Πρόκειται για την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Στο παρελθόν οι ντόπιοι την ήξεραν ως Γκιζντόβα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350 μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χειμώνα, λόγω του υψομέτρου, παγώνει.
Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος. Η οροσειρά του Γράμμου είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του «Τσούκα Πέτσικ» να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων.
Τοποθετείται στην περιοχή της παλιάς βλάχικης κωμόπολης Γράμμουστα. Στην ακμή της, κατά τον 17ο-18ο, αιώνα έφτασε να έχει 15.000 κατοίκους. Χτισμένη σε υψόμετρο 1380 μ. στις πλαγιές του βουνού, αποτέλεσε οικονομικό κέντρο της περιοχής. Από την εποχή του Αλή Πασά ως και στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια σειρά άσχημων γεγονότων οδήγησε στην εγκατάλειψη και την πλήρη ερήμωση της.
Οι μύθοι γύρω απ’ το όνομα της
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από την προέλευση ονομασίας της Δρακόλιμνης. Ο ένας μιλά για μια βρύση που βρισκόταν μέσα στο Αλβανικό έδαφος. Εκεί κάποιος ληστής συνέλαβε γυναίκες και τις ανάγκασε να χορέψουν γυμνές μπροστά του. Από αυτό το χορό πήρε το όνομα της η βρύση αλλά και η λίμνη.
Διαβάστε επίσης: Άγνωστη Ελλάδα. Το «Γιβραλτάρ» του Αιγαίου με τον εντυπωσιακό μονόλιθο. Το νησί που δημιούργησε ο Απόλλωνας για να προστατευτούν οι Αργοναύτες
Υπάρχουν και η άλλη εξήγηση όμως που μιλά για έναν καλόκαρδο δράκο. Οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη.
Οι άνθρωποι, δίχως να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από τη στεναχώρια του, έβγαλε αυτή τη φορά ένα μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη, πολύ πάνω και μακριά από το χωριό
Οι αμφίβιοι επισκέπτες
Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που μέρος της λίμνης παγώνει, στα νερά της κολυμπάνε “αλπικοί τρίτωνες”.
Οι τρίτωνες είναι μια ομάδα σαλαμάνδρων. Οι “αλπικοί” που είναι συνήθως μεσαίου μεγέθους συναντώνται σε μεγάλα υψόμετρα (1.200-2.200 μ). Έχει γκρίζα-καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Υπάρχουν στην Πίνδο και την ΒΑ Πελοπόννησο.
Παρακολουθήστε την εντυπωσιακή πτήση drone του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου πάνω από την Δρακόλιμνη Γκίστοβα, σε υψόμετρο 2350 μέτρων:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Quiz για τα ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το «νησί των σφουγγαράδων» και ποιο το «νησί της μακροζωίας»; Πού γυρίστηκε το «Mamma Mia»; …
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr