Η Αϊτή ήταν η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έγινε την 1η Ιανουαρίου 1804. Υπήρξε και η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους.
γράφει ο δερματολόγος Γιάννης Δημητριάδης από το Παρίσι
Είναι γνωστό πως το πρώτο κράτος που συγκατένευσε στο δίκαιο του ελληνικού Αγώνα για Ανεξαρτησία ήταν η Αϊτή (« Χαϊτιον »). H πρώτη Μαύρη (ήτοι εξ Αφροαμερικανών) ελεύθερη και ανεξάρτητη Δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου, όπως συνηθίζεται να αυτοαποκαλείται première République Noire libre et indépendante du nouveau Monde (1804), δια του Προέδρου της Ζαν Πιερ Μπουαγιέ χαιρετίζει την ελληνική Επανάσταση στις 15 Ιανουαρίου 1822.
Την ημερομηνία αυτή φέρει το απαντητικό γράμμα του προέδρου Ζαν-Πιερ Μπουαγέ (1776-1850) στην υπό τον Αδαμάντιο Κοραή ομάδα Ελλήνων πατριωτών στο Παρίσι, οι οποίοι είχαν λίγους μήνες νωρίτερα αιτηθεί δια επιστολής τους αρωγή από την αϊτινή Κυβέρνηση.
«Ένα διακύβευμα τόσο όμορφο και δίκαιο … δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους Αϊτινούς, εφόσον εμείς, όπως και οι Έλληνες, υπομείναμε μία μακρόχρονη και ατιμωτική σκλαβιά, και επιτέλους συντρίψαμε την κεφαλή της τυραννίας με τις ίδιες τις αλυσίδες μας », γράφει χαρακτηριστικά στον Κοραή, ο Αϊτινός Πρόεδρος.
Εκτιμάται ότι εστάλησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα 25 τόνοι κόκκων αϊτινού καφέ προς εξασφάλιση αγοράς πολεμοφοδίων. Η δε θρυλούμενη αποστολή ομάδας ντόπιων φιλελλήνων εθελοντών, προς ενεργό συμμετοχή στην Επανάσταση, δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Σε κάθε περίπτωση, οι μακρινοί Αϊτινοί ήσαν οι πρώτοι που αναγνώρισαν και συνέδραμαν τον Αγώνα για Ανεξαρτησία.
Διαβάστε ακόμη: Οι 100 εθελοντές από την Αϊτή που ήρθαν να πολεμήσουν στην επανάσταση του 1821 και πέθαναν στο ταξίδι. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Ελληνική Επανάσταση
Γίνεται κατά καιρούς λόγος για το κατά πόσον στην πορεία, η Ελληνική Πολιτεία, έδειξε επισήμως ή όχι, την ευγνωμοσύνη της προς τον Αϊτινό Λαό. Σε αυτό το πλαίσιο, μία εν πολλοίς άγνωστη (πιο σύγχρονη) λεπτομέρεια είναι η εξής : Μερίδα Αϊτινών ιστοριοδιφών και Μέσων Δικτύωσης (twitter, blogs) παρουσιάζουν την Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδος (1906-1968), ως τη μοναδική αξιωματούχο της σύγχρονης Ελληνικής Πολιτείας, η οποία φέρεται να μετέβη στα 1935 στην ιστορική αυτή Δημοκρατία της Καραϊβικής, προς απόδοση τιμής στον Αϊτινό Λαό, που πρώτος εκείνος στον ελεύθερο τότε κόσμο, συνέδραμε την ελληνική Επανάσταση.
Τί ακριβώς συνέβη το 1935;
Το Φεβρουάριο του έτους εκείνου, η Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδος και της Δανίας, που φέρει ήδη τον τίτλο της Δούκισσας του Κεντ, μετά το γάμο της (τέλη Νοεμβρίου 1934) με τον Γεώργιο, Δούκα του Κεντ, γιο του τότε Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεωργίου Ε’, μεταβαίνει με το σύζυγό της σε ταξίδι του μέλιτος με προορισμό τις Μπαχάμες.
Το συζυγικό ταξίδι αποφασίστηκε γρήγορα μετά το γάμο, καθώς η Μαρίνα, το Φεβρουάριο του 1935, βάδιζε προς τον 2ο μήνα εγκυμοσύνης στο 1ο της παιδί, τον Εδουάρδο, σημερινό Δούκα του Κεντ. Οι διακοπές του δουκικού ζεύγους περιελάμβαναν κατά σειρά τους ακόλουθους σταθμούς: Τρινιδάδ, Άγιο Θωμά των Παρθένων Νήσων, Πουέρτο Ρίκο, Αϊτή, Τζαμάικα, Μπαχάμες κι επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο περνώντας από το Μαϊάμι.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στις 15 Φεβρουαρίου 1935, η Μαρίνα της Ελλάδος βρίσκεται (διερχόμενη) από το Port-au-Prince (πρωτεύουσα) της Αϊτής, οπότε και γίνεται μνεία του γεγονότος της συμπαράστασης του πρώτου Προέδρου της Αϊτινής Δημοκρατίας, Ζαν-Πιερ Μπουαγέ, στους ξεσηκωμένους Έλληνες στα 1822.
Εντούτοις, η παρουσία της Μαρίνας στη νησιωτική Δημοκρατία έλαβε χώρα στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης, ή εν μέρει ημιεπίσημης από βρετανικής πλευράς, στο βαθμό, δηλαδή, που απορρέει από τη νεοαποκτηθείσα ιδιότητά της, ως Δούκισσας του Κεντ, και άρα μέλους της Βασιλικής Οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μολαταύτα, εν τοις πράγμασι, η επίσκεψη αυτή ουδόλως εξέφραζε την επίσημη ελληνική Πολιτεία καθώς, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε επί (αβασίλευτης) Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Πλην δε, μερίδα των Αϊτινών, αναμιμνησκόμενοι της στάσης του Προέδρου Μπουαγέ, ερμήνευσαν την παρουσία μίας Ελληνίδας Πριγκίπισσας και εν δυνάμει πολιτειακής αξιωματούχου της χώρας της, ως έμπρακτη έκφραση ευγνωμοσύνης εκ μέρους των Ελλήνων προς την πατρίδα τους.
Να σημειωθεί πως η Μαρίνα ήταν το 3ο παιδί του Πρίγκιπα Νικολάου της Ελλάδος, ο οποίος με τη σειρά του ήταν το 4ο παιδί του Βασιλιά των Ελλήνων, Γεωργίου Α’, ενώ υπήρξε και ο νονός (1936 ή 1937) του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.
Γιάννης Δημητριάδης, Δερματολόγος, Παρίσι
https://twitter.com/OrlandoAurelien/status/1316529077239586819
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Έρχομαι σαν προσκυνητής». Σπάνιο βίντεο με συγκινητικές δηλώσεις του Γιάννη Ρίτσου από την επίσκεψή του στην Κύπρο μετά την εισβολή
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ