Ανάβαση του Φρεντ Μπουασονά στα Μετέωρα το 1908 με οικολογικό ανελκυστήρα.
Αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι για ν’ ανέβει ένας επισκέπτης, τραβάνε το σχοινί τέσσερις καλόγεροι. Ο εικονιζόμενος στον “ανελκυστήρα” είναι ο φιλέλληνας Ελβετός, Φρεντ Μπουασονά. Είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε στον ελληνικό χώρο επί τριάντα χρόνια και με τον φακό του έσωσε πολύτιμες εικόνες του παρελθόντος μας.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν θαυμαστής του έργου του, το οποίο ανέδειξε τα μέχρι τότε,άγνωστα μέρη της Ελλάδας.
Ο Μπουασονά καταγόταν από ένα χωριό της Μασσαλίας στη Γαλλία. Γεννήθηκε όμως στην Ελβετία το 1858 και μεγάλωσε στη Γενεύη.
Η καταγωγή του από τη Μασσαλία τον έκανε να πιστεύει από μικρός ότι είχε ελληνικές ρίζες.
Ο πατέρας του ήταν ωρολογοποιός, αλλά ο Φρέντερικ δεν ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και τις καλές τέχνες.
Σπούδασε φωτογραφία στην Ουγγαρία και σε ηλικία 28 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμια έκθεση φωτογραφίας που διοργανώθηκε στο Παρίσι.
Ακολούθησαν και άλλες διακρίσεις, καθώς ανέπτυξε δικές του τεχνικές φωτογραφίας. Μελέτησε το φως, χρησιμοποίησε σε καθαρή μορφή την εωσίνη, ένα φωτοευαίσθητο υλικό που χρησιμοποιούσαν οι φωτογράφοι και ξεχώριζε το μπλε του ουρανού από το άσπρο του χιονιού.
Ο Μπουασονά στην Ελλάδα
Το 1902 ένας γάλλος λόρδος του ζήτησε να φωτογραφίσει τον Παρνασσό με την τεχνική που διαχώριζε τον ουρανό με το χιόνι.
Την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 45 ετών, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τον φίλο του, Ντανιέλ Μπο – Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης και τις γυναίκες τους.
Αρχικά επισκέφτηκε την Κέρκυρα, στη συνέχεια την Αθήνα, ώσπου έφτασε στον Παρνασσό.
Εκείνη την περίοδο έμεινε στο χωριό Ζεμενό Κορινθίας, όπου φωτογράφισε τους κατοίκους.
Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε ξανά στην Ελλάδα, όπου κατέγραψε με την κάμερά του μοναδικές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Φωτογράφισε παιδιά της Ηπείρου, άντρες της Κρήτης, οικογένειες και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων.
Το 1911 ταξίδεψε στα Νησιά του Αιγαίου, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων την Αμοργό, την Πάρο, τη Σαντορίνη και την Ίο.
Φωτογράφισε την Κρήτη και τα παραδοσιακά σπίτια του νησιού.
Ο Μπουασονά πάτησε πρώτος στην κορυφή του Ολύμπου
Το καλοκαίρι του 1913, μαζί με τον φίλο του Ντάνιελ ήρθαν ξανά στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά θα φωτογράφιζε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τα εδάφη που είχαν απελευθερωθεί στους βαλκανικούς πολέμους.
Φωτογράφισε τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, αλλά και τη Σμύρνη.
Τότε, αποφάσισε μαζί με τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί να ανέβουν στην κορυφή του Ολύμπου.
Στην ανάβαση τους συνόδευσε ο έλληνας κυνηγός, Χρήστος Κάκαλος.
Το πρωί της 2ας Αυγούστου 1913 έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Επίσης, ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε τις απάτητες βουνοκορφές του ψηλότερου ελληνικού βουνού.
Όπως είχε δηλώσει ο Μπουασονά στην εφημερίδα “Εμπρός”: “Πρόκειται περί πραγματικής εξερευνήσεως του Ολύμπου, την οποία επιχειρούμεν. Σκοπεύομεν να εξετέσουμς το μεγαλοπρεπέστατον όρος από απόψεως χαράξεως δρόμων προς τας κορυφάς του, από απόψεως κλιματολογικών συνθηκών, ακόμα και από απόψεως συστάσεως του εδάφους ή από απόψεως τοπογραφήσεως του όρους”.
Δείτε φωτογραφίες του Μπουασονά από την ανάβαση στον Όλυμπο:
Η τελευταία φορά που ανέβηκε στον Όλυμπο ήταν το 1927, σε ηλικία 69 ετών. Ο Μπουασονά πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 1946 αφήνοντας πίσω του πολύτιμες εικόνες της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίες δεν θα υπήρχαν χωρίς τα δικά του κλικ και το πάθος του για την Ελλάδα
Διαβάστε επίσης: Σε ποιο σημείο της Ελλάδας τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία; Από εκεί κατάγεται η «δέκατη μούσα», ο Ελύτης, ο Μυριβήλης και ο Βενέζης
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr