Το Μάρτιο του 1969 περισσότεροι από 500 άοπλοι και αθώοι Βιετναμέζοι σφαγιάστηκαν στο χωριό Μάι Λάι, από Αμερικανούς στρατιώτες. Αρχικά το Πεντάγωνο έκρυψε την σφαγή από την κοινή γνώμη. Όμως λίγους μήνες μετά, στις 12 Νοεμβρίου του 1969, η αποτρόπαια πράξη είδε το φως της δημοσιότητας, χάρη στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Σέιμουρ Χέρς. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν από τις εφημερίδες για τη δράση των στρατιωτών, ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σφαγή του Μάι Λάι ήταν ίσως από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία του Αμερικανικού Στρατού.
Η αποστολή που είχαν να εκτελέσουν οι τρεις διμοιρίες της 11ης Μεραρχίας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, ήταν συνηθισμένη και όπως πάντα επικίνδυνη. Ως μέλη της Δύναμης Κρούσης Μπάρκερ, έπρεπε να εντοπίσουν και να εξοντώσουν τους μαχητές Βιετκόνγκ, που κρύβονταν στα χωριά. Επικεφαλής του αμερικανικού αποσπάσματος ήταν ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ. Τα ελικόπτερα τους μετέφεραν στο χωριό Μάι Λάι. Η πληροφορία ήταν ότι εκεί, ανάμεσα στους 700 κατοίκους, κρύβονταν Βόρειο-Βιετναμέζοι μαχητές της 48ης Ταξιαρχίας. Ο ρόλος των χωρικών ήταν να τους παρέχουν οπλισμό, πυρομαχικά, τροφή και στέγη.
Μόλις οι στρατιώτες μπήκαν στο χωριό, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Όχι εναντίον εχθρών που αντιστέκονταν, αλλά κατά ανυπεράσπιστων και άοπλων γυναικών, παιδιών και γερόντων. Οι στρατιώτες αγνόησαν όλους τους κώδικες τιμής. Σε έξαλλη κατάσταση και δίχως ίχνος ανθρωπιάς όρμησαν με τα μαχαίρια στα χέρια. Έσφαξαν και ακρωτηρίασαν νεογέννητα μωρά, παιδιά και ενήλικες.
Βίασαν ομαδικά γυναίκες. Δεν «λύγισαν» ακόμη και όταν μητέρες κρατώντας νεογέννητα στα χέρια φώναζαν «no VC», δηλαδή όχι Βιετκόνγκ. Σε τρεις ώρες ολόκληρο το χωριό ξεκληρίστηκε.
Οι χωρικοί που έλειπαν στα χωράφια, όταν επέστρεψαν έκαναν τρεις ημέρες για να θάψουν τα πτώματα. Το μακελειό θα παρέμενε άγνωστο, αν δεν βρισκόταν στο Μάι Λάι ο στρατιωτικός φωτογράφος Ρόναλντ Χέιμπερι, που απαθανάτισε τη μαζική δολοφονία. Ο Χέιμπερι είπε μάλιστα ότι ήταν παρών, όταν ένας στρατιώτης πυροβόλησε εν ψυχρώ δύο παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
Από το σύνολο των στρατιωτών μόλις τρεις «σήκωσαν ανάστημα» την ώρα του μακελειού, φυγαδεύοντας μερικούς χωρικούς.
Αργότερα, όταν ο στρατιώτης Πολ Μίντλο, που έλαβε μέρος στο μακελειό, παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι σκότωσε 10-15 γυναικόπαιδα, η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε. Ο βετεράνος Βαρνάντο Σίμπσον αποκάλυψε στον Τύπο ότι «όσοι πήγαμε στο χωριό είχαμε στο μυαλό μόνο να σκοτώσουμε. Είχαμε χάσει πολλούς άνδρες. Ξέραμε ότι ήταν οχυρό των Βιετκόνγκ και ότι τους βοηθούσαν». Τότε έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο ερευνούσε ήδη έξι μήνες την υπόθεση, χωρίς όμως να καταλήγει σε πόρισμα.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου κάθισαν 26 στρατιώτες. Δεν τιμωρήθηκε κανένας, παρά μόνο ο ανθυπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ για τη δολοφονία Βιετναμέζων. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ισόβια, αλλά εξέτισε μόνο τρεισήμισι χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος. Η υπερασπιστική του γραμμή ήταν «ότι εκτελούσε εντολές».
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ