Πολωνία, 1826. Το Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας υποδεχόταν τη δωρεά μιας μούμιας 1900 ετών από την Αίγυπτο. Οι ερευνητές ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για το σώμα ενός Αιγύπτιου ιερέα. Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα ανήκε σε μία έγκυο γυναίκα.
Η ανακάλυψη έγινε τον Απρίλιο του 2021 από επιστήμονες που συμμετέχουν στο Warsaw Mummy Project. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μέσων, προβλέπει την επανεξέταση δεκάδων μουμιοποιημένων ανθρώπινων λειψάνων, προκειμένου να εξαχθούν νέα αναλυτικά συμπεράσματα.
Η πεποίθηση για την εν λόγω μούμια, ότι ανήκε σε Αιγύπτιο ιερέα, βασιζόταν στην αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών της σαρκοφάγου της. Αναγραφόταν το όνομα του ιερέα Hor-Djehuty, ενώ σύντομη εξέταση που είχε γίνει τη δεκαετία του ’90, επιβεβαίωσε ότι η σορός ανήκε σε άντρα.
Εν τέλει, τα σύγχρονα μηχανήματα κατέρριψαν τη θεωρία, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα.
«Η πρώτη μας έκπληξη ήταν ότι δεν είχε ανδρικό μόριο. Αντίθετα, είχε στήθος και μακριά μαλλιά. Έπειτα, όταν είδαμε το μικρό ποδαράκι και το χεράκι, σοκαριστήκαμε…»
Η πρώτη έγκυος μούμια
Οι ακτίνες x-ray και οι ειδικοί σαρωτές αποκάλυψαν ότι το πτώμα ανήκει σε μία έγκυο γυναίκα, που είχε μουμιοποιηθεί και θαφτεί με το έμβρυο ακόμα στην κοιλιά της. Είναι κάτι πρωτοφανές για τα αρχαιολογικά χρονικά. Στο παρελθόν είχαν βρεθεί τάφοι εγκυμονούσων, όμως σώζονταν μόνο οστά και κρανία.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει διατηρηθεί μέχρι και ο μαλακός ιστός της σάρκας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντληθούν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Αρχικά, από την μελέτη της σαρκοφάγου διαπιστώθηκε ότι η ταφή είχε γίνει περί τον 1ο αιώνα π.Χ. στην πόλη των Θηβών της Αιγύπτου. Πιστεύεται μάλιστα, ότι η γυναίκα ανήκε στην ελίτ της τοπικής κοινωνίας. Το σώμα της ήταν τυλιγμένο με ακριβά υφάσματα και διακοσμημένο με πολύτιμα φυλαχτά.
Οι Θήβες έγιναν πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την 11η Δυναστεία τού Μέσου βασιλείου και κατά την 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των Θηβών προσφέρουν μία ουσιαστική μαρτυρία για τον αιγυπτιακό πολιτισμό στην περίοδο της ακμής του.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η γυναίκα ήταν 20-30 ετών και βρισκόταν μεταξύ της 26ης και της 30ης εβδομάδας κύησης. Αυτό διαπιστώθηκε και από τη διάμετρο του εγκεφάλου του βρέφους.
Αυτό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες είναι ότι μητέρα και έμβρυο είχαν θαφτεί μαζί. Σε αρχαίους τάφους άλλων γυναικών που πέθαιναν στη γέννα, μητέρα και παιδί θάβονταν ξεχωριστά.
Αν και ακόμη οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σπάνιο εύρημα θα ρίξει φως σε πτυχές της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας που μέχρι σήμερα παραμένουν στο σκοτάδι. Οι συνήθειες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ανάπτυξη των εμβρύων και οι λόγοι πίσω από τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των εγκυμονούσων είναι μερικές από αυτές…
Πηγή φωτογραφιών: YouTube. Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Ancient Origins, New York Times, The Sun
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μία τέλεια διατηρημένη μούμια 700 ετών. Το άθικτο λείψανο της Κινέζας αριστοκράτισσας από την δυναστεία των Μινγκ βρέθηκε σε εργασίες οδοποιίας
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ