Μία νύχτα το πλοίο ενός εμπόρου ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νότιας Νάξου. Το εμπόρευμα που είχε στο καράβι ήταν λάδι και κρασί. Στη μάχη που έδωσε με τα κύματα έκανε τάμα στον Θεό πως αν σωθεί, θα κτίσει στην περιοχή ένα ξωκλήσι από λάδι και κρασί.
Πράγματι, η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος και κατάφερε να βγει σε ένα βραχώδες σημείο της ακτής. Εκεί έχτισε ένα εκκλησάκι και του έδωσε το όνομα Άγιος Σώζος. Σήμερα αυτή η απομονωμένη περιοχή προσφέρει στους επισκέπτες μία ενδιαφέρουσα πεζοπορία, η οποία ξεκινά από την παραλία της Αγιασσού.
Ο Άγιος Σώζων
Ο λαοφιλής στους ναυτικούς και τους νησιώτες Άγιος Σώζων γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας, η οποία βρίσκεται βόρεια της Κιλικίας, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305μ.Χ.).
Μια μέρα καθώς βοσκούσε το κοπάδι του, αποκοιμήθηκε. Στον ύπνο του είδε μια οπτασία. Μια θεϊκή μορφή τον πλησίασε, του ενέπνευσε θάρρος και του ενίσχυσε την πίστη του.
Του αποκάλυψε επίσης ότι ο τόπος στον οποίο κατοικεί θα αποδειχθεί ευλογημένος και οι κάτοικοί του θα βρουν τη σωτηρία της ψυχής τους και θα δοξάσουν την Αγία Τριάδα.
Η υποβρύχια έρευνα που υλοποίησε στην περιοχή η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, έφερε στο φως ένα σημαντικό αρχαίο αγκυροβόλιο το οποίο χρησιμοποιούνταν από την αρχαϊκή έως τη βυζαντινή περίοδο. Το απομονωμένο λιμανάκι θεωρείται ιδανικό για την έρευνα, καθώς η περιοχή λόγω της θέσης της παραμένει κατά κύριο λόγο αλώβητη από τις σύγχρονες επεμβάσεις.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα δώσει νέα στοιχεία σχετικά με το πώς οι απομακρυσμένες περιοχές χωρίς προφανείς παράκτιες εγκαταστάσεις συνδέονταν με τη θάλασσα και κατά προέκταση με τον μεσογειακό κόσμο. Μπορεί να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με άγνωστες παραθαλάσσιες θέσεις, που χρησιμοποιούνταν σαν σύνδεσμοι μεταξύ των οικισμών της ενδοχώρας του νησιού και της θάλασσας. Από τη μελέτη θα προκύψει αν αυτά τα φυσικά λιμάνια χρησιμοποιούνταν μόνο από συγκεκριμένα οικιστικά κέντρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή αν παρέμεναν ανεπηρέαστα από τις αλλαγές της κατοίκησης στους οικισμούς της ενδοχώρας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τη Διεύθυνση της Προϊσταμένης της Ε.Ε.Α. δρ. Αγγελικής Σίμωσι, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη και διεξάγουσα στο πεδίο ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός Αικατερίνη Ταγωνίδου. Από την πλευρά των Νορβηγών, διευθυντής της έρευνας ήταν ο αρχαιολόγος dr. Sven Ahrens, Επιμελητής του Ναυτικού Μουσείου του Όσλο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους κ.κ. Μανώλη και Γιάννη Μπαρδάνη, για τη βοήθεια και τις υποδείξεις που προσέφεραν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το ιερό νησί του Απόλλωνα που ανταγωνίστηκε τη Δήλο και γι’ αυτό το ερήμωσαν οι Αθηναίοι. Δείτε από ψηλά τις ανασκαφές στο Δεσποτικό και τις δαντελωτές ακτές όπου έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές (drone)
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας podstories.gr και εγγραφείτε συνδρομητές
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρχεται νέο σύστημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι η επιβίβαση
- Η Μελόνι αναδείχθηκε η πιο ισχυρή πολιτικός στην Ευρώπη. Το σχολίασε με αναφορά στον Spiderman
- Κλοπή σε ξενοδοχείο της Αθήνας με τη μέθοδο «Rip – Deal»: Ποια είναι η νέα μέθοδος ληστείας των πελατών
- Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ