Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζεται ένας από τους πιο αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 20 ετών.
Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου το 1908. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να γίνει ο προστάτης της οικογένειας, καθώς ο πατέρας του έλειπε συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης ζούσε στην Αμερική.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα το 1927. Ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας ενθουσιάστηκε από τη δυναμικότητά του. Έναν χρόνο μετά έπαιξε στην πρώτη ελληνική βουβή ταινία με τίτλο Το λάβαρο του ’21 (1928). Παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τοπικών θιάσων, μεταξύ των οποίων ο Θίασος Νέων του Ανδρέα Παντόπουλου και ο θιάσος της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 μπήκε στο Εθνικό Θέατρο.
Από το 1933 έπαιξε κατά σειρά με τους θιάσους Λουδοβίκου Λούη, Μήτσου Μυράτ, Βασίλη Αργυρόπουλου και Μαρίκας Κοτοπούλη μέχρι το 1935, όταν επαναπροσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο.
Πόλεμος και εξορία
Πολέμησε στο μέτωπο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής η δεύτερη σύζυγός του, απέβαλε στον 8ο μήνα και έχασε τα δίδυμα που κυοφορούσε. Το 1943, όταν ανέλαβε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συνέβαλε στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. Η πεισματική άρνησή του να υπογράψει “δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών” οδήγησε σε διώξεις, βασανιστήρια και εξορία στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη για σχεδόν επτά χρόνια. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τζαβαλάς Καρούσος και ο Γιάννης Χοντζέας, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές. Ταυτόχρονα εμψύχωνε σύντρόφους του στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Αθήνα, αναγκάστηκε να εργαστεί ευκαιριακά, αρχικά στο ραδιόφωνο. Σιγά-σιγά έπαιρνε μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Επαγγελματική καταξίωση
Το 1951-1952 διοργάνωσε “ποιητικές απογευματινές” στο θέατρο Μουσούρη. Το 1952 πρωταγωνίστησε στον Προμηθέα του Αισχύλου με τον θίασο του Λίνου Καρζή σε Δελφούς και Αθήνα, όπου μετά την παράσταση δέχεται την έκφραση συγχαρητηρίων από τους βασιλείς. Ακολούθως πρωταγωνίστησε στον θίασο της Κοτοπούλη και το 1953 οργάνωσε δικό του θίασο.
Από το 1954, εργαζόταν στο Θέατρο Αθηνών και από το επόμενο έτος, στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο. Το 1954, μετά από μία θεατρική πρεμιέρα, γνώρισε την τρίτη σύζυγό του, Λίντα Άλμα. Παράλληλα εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες με χαρακτηριστικές ερμηνείες.
Η συνεχής καταπόνηση του οργανισμού του του δημιούργησε με τον καιρό προβλήματα και η υγεία του εξασθένησε. Αρνήθηκε να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας, όντας καπνιστής. Έτσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας όπου πρωταγωνίστησε με τίτλο “Ταξίδι στα Κύθηρα”, πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, σε ηλικία 76 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Είναι ο Μάνος Κατράκης
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Η Παληά Αθήνα

Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα ψυχρή εισβολή με πολικές αέριες μάζες. Προειδοποίηση Τσατραφυλλιά για «καιρικό ζουρλομανδύα»
- Ο ισχυρισμός της τυφλής μυστικίστριας για το σεισμό στη Μιανμάρ. Τα σενάρια για παγκόσμιο πόλεμο
- Συνελήφθη για οπλοκατοχή ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Η ανάρτηση του ηθοποιού για το συμβάν
- Μετακινήθηκαν Αστυπάλαια και Νάξος από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Φυσικών Καταστροφών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ