Ο Χίτλερ είχε διατάξει να ανατιναχθεί, μια γυναίκα τον παντρεύτηκε και το καλοκαίρι ψηλώνει. Άγνωστες ιστορίες για τον πύργο του Άιφελ

Ο Χίτλερ είχε διατάξει να ανατιναχθεί, μια γυναίκα τον παντρεύτηκε και το καλοκαίρι ψηλώνει. Άγνωστες ιστορίες για τον πύργο του Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί σήμερα το στολίδι του Παρισιού και το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας. Ωστόσο, στην αρχή προοριζόταν να εγκατασταθεί στη Βαρκελώνη, για χάρη της Διεθνούς Έκθεσης του 1889. Οι Ισπανοί αρνήθηκαν, χαρακτηρίζοντάς το “άχρηστη αηδία”. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του στο Παρίσι. Οι αντιδράσεις ήταν παρόμοιες.
Καλλιτέχνες και συγγραφείς έφτασαν να δημιουργήσουν επιτροπή, με την οποία διεκδικούσαν το γκρέμισμα του “άχαρου γιγάντιου σκελετού”. Σκαπανέας της επιχείρησης ήταν ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν, ο οποίος συνήθιζε να τρώει το μεσημεριανό του στο εστιατόριο του Πύργου, καθώς “ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να τον δει“. Οι απαιτήσεις τους δεν εισακούστηκαν.
Το περίφημο αξιοθέατο κρύβει μια σειρά από άγνωστες ιστορίες, που έγιναν από την ανέγερσή του το 1889 μέχρι σήμερα.
Tο κρυφό σπίτι του Γκούσταβ Άιφελ

Ο μηχανικός και αρχιτέκτονας του διάσημου Πύργου, Γκούσταβ Άιφελ, έχτισε ένα μυστικό διαμέρισμα στον τρίτο όροφο, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έργου, το 1889. Το δωμάτιο ήταν γεμάτο με ξύλινα έπιπλα, πολύχρωμες ταπετσαρίες και ένα μεγάλο πιάνο, ενώ στον χώρο υπήρχε ένα μικρό εργαστήριο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα: Ο άνθρωπος που «πούλησε» τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα και ξεγέλασε τον Αλ Καπόνε. Μια τρομερή κομπίνα 

Όταν η παριζιάνικη υψηλή κοινωνία έμαθε για το ιδιωτικό κρησφύγετο του Άιφελ, άρχισαν να τον ικετεύουν να τους το ενοικιάσει, έστω και για μια μέρα. Ο Άιφελ ήταν ανένδοτος. Καμία προσφορά δεν τον άγγιζε. Προτιμούσε να επιλέγει αυτός ποιους θα φιλοξενεί στον ιδιαίτερο χώρο του. Ένας από τους εκλεκτούς καλεσμένους του ήταν και ο Τόμας Έντισον, ο οποίος του χάρισε ένα από τα τελευταία του γραμμόφωνα.

Ο Γκούσταβ Άιφελ στο κρυφό δωμάτιο που διατηρούσε στο στολίδι της γαλλικής πρωτεύουσας. Φυσικά πρόκειται για κέρινο ομοίωμα (Πηγή: Wikimediamtx Commons)

Μέχρι και σήμερα, ο Άιφελ και ο Έντισον παραμένουν εκεί αλλά ως ομοιώματα ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν το κρυφό δωμάτιο μόνο από το παράθυρο.

Η γυναίκα που παντρεύτηκε τον διάσημο Πύργο

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον Πύργο είτε βγάζοντας πολλές φωτογραφίες είτε εξερευνώντας τους ορόφους του. Το 2007, μια Αμερικανίδα τοξοβόλος, συνειδητοποίησε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν της αρκούσε. Έτσι, αποφάσισε να παντρευτεί το στολίδι του Παρισιού, υπογράφοντας μία αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση.

Η Έρικα Άιφελ που “παντρεύτηκε” τον περίφημο Πύργο το 2007 (Πηγή: Youtube)

Η Έρικα Άιφελ, όπως ονομάζεται πλέον, συγκρότησε ένα νέο ρεύμα σεξουαλικής προτίμησης, το Objectum Sexuality (ΟS), στο οποίο πάνω από τετρακόσιοι άνθρωποι παγκοσμίως δηλώνουν ότι έλκονται σεξουαλικά από αντικείμενα διαφόρων ειδών. Όταν κυκλοφόρησε ένα δηκτικό και πικρόχολο ντοκιμαντέρ για την σχέση της με τον Πύργο, η Έρικα “χώρισε” και αναζήτησε αλλού τον έρωτα.

Η συμβολή του στον πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στη Μάχη της Μάρνης, ο ασύρματος πομπός του Πύργου χρησιμοποιήθηκε για να εμποδίσει τις επικοινωνίες των Γερμανών. Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Πύργος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ακρόαση των εχθρικών μηνυμάτων, επιτρέποντας στις γαλλικές δυνάμεις να προετοιμαστούν αναλόγως για οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση. Έφτασε μάλιστα να ξεγελάσει τα γερμανικά Ζέπελιν που επιχειρούσαν να πλησιάσουν τον Πύργο, εκπέμποντας παραπλανητικά μηνύματα.

O Αδόλφος Χίτλερ με Ναζί στρατιώτες με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1940-1944) (Πηγή: Wikipedia)

Στις 14 Ιουνίου τα ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν το Παρίσι. Οι τοπικές αρχές έκοψαν τα καλώδια του ανελκυστήρα στον Πύργο, ώστε αν οι Ναζί ήθελαν να υψώσουν τη σημαία του Ράιχ στην κορυφή του, να χρειαστεί να ανέβουν 1.710 σκαλοπάτια. Πράγματι, Ναζί στρατιώτες ανέβηκαν, κρέμασαν την σημαία, αλλά λόγω του ύψους και του δυνατού αέρα, η σημαία πέταξε μακριά. Οι Γάλλοι έλεγαν χαριτολογώντας  ότι “μέχρι και ο Άιφελ ήταν με το μέρος τους”.

Στις 25 Αυγούστου 1944 το Παρίσι απελευθερώθηκε. Την ίδια μέρα, ο Χίτλερ διέταξε τον στρατηγό και κυβερνήτη του Παρισιού, Ντίτριχ φον Χόλτιτζ, να κατεδαφίσει τον Πύργο του Άιφελ μαζί με άλλα εμβληματικά κτήρια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο στρατηγός, όμως, γοητευμένος από την παριζιάνικη αίγλη παράκουσε τις εντολές του, πεπεισμένος ότι η διανοητική κατάσταση του Φύρερ είχε διαταραχθεί.
Το καλοκαίρι “ψηλώνει”

Η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κορυφή του πύργου μπορεί να στραφεί μακριά από τον ήλιο μέχρι 18 εκατοστά, λόγω της διαστολής του μετάλλου.

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η πρώτη ρόδα «λούνα παρκ» κατασκευάστηκε για να ανταγωνιστεί τον Πύργο του Άιφελ. Ανέβαζε πάνω από 2.000 άτομα σε 36 βαγόνια τρένου! Γιατί την ανατίναξαν με δυναμίτη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.