Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πιθανόν το 1870 στην Αμερική. Ένας άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που σχηματίζουν χιλιάδες κρανία από βίσονες και κρατάει ένα από αυτά στο χέρι του. Ένας δεύτερος ποζάρει στηρίζοντας το πόδι του πάνω σε ένα κρανίο.
Είναι μόνο ένα δείγμα της μαζικής εξόντωσης που υπέστησαν τα ζώα. Οι Βίσονες είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά της Αμερικής, ζούνε σε κοπάδια και φημίζονται για το νόστιμο κρέας τους.
Μέχρι τον 18ο αιώνα υπολογίζεται ότι εκατομμύρια βίσονες ζούσαν στην Αμερική. Έναν αιώνα αργότερα, μόνο μερικές χιλιάδες είχαν καταφέρει να επιζήσουν.
Οι βίσονες ήταν η κύρια πηγή τροφής των Ινδιάνων για χιλιάδες χρόνια. Έτρωγαν το κρέας τους και χρησιμοποιούσαν τα κόκκαλά τους για να φτιάξουν εργαλεία και όπλα.
Ωστόσο, το είδος απειλήθηκε από τους Ευρωπαίους που αποίκησαν τον νέο κόσμο.
Όταν οι λευκοί έφτασαν στην Αμερική, ξεκίνησαν να εμπορεύονται μεγάλες ποσότητες από το κρέας τους. Με τα κόκαλα έφτιαχναν λίπασμα και με το δέρμα, ρούχα.
Εκτός από την εμπορική τους αξία, οι βίσονες εξολοθρεύτηκαν για έναν ακόμα λόγο. Γιατί οι Αμερικάνοι ήθελαν να εκτοπίσουν τους Ινδιάνους. Αν τους στερούσαν τη βασική πηγή τροφή τους, θα δυσκολεύονταν να επιβιώσουν. Όπως και έγινε.
Μάλιστα ο αμερικάνικος στρατός προέτρεπε τους κυνηγούς να σκοτώνουν τους βίσονες, δίνοντας τους χρήματα.
Ο πιο γνωστός κυνηγός βισόνων ήταν ο Μπάφαλο Μπιλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου είχε αναλάβει την τροφή των εργατών και σκότωσε σε δεκαεπτά μήνες 4.280 βίσονες. Το προσωνύμιο «Μπάφαλο Μπιλ» του το έδωσαν όταν σκότωσε σε οχτώ ώρες 68 βίσονες.
Αρχές του 20ου αιώνα οι αμερικάνικες κυβερνήσεις πήραν τα απαραίτητα μέτρα και πλέον υπολογίζεται πως στην Αμερική ζουν 500.000 χιλιάδες βίσονες, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στον Καναδά. Τελικά είχαν σχετικά καλύτερη τύχη από τους Ινδιάνους.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ