Αιχμηρή ανακοίνωση για το ντοκιμαντέρ του Netflix που παρουσιάζει τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα με αφρικανικά χαρακτηριστικά, δημοσιοποίησε το υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων της Αιγύπτου.
Κάνει λόγο για «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας» και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση».
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου, λέει πως με ιστορικά στοιχεία, η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν «ανοιχτόχρωμη και με ελληνικά χαρακτηριστικά».
Πρόσθεσε ότι «τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της».
Μιλώντας για τη σειρά ντοκιμαντέρ που ανακοίνωσε το Netflix για τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα, που θα προβληθεί στις 10 Μαΐου και στην οποία η ηρωίδα της έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα, ο Δρ. Μουσταφά Βαζίρι, Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας, αναφέρει πως η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι πλαστογραφία της αιγυπτιακής ιστορίας και μία κατάφωρη ιστορική παρανόηση.
Όπως πρόσθεσε, οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι θα έπρεπε να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, όταν κάνουν τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ και ιστορικές ταινίες που θα παραμείνουν μάρτυρες για τους πολιτισμούς και την ιστορία των εθνών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας και απεικόνιση σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν το πραγματικό της σχήμα και τα χαρακτηριστικά, που όλες δείχνουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά της Βασίλισσας Κλεοπάτρας.
Ο Μουσταφά Βαζίρι, που παρακολούθησε την ταινία, λέει πως απορρίπτει το περιεχόμενό της.
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, η εμφάνιση της Βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την ταινία και σε αυτό το σώμα, έρχεται σε αντίθεση με τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών, όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο και τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και ότι είχε καθαρή Μακεδονική καταγωγή.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Βασίλισσα Κλεοπάτρα κατάγεται από μια αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβερνούσε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α’, Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίο περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.
Η σκηνοθέτις σχολιάζει τις αντιδράσεις
Θέλοντας να απαντήσει στις αντιδράσεις, η σκηνοθέτις τεσσάρων επεισοδίων, Τίνα Γκαράβι, έγραψε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Variety.
Η Γκαράβι, γράφει τα εξής:
«Το περσινό καλοκαίρι ζούσα στην παραλία Venice και αποφάσισα, έπειτα από επιμονή ενός φίλου, να επισκεφτώ έναν μάντη. Πήγα και αυτό που άκουσα με έκανε να κοιτάξω αποδοκιμαστικά: «Δεν λέω ότι είσαι η Κλεοπάτρα, αλλά κατά κάποιον τρόπο μοιράζεστε την ίδια ιστορία και είστε συνδεδεμένες».
Λιγότερο από έναν μήνα μετά, μου τηλεφώνησε μια εταιρεία παραγωγής που ετοίμαζε μια νέα σειρά δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο “African Queens”. Παραγωγός θα ήταν η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και το πρότζεκτ θα αφηγούνταν τη ζωή της Κλεοπάτρας.
Θυμάμαι ως παιδί να βλέπω την Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε αυτόν τον ρόλο. “Μαγεύτηκα”, αλλά, ακόμα και τότε, αισθανόμουν ότι η απεικόνιση δεν ήταν σωστή. Ηταν το δέρμα της Κλεοπάτρας τόσο λευκό; Με αυτή τη νέα παραγωγή θα μπορούσα να βρω τις απαντήσεις για την καταγωγή της και να την απελευθερώσω από τα δεσμά που έχει δημιουργήσει το Χόλιγουντ σχετικά με την εμφάνισή της.
Είμαι Περσίδα γεννημένη στο Ιράν και η καταγωγή της Κλεοπάτρας είχε αποδοθεί κάποια στιγμή στους Ελληνες, τους Μακεδόνες και τους Πέρσες.
Κάνοντας την έρευνά μου, συνειδητοποίησα πόσο ορθό πολιτικά θα ήταν να βλέπαμε μια μαύρη ηθοποιό στον ρόλο της Κλεοπάτρας. Για εμένα, η ιδέα ότι ο κόσμος έκανε τόσο λάθος πριν -ιστορικά, από τη Θέντα Μπάρα στη Μόνικα Μπελούτσι και από τις Αντζελίνα Τζολί και Γκαλ Γκαντότ που αναμένεται να την υποδυθούν σε επερχόμενα πρότζεκτ- σήμαινε ότι θα έπρεπε να πράξουμε σωστά. Εψαχνα την κατάλληλη ηθοποιό που θα έφερνε την Κλεοπάτρα στην οθόνη στον 21ο αιώνα.
Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μια μελαμψή γυναίκα; Και γιατί πολλοί τη θέλουν λευκή; Επειτα από πολλή ταλαιπωρία και αμέτρητες οντισιόν, βρήκαμε την Αντέλ Τζέιμς, μια ηθοποιό που θα μπορούσε να μεταφέρει, όχι μόνο την ομορφιά της Κλεοπάτρας, αλλά και τη δύναμή της. Αυτό που οι ιστορικοί μπορούν να επιβεβαιώσουν είναι πως είναι πιθανότερο η Κλεοπάτρα να έμοιαζε με την Αντέλ παρά με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Καθώς έφτανε η ημέρα που θα ξεκινούσε η παραγωγή, συνειδητοποίησα το μέγεθος και την πολιτική φύση της δουλειάς. Είναι σημαντικό να γίνονται όλα σωστά, αλλά και να βρίσκουμε τρόπο να λέμε την ιστορία με ανθρωπιά και λίγο διαφορετικά.
Η σειρά του HBO, “Rome”, απεικόνισε μία από τις πιο έξυπνες, εκλεπτυσμένες και δυναμικές γυναίκες στον κόσμο ως τοξικομανή και περίεργη, αλλά αυτό δεν πείραξε τους Αιγύπτιους. Πού ήταν τότε οι αντιδράσεις; Και τους πειράζει μια μαύρη ηθοποιός; Τι τους ενοχλεί τόσο;
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινα στόχος ενός τεράστιου διαδικτυακού ντιμπέιτ. Οι Αιγύπτιοι με κατηγόρησαν για “blackwash” και “κλέψιμο” της Ιστορίας τους. Μερικοί απείλησαν να μου καταστρέψουν την καριέρα.
Ηταν λοιπόν, μαύρη, η Κλεοπάτρα; Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το ότι δεν ήταν λευκή σαν την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία της Κλεοπάτρας αφορά λιγότερο εκείνη και περισσότερο το ποιοι είμαστε εμείς.
Είναι σχεδόν σαν να συνειδητοποιούμε ότι ο μισογυνισμός μάς επηρεάζει ακόμα σήμερα. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να ερευνήσουμε τις ιστορικές μας φιγούρες χωρίς να φοβόμαστε τι θα ακολουθήσει με την απεικόνισή τους. Είμαι υπερήφανη που στηρίζω το “Queen Cleopatra” -μια επανασχεδιασμένη Κλεοπάτρα- και την ομάδα που δημιούργησε τη σειρά».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr