Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Καταγγελίες ακόμα και για απειλές βιασμού αν οι γυναίκες δεν συμμορφωθούν
Δωδέκατη ημέρα συγκρούσεων στο Ιράν μετά τη δολοφονία της νεαρής Μαχσά Αμινί, και το καθεστώς έχει αρχίσει να περνά στη βίαιη καταστολή.
«Με έβαλαν στο έδαφος και ένας αστυνομικός έβαλε την μπότα του στην πλάτη μου. Με κλότσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με πήρε από τους ώμους και στη συνέχεια με έσπρωξε μέσα σε ένα φορτηγάκι». Έτσι περιέγραψε στο BBC την εμπειρία της η 51χρονη Maryam, μια διαδηλώτρια που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τεχεράνης, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Παρά την εκτεταμένη διακοπή του Διαδικτύου, βίντεο με διαδηλωτές που συλλαμβάνονται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μαρτυρίες για βασανισμούς γυναικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Είναι χειρότερα απ’ ό,τι βλέπετε σε αυτά τα βίντεο», δήλωσε η Maryam, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα. «Άκουσα έναν από τους διοικητές τους να διατάζει τους στρατιώτες τους να είναι αδίστακτοι. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι [εξίσου] φρικτές. Μία από αυτές με χαστούκισε και με αποκάλεσε “Ισραηλινή κατάσκοπο” και “πόρνη”».
Η Maryam δήλωσε πως οι άνθρωποι που κρατούνται μαζί της συνέχισαν να διαμαρτύρονται ενώ μεταφέρονταν σε μια εγκατάσταση του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
«Μας απείλησαν ότι θα μας βιάσουν»
Αλλά δεν έχουν μεταφερθεί όλοι σε μεγάλα κέντρα κράτησης. Πολλοί κρατούνται σε μικρά αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις των Φρουρών, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο κοινό.
«Μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν τόσο πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Maryam. «Έβαλαν τουλάχιστον 60 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και εμένα, σε ένα μικρό δωμάτιο. Στεκόμασταν η μία δίπλα στην άλλη και δεν μπορούσαμε να καθίσουμε ή να κινηθούμε».
«Είπαν ότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο και ότι αν πεινούσαμε θα μπορούσαμε να φάμε τα σκαμνιά μας».
«Μετά από σχεδόν μια ολόκληρη μέρα, όταν φωνάξαμε και διαμαρτυρηθήκαμε μέσα στο δωμάτιο, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σωπάσουμε, θα μας βιάσουν».
«Αυτή η γενιά είναι διαφορετική, είναι ατρόμητοι»
«Υπήρχαν και άλλα κορίτσια μαζί μου στο φορτηγάκι, αλλά ήταν πολύ νεότερα», είπε. «Φώναζαν και κορόιδευαν τους αξιωματικούς. Αυτή η γενιά είναι διαφορετική από τη δική μου γενιά. Είναι ατρόμητοι».
Φωτογραφίες και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC έδειχναν τους συγγενείς των συλληφθέντων διαδηλωτών να σχηματίζουν ουρά μπροστά από τη διαβόητη φυλακή Εβίν στη βόρεια Τεχεράνη. Περίμεναν να μάθουν πληροφορίες για τους κρατούμενους ή να υποβάλουν έγγραφα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους με εγγύηση.
#IranProtests2022: Some of the detainees in Karaj. Unknown precise location. pic.twitter.com/RJQc2PKnik
— Ali Kheradpir (@AliKheradpir) September 24, 2022
Ένα άτομο δήλωσε στο BBC ότι οι Αρχές τούς είχαν προειδοποιήσει να μη δημοσιοποιήσουν τη σύλληψη μέλους της οικογένειάς τους «αλλιώς, η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί».
Το BBC έχει δει βίντεο στα οποία εμφανίζονται διοικητές να διατάζουν τους αστυνομικούς των ΜΑΤ «να μη λυπούνται τους διαδηλωτές και να τους πυροβολούν».
Ειδήσεις σήμερα:
- Αποκαταστάθηκαν τα βυζαντινά μωσαϊκά στον καθεδρικό ναό στο Παλέρμο. Περιέχουν 2,2 κιλά καθαρού χρυσού και συναγωνίζονται την Αγία Σοφία
- Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται. Δημιουργούν έναν κολοσσό αξίας 50 δισεκατομμυρίων
- Εορταστικό ωράριο. Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα Δευτέρα και Τρίτη. Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά
- Γιατί ο Τραμπ θέλει να αλλάξει το όνομα του ψηλότερου βουνού της Β. Αμερικής
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ