Την άγνωστη ζωή του Ανδρέα Συγγρού, που υπήρξε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY. Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα.
Η εκπομπή παρουσιάζει την δραματική ιστορία της οικογένειας Συγγρού που βρέθηκε στη δίνη της αιματηρής σφαγής της Χίου. Εκεί η μητέρα του πήρε το δρόμο για τα σκλαβοπάζαρα και σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη μητέρα της, που την αγόρασε.
Ο Ανδρέας Συγγρός γεννήθηκε το 1830 στην Κωνσταντινούπολη και από τα νεανικά του χρόνια προσπάθησε να αναρριχηθεί οικονομικά με μοναδικό εφόδιο τις φιλοδοξίες του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Σε ηλικία 24 ετών κατάφερε να γίνει τραπεζίτης και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να δανείζει ακόμα και τον Σουλτάνο.
Η αγάπη του για την Ελλάδα και το κέρδος τον έφερε στην Αθήνα, όπου απέκτησε στενές σχέσεις με τον Χαρίλαο Τρικούπη που είχε το όραμα για την νέα Ελλάδα της ανάπτυξης. Ο τραπεζίτης είχε άριστες σχέσεις και με τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Για αυτό το λόγο έχτισε πολυτελές μέγαρο, ακριβώς απέναντι από τα ανάκτορα, εκεί όπου σήμερα είναι το υπουργείο Εξωτερικών.
Η πορεία του δεν ήταν όμως ανέφελη. Κατηγορήθηκε ότι ευθύνεται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην νεώτερη Ελλάδα, που στιγματίστηκε με την υπόθεση των Λαυρεωτικών. Κατηγορήθηκε από πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι δημιούργησε την τεράστια περιουσία του εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες πουλώντας μετοχές «φούσκες» της μεταλλευτικής του εταιρείας. Χρυσός δεν υπήρξε ποτέ και όσοι πούλησαν την περιουσίας τους για να αγοράσουν μετοχές βρέθηκαν να χάνουν τα πάντα.
Στο πρώτο επεισόδιο της έρευνας η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει τα πρώτα χρόνια της ζωής του άσημου λογιστή της Κωνσταντινούπολης που εξελίχθηκε σε μεγαλοτραπεζίτη και ρυθμιστικό παράγοντα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Στο δεύτερο επεισόδιο που θα μεταδοθεί σε μια εβδομάδα, η εκπομπή φωτίζει τη σχέση του με την γυναίκα του Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου, την ίδρυση ελληνικών τραπεζών, την πολιτική του πορεία ως βουλευτής και δήμαρχος. Ακόμα την εμπλοκή του στην πτώχευση του 1893, τον διεθνή οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και φυσικά τις αναρίθμητες ευεργεσίες του με νοσοκομεία, δρόμους, σχολεία και κτήματα.
Στην εκπομπή μιλούν:
Μιχάλης Βαρλάς, ιστορικός
Αθανασία Μαρκουλή, Δρ. ΕΜΠ του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών
Κώστας Κόλμερ, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Ελευθέριος Σκιαδάς, δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής
Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Νίκος Βασιλάτος, δικηγόρος – συγγραφέας
Ανδρέας Κακριδής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος
Γεράσιμος Νοταράς, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας
Νικολία Ιωαννίδου, αρχιτέκτων – μηχανικός, Δρ. Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr