Ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που βρέθηκε πρόσφατα σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ φαίνεται πως απεικονίζει ένα θαύμα του Ιησού από την Καινή Διαθήκη, συγκεκριμένα «το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων».
Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Ίππου, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο ανατολικά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στη λίμνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Η εκκλησία χτίστηκε πριν περίπου 1500 χρόνια και καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Η εκκλησία ανακαλύφθηκε εν μέρει πριν από μια δεκαετία και πλέον εκεί έχουν γίνει ολοκληρωμένες ανασκαφικές εργασίες από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Στο ψηφιδωτό απεικονίζονται μεταξύ άλλων δύο ψάρια και πέντε ψωμιά, κάτι που ταιριάζει με την αφήγηση της Καινής Διαθήκης για το συγκεκριμένο θαύμα, όπου ο Ιησούς Χριστός τάισε συνολικά 5.000 ανθρώπους. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Μάικλ Άιζενμπεργκ δήλωσε: «Σίγουρα, μπορεί να προκύψουν διαφορετικές ερμηνείες αν επιχειρήσεις να περιγράψεις τα ψωμιά και τα ψάρια του ψηφιδωτού, αλλά δεν γίνεται να μη δεις την εκπληκτική ομοιότητα με την περιγραφή που δίνεται στην Καινή Διαθήκη. Για παράδειγμα, η Καινή Διαθήκη περιγράφει πέντε φραντζόλες σε ένα καλάθι και δύο ψάρια, αυτά, δηλαδή, που απεικονίζονται στο μωσαϊκό».
Incredible 1,500-yo mosaic depicting Jesus feeding the 5,000 with five loaves of bread is uncovered at a church near the Sea of Galilee
The mosaic paves floor at the so-called Burnt Church in Hippos, northern #Israel pic.twitter.com/v4qcFKU1TP
— Hans Solo (@thandojo) 19 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Eisenberg λέει πως πιστεύει όμως πως η νέα ανακάλυψη δείχνει τον τόπο τέλεσης του θαύματος. Επισημαίνει πως ο Ναός του Πολλαπλασιασμού έχει έναν ψηφιδωτό που απεικονίζει τέσσερις άρτους και δύο ψάρια, ελαφρώς διαφορετική δηλαδή εικόνα από όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Αντιθέτως η νέα ανακάλυψη ταυτίζεται απόλυτα με το κείμενο.
Παρότι το ψηφιδωτό δεν είναι κορυφαίας ποιότητας, είναι πολύ καλά διατηρημένο και αυτό χάρη στη φωτιά που κατέστρεψε τον ναό. Ολόκληρη η στέγη του ναού κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αφήνοντας πάνω στο ψηφιδωτό ένα παχύ στρώμα στάχτης, 30-40 εκατοστά, το οποίο λειτούργησε σαν προστατευτικό στρώμα για αιώνες. Η εκκλησία βρίσκεται στην «καρδιά» των Αγίων Τόπων, έχοντας «θέα» στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στο σημείο, δε, όπου κάποτε υπήρχε μια ελληνορωμαϊκή πόλη.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr