Αγνή, η γαλλίδα που καθιέρωσε τα φορέματα με το στήθος έξω. Τερμάτισε τον 100ετή πόλεμo και τη δολοφόνησαν

Αγνή, η γαλλίδα που καθιέρωσε τα φορέματα με το στήθος έξω. Τερμάτισε τον 100ετή πόλεμo και τη δολοφόνησαν

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η Αγνή Σορέλ υπήρξε «επίσημη» ερωμένη του Καρόλου Ζ΄  της Γαλλίας στα μέσα του 15ου αιώνα και τον επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό.

Πίστευε ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να κρύβουν τα στήθη τους από τη δημόσια θέα. Για αυτό λάνσαρε τη μόδα, με τα ανοικτά φορέματα και το αποκαλυπτικό στήθος.

Κυρία της ομορφιάς

Η Αγνή Σορέλ γεννήθηκε το 1422 σε μια οικογένεια κατώτερης αριστοκρατίας στην Τουρέν της Γαλλίας. Από μικρή διέθετε εξαιρετική ομορφιά και απέκτησε το παρατσούκλι «Κυρία της ομορφιάς». Επιπλέον, η νεαρή κοπέλα ήταν έξυπνη και μορφωμένη.

Η Αγνή είχε πολλούς επίδοξους μνηστήρες στην περιοχή της, αλλά οι φιλοδοξίες της ήταν πάνω απ’ αυτές μιας επαρχιακής αριστοκράτισσας.

Η Αγνή Σορέλ Λεπτομέρεια του Δίπτυχο του Μελέν: Ένθρονη Παρθένος Γαλακτοτροφούσα του Ζαν Φουκώ. 1452-1458. Πηγή: Wikipedia

Το 1442, όταν ήταν 20 χρονών εκμεταλλευόμενη τις γνωριμίες της μπήκε στην βασιλική αυλή της Γαλλία ως κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Μαρίας του Ανζού. Σύμφωνα με χρονικογράφους της εποχής, η Μαρία ήταν τόσο άσχημη, που έγινε ανέκδοτο.

Την εποχή εκείνη, ο Εκατονταετής Πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Γάλλων συνεχιζόταν και ένας χρονικογράφος ανέφερε ότι η Μαρία ήταν τόσο άσχημη που «τρόμαζε ακόμη και τους Άγγλους»!

Ερωμένη του βασιλιά

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Ζ΄  είδε την Αγνή δίπλα από τη γυναίκα του ξετρελάθηκε με την ομορφιά της. Πολύ γρήγορα την έκανε ερωμένη του αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες ερωμένες του της συμπεριφερόταν σαν σύζυγό του. Την είχε συνέχεια στο πλευρό του και τη συμβουλευόταν. Λέγεται ότι ανάμεσα στα άλλα η Αγνή απάλλαξε τον βασιλιά από την κατάθλιψη που είχε από μικρό παιδί.

Εκτός από την προσωπική ζωή, η Αγνή Σορέλ έπαιξε και ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική του Καρόλου.

Κάρολος Ζ΄. Προσωπογραφία του Ζαν Φουκώ. Πηγή: Wikipedia

Πρόκειται για τον Γάλλο βασιλιά που τελείωσε τον Εκατονταετή Πόλεμο εναντίον των Άγγλων με νίκη της Γαλλίας το 1453.

Μία δεκαετία πριν ο Κάρολος Ζ΄  γνωρίσει την Αγνή Σορέλ, μία άλλη νεαρή γυναίκα τον είχε βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον των Άγγλων. Ήταν η Ζαν ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωρραίνης). Μετά την εκτέλεσή της, ο Κάρολος έδειξε αδιαφορία για τη διεξαγωγή του πολέμου και περνούσε το χρόνο του σε γλέντια και κραιπάλες.

Όμως, την περίοδο που γνώρισε τη Σορέλ, άλλαξε τρόπο ζωής και αφοσιώθηκε στην κυβέρνηση. Ξεκίνησε και πάλι να οργανώνει επιχειρήσεις κατά των Άγγλων που κατείχαν τμήματα της Γαλλίας.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι συμβουλές της Αγνής Σορέλ συνέβαλαν σε αυτές τις επιτυχίες που οδήγησαν στο τέλος του Εκατονταετή Πολέμου με νίκη των Γάλλων.

Ως ανταμοιβή, ο Κάρολος χάρισε στην Αγνή πολλά κοσμήματα, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο κομμένο διαμάντι. Ο βασιλιάς της παραχώρησε επίσης διάφορες επαρχίες, καθώς και το Κάστρο του Λος, όπου είχε συναντήσει πρώτη φορά τη Ζαν ντ’ Αρκ.

Το 1444 της χάρισε ένα πύργο που πήρε το όνομα «Château de Beauté», δηλαδή «Έπαυλη της Ωραίας».

Η Αγνή Σορέλ σε πίνακα του 16ου αιώνα. Πηγή: Wikipedia

Καθώς ο Κάρολος δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο και να παντρευτεί την Αγνή, της έδωσε τον επίσημο τίτλο «ερωμένη του βασιλιά». Ήταν η πρώτη από τις πολλές «επίσημες» ερωμένες Γάλλων μοναρχών στους επόμενους τρεις αιώνες.

Η Αγνή Σορέλ ουσιαστικά κυβερνούσε τη Γαλλία και έκανε ό,τι ήθελε.

Στήθη “έξω”

Η «ερωμένη του βασιλιά» ήταν πολύ υπερήφανη για τα στήθη της. Κάποια στιγμή άρχισε να εμφανίζεται σε επίσημες εκδηλώσεις στο πλευρό του βασιλιά με το ένα της στήθος έξω από το φόρεμά της. Επίσης, λάνσαρε μία μόδα γυναικείων φορεμάτων με ανοίγματα μπροστά ώστε να φαίνονται και τα δύο στήθη. Η μόδα διαδόθηκε γρήγορα στις αριστοκράτισσες της γαλλικής αυλής.

Ο αρχιεπίσκοπος του Ρεμς, Ζαν Ζουβεναλ ντες Υρσέν, διαμαρτυρήθηκε στον βασιλιά για τη νέα μόδα στα γυναικεία φορέματα που είχε ξεκινήσει η επίσημη ερωμένη του και έκανε αναφορά «στα μπροστινά ανοίγματα  μέσω των οποίων βλέπει κανείς τις θηλές και τα στήθη των γυναικών». Ο Κάρολος δεν έδωσε καμία σημασία στις διαμαρτυρίες του αρχιεπισκόπου.

Όταν μετά το 1450 και το θάνατο της Αγνής Σορέλ, ο ζωγράφος της γαλλικής αυλής Ζαν Φουκέ θέλησε να την απαθανατίσει σε έργο του, την απεικόνισε ως Μαντόνα να κρατά το μικρό Χριστό και να περιβάλλεται από αγγέλους στο Δίπτυχο του Μελέν: Ένθρονη Παρθένος Γαλακτοτροφούσα.

“Δίπτυχο του Μελέν: Ένθρονη Παρθένος Γαλακτοτροφούσα”. Πηγή: Wikipedia

Ακόμη και εκεί η Σορέλ είναι με το ένα στήθος έξω. Όπως όλοι οι άνδρες, έτσι και ο Φουκέ ήταν τρελά ερωτευμένος με την Αγνή Σορέλ,

Δηλητηριάστηκε από τον διάδοχο;

Ο Κάρολος και η Αγνή απέκτησαν τέσσερις κόρες. Τον Φεβρουάριο του 1450 ενώ η 28χρόνη Αγνή ήταν έγκυος με το τέταρτο παιδί τους, θα συνόδευε τον Κάρολο στην εκστρατεία του στο Ζυμιέζ προκειμένου να τον στηρίξει ηθικά.

Η Σορέλ ταξίδευε για να συναντήσει τον Κάρολο, όταν αρρώστησε ξαφνικά, Μετά τον τοκετό πέθανε όπως και το κοριτσάκι που γέννησε πρόωρα.  Ήταν 9 Φεβρουαρίου 1450.

Την εποχή εκείνη αιτία του θανάτου θεωρήθηκε η δυσεντερία. Όμως σύμφωνα με την έρευνα του 2005 του Γάλλου ιατροδικαστή Φιλίπ Σαρλιέ η Αγνή πέθανε από δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Εικάζεται ότι δηλητηριάστηκε από ανθρώπους του Λουδοβίκου, γιου και διαδόχου του Κάρολου, ο οποίος αργότερα βασίλεψε ως Λουδοβίκος ΙΑ΄  της Γαλλίας. Την εποχή του θανάτου της Αγνής, ο Λουδοβίκος είχε στασιάσει εναντίον του πατέρα του. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Λουδοβίκος «ξεφορτώθηκε» την Αγνή, που θεωρούσε ότι απειλούσε τη θέση του ως διαδόχου.

Πορτραίτο του Λουδοβίκου ΙΑ΄. Ο Λουδοβίκος κληρονόμησε την ασχήμια της μητέρας του και θεωρείται ως ένας από τους ασχημότερους βασιλείς της Γαλλίας. Πηγή: Wikipedia

Επιπλέον, ο γιος της βασίλισσας Μαρίας, ο Λουδοβίκος μισούσε την Αγνή, ως η «πόρνη που είχε πάρει τη θέση της μητέρας του».

Διαβάστε ακόμη:

Οι ζάμπλουτοι επιβάτες του Τιτανικού που πνίγηκαν για να σωθούν γυναίκες και παιδιά απ’ όλες τις τάξεις…

Μαρτινίκα, το νησί του Ματίας Λεσόρ, απ΄ όπου καταγόταν η Ιωσηφίνα. Ο ρατσισμός, η φτώχια και η εκμετάλλευση των κατοίκων…

Το τραγούδι του Ζαμπέτα που έκλεψε σέρβος συνθέτης. Ο Ζαμπέτας αρνήθηκε ότι ήταν δικό του “για να μην χάσει ο Σέρβος το μεροκάματο”

Ο μύθος ότι τα τζιτζίκια είναι τεμπέλικα. Το αρσενικό είναι κωφό και καλεί το θηλυκό που είναι βουβό. Πεθαίνουν τραγουδώντας…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.