Τι γίνεται όταν δυο αδέλφια ανταγωνίζονται μεταξύ τους και διαλύουν την επιχείρησή τους; Στη Γερμανία δημιούργησαν δύο εταιρείες, που έγραψαν ιστορία και άλλαξαν την πορεία του αθλητισμού: Την Adidas και την Puma.
Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Άντολφ (Άντι) Ντάσλερ, αφού εργάστηκε ως τσαγκάρης στην οικογενειακή επιχείρηση, έβαλε στόχο ζωής την κατασκευή του τέλειου αθλητικού υποδήματος, το οποίο θα προσέφερε στους αθλητές καλύτερες επιδόσεις και ασφάλεια.
Η πρώτη του απόπειρα σε ηλικία 20 ετών, το 1920, έγινε στην αποθήκη του σπιτιού και είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο παπούτσι για προπόνηση στο στίβο. Το 1924 μαζί με τον αδελφό του Ρούντολφ ίδρυσαν μια εταιρεία, στην οποία προσέλαβαν σχεδόν όλη την οικογένεια τους.
Ο Άντι ενημερωνόταν τόσο από προπονητές και αθλητές, όσο και από γιατρούς, για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των προπονήσεων. Για πρώτη φορά κατασκεύασε αθλητικά παπούτσια με επιστημονικά κριτήρια.
Το 1928, στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ, τα παπούτσια των δύο Γερμανών φορέθηκαν για πρώτη φορά. Όμως η μεγάλη επιτυχία ήρθε στους επόμενους ολυμπιακούς, του Βερολίνου, όπου ο Τζέσε Όουενς κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, φορώντας παπούτσια σχεδιασμένα από τα αδέλφια Ντάσλερ. Τότε ο Άντι είχε σχεδόν φθάσει στον στόχο του, καθώς έγινε παγκοσμίως διάσημος και παρήγαγε υποδήματα για 11 διαφορετικά σπορ.
Η σύγκρουση που δημιούργησε την Adidas και την Puma
Το 1948 τα δύο αδέλφια συγκρούστηκαν και χώρισαν την επιχείρησή τους. Κανένα πρόβλημα. Η αγορά άντεχε δύο διαφορετικές μάρκες αθλητικών. Η καινούργια εταιρία του Ρούντολφ Ντάσλερ επονομάστηκε Puma, ενώ ο Άντι Ντάσλερ μετονόμασε από τα αρχικά του, τη επιχείρηση σε Adidas. Οι πειραματισμοί του έφθασαν μέχρι και στη δημιουργία παπουτσιών από δέρμα καρχαρία, αλλά ευτυχώς σταμάτησε, γιατί με την αύξηση των αθλητών, δεν θα είχε μείνει ούτε ένας από τους μεγάλους θηρευτές των θαλασσών. Μετά χρησιμοποίησε και δέρμα καγκουρό, αλλά τελικά τη γλίτωσαν και αυτά.
Η νέα Adidas μέσα σε ένα χρόνο έφερε στη αγορά τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια με ελαστικά καρφιά και σήμα τις τρεις ρίγες, που έμοιαζαν με το σημερινό λογότυπο. Με αυτά τα παπούτσια έπειτα από 6 χρόνια η εθνική ποδοσφαίρου της Γερμανίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το ’46 η εταιρεία παρήγαγε μπάλες και αθλητικά σακάκια.
Το 1972 με ευκαιρία τους Ολυμπιακούς του Μονάχου άλλαξε το λογότυπο σε τρίφυλλο σήμα. Εν τέλει όμως επικράτησαν οι τρεις μικρές λωρίδες, που δεσπόζουν έως τις μέρες μας.
Ο Άντι Ντασλερ πέθανε μόλις 59 χρονών, αλλά χάρη στο πάθος του για το στίβο και την εφευρετικότητά του, πρόλαβε να πετύχει και να κατοχυρώσει τουλάχιστον 70 πατέντες.
Παρ’ όλους του ανταγωνιστές, η Adidas εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος προμηθευτής αθλητικών ειδών και ανάμεσα στους 3 πρώτους σε παγκόσμιο επίπεδο και κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 200 χώρες.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr