Αγία Φωτεινή. Η ασυνήθιστη εκκλησία στη Μαντίνεια που συνδυάζει αρχαία Ελλάδα και χριστιανική παράδοση (drone)

Αγία Φωτεινή. Η ασυνήθιστη εκκλησία στη Μαντίνεια που συνδυάζει αρχαία Ελλάδα και χριστιανική παράδοση (drone)

Στην καρδιά του κάμπου της αρχαίας Μαντινείας, στην Αρκαδία και μόλις 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, βρίσκεται μια εκκλησία που ξεχωρίζει όχι μόνο για την αρχιτεκτονική της, αλλά και για την ιδιαίτερη ιστορία της.

Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στον κάμπο της αρχαίας Μαντίνειας έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στη λίστα των πιο παράξενων εκκλησιών του κόσμου, δίπλα σε κτίρια όπως η Santuario della Madonna delle Lacrime στις Συρακούσες και η La Sagrada Familia στη Βαρκελώνη.

Η Αγία Φωτεινή.  Η θεμελίωσή της έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο τον Β’ Φιλιππαίο.Πηγή: Michael Miller

Ο ναός, που είναι τόσο εντυπωσιακός, τραβάει την προσοχή όποιου περάσει κοντά, ακόμα και αν δεν τον έχει ξαναδεί, με το εξαιρετικά ιδιαίτερο και μοναδικό του στυλ. Ωστόσο, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, καθώς δεν τοποθετείται σε κεντρικό δρόμο.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής θεωρείται αρχιτεκτονικό παράδοξο, καθώς ακολουθεί έναν διαφορετικό ρυθμό από τους παραδοσιακούς εκκλησιαστικούς ναούς.

Χτίστηκε το 1973 και προκάλεσε κάποιες εκκλησιαστικές αντιδράσεις, με κάποιους να τον θεωρούν ασυνήθιστο λόγω της  διαφορετικότητάς του.

Βρίσκεται δυτικά, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, και 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, στην Κάψια Αρκαδίας. Πηγή: Michael Miller

Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε το 1970, όταν ο Μαντινειακός Σύνδεσμος ανέθεσε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εκκλησίας στην περιοχή.

Ο αρχιτέκτονας Κώστας Παπαθεοδώρου, μαθητής του γνωστού Δημήτρη Πικιώνη και εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανέλαβε το έργο με ενθουσιασμό, παραιτούμενος από τη δουλειά του για να το ολοκληρώσει.

Χρησιμοποίησε υλικά από κατεδαφίσεις και λατομεία, τα οποία επεξεργαζόταν ο ίδιος, χωρίς τη χρήση τσιμέντου

Οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι ο Παπαθεοδώρου περιφερόταν στις γύρω περιοχές για να βρει τα απαραίτητα υλικά.

Η εξωτερική κατασκευή της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 1973 και η εσωτερική διακόσμηση συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1978 από τον Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο Β’ Φιλιππαίο.

Η Αγία Φωτεινή. Πηγή: Michael Miller

Η εκκλησία διαθέτει τρία Ιερά: το κεντρικό αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή, το βόρειο στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και το νότιο στον Άγιο Απόστολο Φίλιππο, με μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Το εσωτερικό του ναού συνδυάζει βυζαντινές επιρροές με στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα οποία φαίνονται στα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.

Δυτικά του ναού βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1980 και συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, έχει κατασκευαστεί το Ηρώον, το οποίο θεμελιώθηκε το 1976 και τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από την περιοχή της Μαντινείας.

Τα τρία αυτά κτίσματα — ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον — συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.

Η Αγία Φωτεινή.Το αρχιτεκτονικό αυτό τόλμημα ανήκει στον αρχιτέκτονα και αγιογράφο Κώστα Παπαθεοδώρου.  Πηγή: Michael Miller

Αναρίθμητοι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την εκκλησία και ο καθένας σχηματίζει τη δική του γνώμη, από θαυμασμό για το έργο τέχνης μέχρι αμφισβήτηση για την αισθητική του.

Η εκκλησία συνδυάζει στοιχεία από την αρχαία ελληνική παράδοση και τη χριστιανική πίστη, δημιουργώντας μια αρμονία που αποτυπώνει τη μοναδικότητα του έργου του αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου.

Η πρωτοτυπία του κτιρίου βρίσκεται όχι μόνο στην αρχιτεκτονική του μορφή, αλλά και στην ιδέα ότι το κτίσμα φαίνεται να είναι ζωντανό, κινούμενο και αναπνέον.

Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και διχογνωμίες. Μερικοί την θεωρούν αριστούργημα, ενώ άλλοι την κρίνουν κακόγουστη και ασυνήθιστη.

Ωστόσο, η σύνθεση των μορφών, των υλικών και των συμβολισμών της, μαζί με την ισχυρή παρουσία της στο τοπίο, την καθιστούν αναμφισβήτητα ένα έργο τέχνης που αξίζει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη σύζευξη αρχαίων και χριστιανικών στοιχείων.

Δείτε τη μοναδική εκκλησία στον κόσμο μέσα από τα πλάνα του Michael Miller

Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που συνδυάζει χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά στοιχεία

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr