Ανδρομάχη, η γυναίκα του Έκτορα, μετά την καταστροφή της Τροίας παντρεύτηκε τον γιο του Αχιλλέα

Ανδρομάχη, η γυναίκα του Έκτορα, μετά την καταστροφή της Τροίας παντρεύτηκε τον γιο του Αχιλλέα

Στην ελληνική μυθολογία, η Ανδρομάχη ήταν η σύζυγος του Έκτορα, έχασε επτά αδέλφια από τον Αχιλλέα και η ιστορία της αναφέρεται τόσο στην Ιλιάδα όσο και σε έργα συγγραφέων, όπως ο Ευριπίδης και ο Ρακίνας. Συχνά αναφέρεται ως «η μάνα της τραγωδίας».

Η Ανδρομάχη ήταν κόρη του Ηετίωνα, βασιλιά της «Υποπλακίης Θήβης», η οποία βρισκόταν κοντά στο βουνό Πλάκος στην περιοχή του Αδραμυττίου. Ο αδελφός της, ο Πόδης, σκοτώθηκε από τον Μενέλαο, αν και στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι οι επτά αδελφοί της έχασαν τη ζωή τους από τον Αχιλλέα. Με τον Έκτορα απέκτησε έναν γιο, τον Αστυάνακτα.

Ο αστεροειδής 175 Ανδρομάχη, που ανακαλύφθηκε το 1877, πήρε το όνομά του από την ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας.

Η Ανδρομάχη. Πηγή: Wikipedia

Η μονομαχία του Έκτορα με τον Αχιλλέα

Ο πρίγκιπας της Τροίας στη μάχη σκότωσε τον Πάτροκλο, τον επιστήθιο φίλο του Αχιλλέα και μετά μονομάχησε μαζί του.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της Ανδρομάχης και του Έκτορα καταγράφεται στη ραψωδία Ζ της Ιλιάδας, όπου χωρίς να το ξέρουν, αλλά πάντα με μία έντονη αίσθηση υποψίας, συναντήθηκαν για τελευταία φορά πριν από τον θάνατο του Έκτορα.

Σε μια συγκινητική οικογενειακή στιγμή, η Ανδρομάχη συναντά τον Έκτορα και ο γιος του κλαίει τρομαγμένος από την περικεφαλαία του. Όταν την έβγαλε ηρέμησε και πήγε στην αγκαλιά του.

Η τελευταία επίσκεψη του Έκτορα στη σύζυγό του, Ανδρομάχη , και το βρέφος Αστυάναξ. Πηγή: Wikipedia

Η Ανδρομάχη τον παρακάλεσε να σταματήσει, λέγοντάς του ότι αν πεθάνει, εκείνη θα μείνει μόνη, χήρα, και ο γιος τους θα είναι ορφανός, έρμαιο στα χέρια των εχθρών. «Έκτορα, για μένα είσαι τα πάντα: και πατέρας και μητέρα, και αδελφός, και ο αγαπημένος σύντροφός μου», του είπε.

Ο Έκτορας, πιστός στο καθήκον του, βγήκε να πολεμήσει τον Αχιλλέα έξω από τα τείχη της Τροίας. Πριν από τη μονομαχία, ο  ζήτησε να συμφωνήσουν να σεβαστούν τα σώματα των νικημένων, αλλά ο Αχιλλέας αρνήθηκε.

Μετά από σκληρή μάχη, ο πρίγκιπας της Τροίας έκανε την τελευταία του κίνηση. Επιτέθηκε με το ξίφος του, αλλά ο Αχιλλέας τον σκότωσε, τρυπώντας το λαιμό του με το ακόντιο.

Η Ανδρομάχη ανέβηκε στα τείχη και είδε το θάνατο του συζύγου της. Ο Αχιλλέας,  έσυρε το νεκρό σώμα του Έκτορα γύρω από τα τείχη της Τροίας, πανηγυρίζοντας τη νίκη του.

Ο Πρίαμος, πατέρας του πρίγκιπα, πήγε κρυφά ικέτης στον Αχιλλέα και αγκαλιάζοντάς του τα γόνατα τον παρακάλεσε να τον αφήσει να πάρει το άψυχο σώμα του Έκτορα.

Ο Αχιλλέας, ο οποίος επί δέκα μέρες ατίμαζε το κορμί του, έκανε δεκτό το αίτημα του εχθρού του και αφού πρόσταξε τις δούλες να πλύνουν το άψυχο σώμα το κήδεψε με τιμές και υποσχέθηκε ενδεκαήμερη ανακωχή.

Ο θάνατος του Αστυάνακτα και η Ανδρομάχη αιχμάλωτη

Η Ανδρομάχη θρήνησε τον θάνατο του Έκτορα, όταν ο Αχιλλέας τον έσερνε πίσω από το άρμα του, στην πεδιάδα της Τροίας. Όταν ο πεθερός της, έφερε τη σορό στο παλάτι, ήταν η πρώτη που τον πλησίασε, κρατώντας το κεφάλι του στα χέρια της. Μετά την πτώση της Τροίας, οι Αχαιοί πέταξαν τον γιό του Έκτορα, Αστυάνακτα από τα τείχη.

Η Ανδρομάχη δόθηκε ως παλλακίδα στον Νεοπτόλεμο, γιο του Αχιλλέα, ο οποίος την οδήγησε στη Φθία. Εκεί παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον Μολοσσό, αν και άλλες εκδοχές αναφέρουν και άλλα παιδιά, όπως τον Αμφίαλο ή τον Πίελο.

Η Ανδρομάχη και ο Νεοπτόλεμος. Πηγή: Wikipedia

Μετά τον θάνατο του Νεοπτόλεμου, η Ανδρομάχη έζησε με τον Έλενο, αδελφό του Έκτορα, στην Ήπειρο, όπου μαζί έχτισαν τη Νέα Τροία. Εκεί, συνέχισε πιστά να κάνει προσφορές στο κενοτάφιο του Έκτορα .

Μετά το θάνατο του Έλενου, η Ανδρομάχη, σύμφωνα με μια εκδοχή, μετανάστευσε με τον γιο της, Πέργαμο, στην Τευθρανία της Μυσίας. Εκεί, ο Πέργαμος νίκησε τον βασιλιά Άρειο και ίδρυσε μια πόλη που πήρε το όνομά του. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχε μνημείο της Ανδρομάχης στην περιοχή μέχρι την εποχή του.

Αρχική εικόνα: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.