί χρόνια; Με μία απλή αναζήτηση στο Google, το όνομα της Μέρκελ εμφανίζεται μαζί με την ονομασία “ΙΜ Εrika” (IM σημαίνει Inoffizielle Mitarbeiterin, ανεπίσημη συνεργάτις).
Επειδή οι θεωρίες συνωμοσίας βρίθουν στο διαδίκτυο γύρω από αυτόν τον «μύθο», ο ιστορικός Χουμπέρτους Κνάμπε, προσπάθησε να διαλύσει αυτές τις φήμες, σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Κνάμπε υποστήριξε ότι “δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να τεκμαίρουν ότι η Μέρκελ υπήρξε ανεπίσημη συνεργάτιδα της Στάζι, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ποτέ”.
Εν ολίγοις ο μύθος συνεχίζεται.
Στους ταραχώδεις μήνες που ακολούθησαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας πρόλαβαν να καταστρέψουν τόνους εγγράφων, προτού το πλήθος αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή του πολύτιμου αρχείου. Δεν είναι γνωστό αν το έγγραφο που αφορά την καγκελάριο σώθηκε ή κάηκε.
Η ίδια είχε δηλώσει παλαιότερα πως η Στάζι είχε επιχειρήσει να την στρατολογήσει το 1978, αλλά αρνήθηκε. “Αυτό είναι κάτι που μόνο η καγκελάριος ξέρει” είχε δηλώσει ο Κάμπε. Άλλωστε, σύμφωνα με τον γενικό και απαράβατο κανόνα της Στάζι “μόνον ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει και να δει τον φάκελό του και κανένας άλλος”. Όπως, κατέληξε και ο Γερμανός ιστορικός “το σημείο αυτό είναι και θα παραμείνει μία «μαύρη τρύπα» στο βιογραφικό της Μέρκελ”.
Ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας
Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954, στο Αμβούργο. Ο πατέρας της, Χορστ Κάσνερ, ήταν λουθηρανός πάστορας και η μητέρα της, Χέρλιντ Κάσνερ, δασκάλα. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο Κάσνερ πήρε μετάθεση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μετακομίσει όλη η οικογένεια στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.
Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε στη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία μέχρι το 1990.
Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και εκείνη υπήρξε μέλος της επίσημης νεολαίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, της “Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας” (FDJ) ενώ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα υπηρέτησε και ως υπεύθυνη προπαγάνδας της οργάνωσης ή γραμματέας αγκίτ-προπ, όπως ονόμαζαν οι Σοβιετικοί την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, γνώρισε, ερωτεύτηκε και το 1977 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ. Χώρισαν το 1982. Μετά το διαζύγιο, λέγεται πως έζησε ως “καταληψίας” σε ένα παράνομο διαμέρισμα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Friedrichstrasse ενώ συνέχισε να εργάζεται στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, ως η μόνη γυναίκα στο τμήμα θεωρητικής χημείας.
Εκεί γνώρισε τον νέο της έρωτα, τον χημικό, Γιοάχιμ Ζάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον σύζυγό της ως “Φάντασμα της Όπερας”, γιατί αποφεύγει κάθε δημόσια εμφάνιση, με αποτέλεσμα η καγκελάριος να παρουσιάζεται μόνη της, χωρίς συνοδό, σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Τα πρώτα πολιτικά βήματα
Το Δεκέμβριο του 1989, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ προσχώρησε στη Δημοκρατική Αφύπνιση (Demokratischer Aufbruch, DA), ένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε ιδρυθεί πρόσφατα από δύο πάστορες, έναν δικηγόρο και είχε ως κύριους στόχους την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση της ελεύθερης οικονομίας στην ανατολική Γερμανία.
Αυτά ήταν που ενέπνευσαν και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην οργάνωση του κόμματος και σύντομα αναδείχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος. Τον Φεβρουάριο του 1990, στις ανατολικογερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές, το κόμμα κατέρρευσε αλλά η Μέρκελ σημείωσε την πρώτη της μεγάλη νίκη. Το συμμαχικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που κέρδισε της εκλογές, τη διόρισε ως κυβερνητική εκπρόσωπο ενώ ο Λόταρ ντε Μεζιέρ, διατέλεσε τελευταίος πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κράτους.
“Το κορίτσι του Κολ”
Βοηθός της πυρηνικής βιομηχανίας;
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1994, η κυβέρνηση Κολ κατάφερε να εξασφαλίσει μικρή πλειοψηφία και η Μέρκελ έγινε υπουργός περιβάλλοντος.
Ένα χρόνο αργότερα, ήρθε αντιμέτωπη με την πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού. Τον Απρίλιο του 1995, επιστρατεύτηκαν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί, για την πρώτη μεταφορά φορτίου πυρηνικών αποβλήτων σε υπόγειες αποθήκες της πόλης Γκορλέμπεν. Διαδηλώσεις από ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και μεγάλο τμήμα του γερμανικού πληθυσμού, οργανώθηκαν σε μια σειρά πόλεις της Γερμανίας.
Κυρίαρχο αίτημα η απομάκρυνση των πυρηνικών.
Η Μέρκελ, κόντρα στο “λαϊκό αίσθημα” της περιόδου, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αποβλήτων, αποκτώντας τη φήμη της βοηθού της πυρηνικής βιομηχανίας. Κάτι που δεν φάνηκε ότι την ενόχλησε ιδιαίτερα. Μάλιστα, το 2004, σε συνέντευξή της, χαρακτήρισε την “επιβολή του μονοπωλίου δύναμης του κράτους” ως “μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες” της.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1998, το CDU απέσπασε το 35,2% των ψήφων. Ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) ανέλαβε την καγκελαρία και το κόμμα της Μέρκελ έπεσε σε βαθιά κρίση.
Ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από πρόεδρο του κόμματος και άρχισαν να εγείρονται μεγάλες εσωκομματικές διαμάχες. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η πρώην υπουργός Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε γενική γραμματέας. Όλα έδειχναν πως το CDU ανασυντασσόταν δυναμικά.
Ωστόσο, η αποκάλυψη του σκανδάλου των “μαύρων λογαριασμών”, τον Νοέμβριο του 1999, ήρθε να κλονίσει το κύρος των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και να σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας συνολικά.
Αποκαλύφτηκε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές “δωρεές” ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομμύρια ευρώ. Ο Χέλμουτ Κολ αρνιόταν πεισματικά να προβεί σε οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με την προέλευση των παράνομων δωρεών.
Τον Δεκέμβριο του 1999, η Μέρκελ δημοσίευσε άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), όπου, δίχως να έχει συμβουλευτεί τον πρόεδρο Σόιμπλε, απαίτησε την ανεξαρτητοποίηση της θέσης της από τον Κολ. Η ανοιχτή αυτή αποστασιοποίηση του “κοριτσιού του Κολ” από τον παλιό της υποστηρικτή εξέπληξε τον γερμανικό πληθυσμό. Παράλληλα, τόνιζε, στο άρθρο της, τη διάθεσή της να θέσει ένα τέλος στο “σύστημα Κολ”.
Η Μέρκελ στα ηνία
Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης. Στις 16 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς παραδέχτηκε ότι και αυτός είχε δεχτεί παράνομη δωρεά για το κόμμα, από εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας.
Στις 10 Απριλίου η Άνγκελα Μέρκελ εκλέχτηκε ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για το κόμμα και την πολιτική της Γερμανίας.
Η μακροβιότερη καγκελάριος
Στις 22 Νοεμβρίου του 2005, η Μέρκελ κατέκτησε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, εγκαταλείπει τη θέση της, αποσπώντας τον τίτλο της μακροβιότερης καγκελαρίου.
Σημαντικές στιγμές στην πολιτική της καριέρα:
- Μάρτιος 2007: Η Μέρκελ επιτυγχάνει μια μεγάλη νομοθετική νίκη, καθώς το κοινοβούλιο συμφωνεί για μια σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
- 5 Μαρτίου του 2010: Η Μέρκελ δηλώνει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” επιλογή. Η Ελλάδα θα λάνει βοήθεια για να αποφύγει την στάση πληρωμών, θέτοντας την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήρως πίσω από τις προσπάθειες για χρηματοπιστωτική βοήθεια που θα ανέλθει συνολικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
- 7 Ιουνίου 2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Μέρκελ το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη μη στρατιωτική τιμητική διάκριση των ΗΠΑ.
- 24 Οκτωβρίου 2013: “Η κατασκοπεία σε βάρος φίλων είναι εντελώς απαράδεκτη”, δηλώνει η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών NSA των ΗΠΑ είχε πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο.
- 31 Αυγούστου 2015: Η Μέρκελ δηλώνει “μπορούμε να το χειριστούμε” όσον αφορά την συρροή προσφύγων από την Μέση Ανατολή. Η διατήρηση ανοιχτών των συνόρων της Γερμανίας όταν άρχισε η κρίση προσφύγων στην Ευρώπη αποτέλεσε μια από τις καθοριστικές της στιγμές.
- 17 Μαρτίου 2017: Μια χειραψία που δεν έγινε, αποτέλεσε κακή αρχή σε επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δεσμοί της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ακαμψία καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.
- 30 Ιουνίου 2017: Το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η Μέρκελ ψηφίζει κατά του νομοσχεδίου, αλλά επιτρέπει στα μέλη του κόμματός της να ψηφίσουν ελεύθερα.
- 29 Οκτωβρίου 2018: Καθώς η κυβέρνησή της και το κόμμα της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από άλλα πολιτικά κόμματα, η Μέρκελ ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.
- 18 Μαρτίου 2020: Η Μέρκελ παροτρύνει σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει έκτοτε τρία μεγάλα κύματα της COVID-19 και έχει εφαρμόσει πολλά λοκντάουν.
- 16 Ιουλίου 2021: Η Μέρκελ δηλώνει ότι οι ξαφνικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία προκάλεσαν μια “εξωπραγματική, απόκοσμη κατάσταση” κατά την επίσκεψή της στις χειρότερα πληγείσες ζώνες. Οι πλημμύρες μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών.
Αντλήθηκαν πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ως παιδί είχε δυσκολίες στο περπάτημα. Έκανε διδακτορικό στην κβαντική χημεία και δούλευε σε ντισκοτέκ. Σήμερα κυβερνά την Ευρώπη
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ