Στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται η συνοικία των Αναφιώτικων. Πρόκειται για έναν “αυθαίρετο” κυκλαδίτικο οικισμό στην καρδιά της Αθήνας.
Τον έχτισαν νησιώτες μάστορες στα μέσα του 19ου αιώνα, που είχαν μεταναστεύσει στην Αθήνα και εργάζονταν για την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας και την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.
Οι περισσότεροι τεχνίτες ήρθαν από την Ανάφη. Άλλωστε οι Αναφιώτες μαρμαράδες, λιθοξόοι, ξυλουργοί και κτίστες φημίζονταν για τη δεξιοτεχνία τους.
Οι χτίστες από την Ανάφη
Όταν έφτασαν στην Αθήνα, κατόπιν εντολής του Όθωνα, κατοικούσαν στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας. Το κράτος τους είχε παραχωρήσει μερικά μικρά οικόπεδα, για να μείνουν με τις οικογένειές τους και να εγκατασταθούν μόνιμα.
Σύντομα, όμως, οι τιμές αυξήθηκαν δραματικά και οι εργάτες αποφάσισαν να αναζητήσουν αλλού στέγη. Δεν ήθελαν, όμως, να απομακρυνθούν από το κέντρο, όπου εργάζονταν.
Έτσι εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια κάτω από την Ακρόπολη.
Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ο ξυλουργός Γ. Δαμίγος και ο κτίστης Μ. Σιγάλας από την Ανάφη. Λέγεται ότι έχτισαν τα σπίτια τους μέσα σε μία μόνο νύχτα, μεταφέροντας τα δομικά υλικά με πλήρη μυστικότητα.
Για την ανοικοδόμηση των δύο πρώτων σπιτιών βοήθησαν και άλλοι εργάτες, οι οποίοι σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμα των συναδέλφων τους και έχτισαν τα δικά τους σπίτια στους πρόποδες της Ακρόπολης ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.
Παράλληλα, αναστήλωσαν και τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου του Βράχου.
Παρόλο που η οικοδόμηση της περιοχής έγινε λαθραία, οι τοπικές αρχές φάνηκαν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανοχή, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.
Η οίκηση παρέμεινε σχεδόν αμιγής μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκτός από τους Αναφιώτες στην περιοχή εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Έτσι χτίστηκε και μια προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά. Το 1950, ένα τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών.
Το 1970 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος περίπατος της Ακρόπολης.
Σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2015, οι κάτοικοι των Αναφιώτικων ήταν μόλις 65 και ανάμεσά τους υπήρχαν 4 παιδιά.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Michael Miller από τα Αναφιώτικα:
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές στο πλαίσιο ελέγχου. Πάνω από 190 παραβάσεις
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ