Αγωγή γονιών κατά του TikTok. Τα δυο ανήλικα παιδιά τους πέθαναν κάνοντας το blackout challenge
Οι οικογένειες δύο μικρών κοριτσιών, που φέρεται να πέθαναν όταν έκαναν το blackout challenge, έκαναν μήνυση στο TikTok υποστηρίζοντας ότι οι επικίνδυνοι αλγόριθμοι της πλατφόρμας ευθύνονται για τους θανάτους των δύο παιδιών.
Τα δύο κορίτσια έχασαν τη ζωή τους το 2021, κάνοντας την πρόκληση στην οποία οι χρήστες ενθαρρύνονται να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να λιποθυμήσουν. Οι γονείς τους κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο στο Λος Άντζελες την Τρίτη. Διεκδικούν αποζημίωση, που δεν έχει διευκρινιστεί και ζητούν να γίνει δίκη με ενόρκους.
Οι δύο οικογένειες υποστηρίζουν ότι «ο επικίνδυνος αλγόριθμος της πλατφόρμας σκόπιμα και επανειλημμένα» προώθησε βίντεο του challenge στα feed των δύο παιδιών, δίνοντας τους κίνητρο να μετάσχουν στην πρόκληση που τελικά τους κόστισε τη ζωή τους.
«Το TikTok πρέπει να λογοδοτήσει για την προώθηση θανατηφόρου περιεχομένου σε αυτά τα δύο κορίτσια», δήλωσε ο Μάθιου Μπέργκμαν, δικηγόρος της SMVLC, οργάνωσης που παρέχει νομική βοήθεια στους γονείς παιδιών που έχουν υποστεί βλάβη από τον εθισμό και την κακοποίηση στα social mediamtx.
Η πλατφόρμα «έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει σκόπιμα προϊόντα τα οποία προωθούν περιεχόμενο, το οποίο γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους χρηστών της», συμπλήρωσε.
«Ήθελε να γίνει διάσημη στο TikTok»
Το ένα κορίτσι που έχασε τη ζωή της ήταν η 8χρονη Λαλάνι Έρικα Ρενέ Γουάλτον, από το Τέξας. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2021 και η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ο θάνατός της ήταν «άμεσο αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να κάνει το blackout challenge του TikTok», σύμφωνα με την αγωγή.
Η Λαλάνι πήρε ως δώρο για τα όγδοα γενέθλιά της, τον Απρίλιο του 2021, ένα τηλέφωνο «και γρήγορα εθίστηκε στο να παρακολουθεί βίντεο στο TikTok», σύμφωνα με την αγωγή. Συχνά αναρτούσε βίντεο στα οποία τραγουδούσε και χόρευε, ελπίζοντας ότι θα γίνει «διάσημη στο TikTok».
Τον Ιούλιο του 2021 η οικογένειά της άρχισε να παρατηρεί μελανιές στον λαιμό του κοριτσιού, σημάδια που εξήγησε κάνοντας λόγο για ατύχημα. Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι είχε αρχίσει να μετέχει στο blackout challenge, εβδομάδες αφότου είχε εμφανιστεί η πρόκληση για πρώτη φορά στο feed της.
Την ημέρα του θανάτου της, η Λαλάνι πέρασε ώρες κατά τη διάρκεια οικογενειακού ταξιδιού παρακολουθώντας βίντεο, μεταξύ άλλων αναρτήσεων για το challenge.
«Πίστευε τόσο πολύ ότι αν αναρτούσε ένα βίντεο στο οποίο θα έκανε το blackout challenge τότε θα γινόταν διάσημη και αποφάσισε να το δοκιμάσει. Η Λαλάνι ήταν οχτώ ετών και δεν κατανοούσε την επικίνδυνη φύση αυτού που το TikTok την ενθάρρυνε να κάνει», αναφέρει η αγωγή.
Το άλλο κορίτσι που αναφέρεται στην αγωγή είναι η 9χρονη Αριάνι Τζαλίν, από το Μιλγουόκι. Απέκτησε τηλέφωνο στα επτά της χρόνια και χρησιμοποιούσε το TikTok πολλές φορές την ημέρα, σύμφωνα με την αγωγή. «Σταδιακά απέκτησε εμμονή» με την ανάρτηση βίντεο στα οποία χόρευε και «εθίστηκε» στην εφαρμογή.
Τον Ιανουάριο του 2021 η οικογένεια της Αριάνι συζήτησε μαζί της για νεαρό χρήστη του TikTok που πέθανε κάνοντας ένα challenge, αλλά το κορίτσι τους διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν θα συμμετείχε σε επικίνδυνα βίντεο. Όμως, στις 26 Φεβρουαρίου 2021 ο πεντάχρονος αδελφός την βρήκε δίχως να αναπνέει. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο και τελικά το κορίτσι αποσυνδέθηκε από τη μηχανική υποστήριξη.
«Αναμφισβήτητα το TikTok γνώριζε ότι το θανάσιμο blackout challenge εξαπλωνόταν στην εφαρμογή και ότι ο αλγόριθμός τους συγκεκριμένα τροφοδοτούσε την πρόκληση σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν», αναφέρει η αγωγή.
Σε αυτή αναφέρονται αρκετές καταγγελίες σε βάρος του TikTok, μεταξύ άλλων ότι ο αλγόριθμος του προωθεί επιβλαβές περιεχόμενο, ότι επιτρέπει σε ανήλικους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και ότι αποτυγχάνει να προειδοποιήσει τους χρήστες ή τους κηδεμόνες τους για την εθιστική φύση της εφαρμογής.
Δικηγόροι της SMVLC υποστήριξαν ότι η εταιρεία εν γνώσει της επιτρέπει να εξαπλωθεί τέτοιο περιεχόμενο στην πλατφόρμα, επειδή αυξάνει το engagement, τον αριθμό των χρηστών και τελικά το κέρδος.
«Το TikTok έδωσε προτεραιότητα στα μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη έναντι της υγείας και της ασφάλειας των χρηστών της και ιδιαίτερα των ευάλωτων παιδιών που ξέρει, ή θα έπρεπε να ξέρει, ότι χρησιμοποιούν το προϊόν του», ανέφεραν.
Με πληροφορίες από Guardian
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ