Αδέρφια που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, έμαθαν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε και ο πατέρας τους αγνοείται

Αδέρφια που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, έμαθαν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε και ο πατέρας τους αγνοείται

Αδέρφια που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, έμαθαν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε και ο πατέρας τους αγνοείται

Αφού βγήκαν από την αιχμαλωσία, μετά από 50 ημέρες που πέρασαν κλεισμένα μέσα σε ένα δωμάτιο της Χαμάς, τα έφηβα αδέλφια Νόαμ και Άλμα Ορ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια νέα φρίκη.

Τα δύο αδέρφια, φτάνοντας στο Ισραήλ, πέρασαν από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και συναντήθηκαν με τους παππούδες τους, και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν ότι η μητέρα τους Γιόνατ είχε δολοφονηθεί και ότι ο πατέρας τους Ντρορ παρέμενε αγνοούμενος.

Ο 16χρονος Νόαμ και η 13χρονη Άλμα αγωνιούσαν για την τύχη των γονιών τους το διάστημα που πέρασαν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμη όμηρο – μια 39χρονη με την οποία ήρθαν πολύ κοντά.

Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος των εφήβων, είπε στον Guardian ότι ήταν δύσκολο για την οικογένεια να μεταφέρει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, ώρες μετά την απελευθέρωση των παιδιών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι η αδερφή μου, η μητέρα τους, δολοφονήθηκε», είπε. «Ξαφνικά έρχονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες και η πρώτη είδηση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι είναι ότι η μαμά τους δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Νομίζω ότι ήταν πολύ τραυματικό, υπήρχαν πολλά δάκρυα, πολύς πόνος».

Ο Μπεσοράι, 60 ετών, Βρετανο-Ισραηλινός δικηγόρος που ζει στις Φιλιππίνες, είχε μια μακρά συνομιλία με τα δύο παιδιά το Σάββατο, αφού συναντήθηκαν ξανά με τον μεγαλύτερο αδερφό τους, τον Γιάλι, 18 ετών -ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση καθώς ήταν εθελοντής στον ισραηλινό στρατό-, και τον παππού και τη γιαγιά τους.

Πώς η Χαμάς δολοφόνησε τη μητέρα των παιδιών

Για πρώτη φορά, η οικογένεια έμαθε πώς τα δύο αδέλφια χωρίστηκαν από τους γονείς τους όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτζ Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου. Τα παιδιά είπαν ότι είχαν βρει καταφύγιο σε ένα ασφαλές δωμάτιο με τους γονείς τους, όταν ένοπλοι άνδρες της Χαμάς έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.

«Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους για να τους αναγκάσουν να βγουν από το ασφαλές δωμάτιο, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν σε διαφορετικό μέρος, αλλά οι τρομοκράτες τα βρήκαν και τα πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από το κιμπούτς. Έβαλαν τον Νόαμ στο πορτ-μπαγκάζ και την ανιψιά μου μπροστά με άλλους οκτώ τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο Μπεσοράι. Η Γιονάτ, 50 ετών, έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς καθώς προσπάθησε να κρυφτεί, ενώ ο Ντρορ, 50 ετών, πιστεύεται ότι έχει απαχθεί», είπε ο θείος των παιδιών.

Αποκαλύψεις για την ομηρία των δύο παιδιών από τη Χαμάς -Σε τι συνθήκες κρατούνταν

Στη Γάζα, τα παιδιά ήταν περιορισμένα σε ένα μονόκλινο δωμάτιο σε ένα σπίτι με μια άλλη γυναίκα. «Δεν ήταν εύκολο για αυτά εκεί. Δεν ήταν απλώς “καθίστε στο δωμάτιο και φάτε”», είπε ο Μπεσοράι.

Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση των εφήβων, ώστε να μην αναστατώσει τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν σε αυτό που ορισμένοι στο Ισραήλ αποκαλούν τώρα ως «Μαύρο Σάββατο». Ο Μπεσοράι είπε: «Κρατούνταν οι δυο τους μαζί με μια άλλη κυρία. Ξέρω ποια είναι και την άφησαν πίσω, δεν την απελευθέρωσαν, οπότε είναι τώρα μόνη της σε αυτό το εγκαταλειμμένο μέρος.

«Πιστεύω ότι αυτό που έκαναν είναι ότι πήγαν κρυφά τα παιδιά στις τουαλέτες για να μην καταλάβει ότι θα απελευθερωθούν και στη συνέχεια έκλεισαν τα μάτια των παιδιών με μια ταινία και τα πήγαν με το αυτοκίνητο για να τα παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό».

Ο Μπεσοράι, ο οποίος μεγάλωσε στο κιμπούτς πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1991 για να σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πίστευε ότι τα παιδιά είχαν δημιουργήσει στενό δεσμό με τη γυναίκα. «Τα ρώτησα πώς καταφέρατε να επιβιώσετε και μου είπαν ότι στήριξαν ο ένας τον άλλον σε αυτή την τριάδα, αν θέλετε. Έτσι, όταν κάποιος ήταν πεσμένος, ο άλλος τον ενθάρρυνε και του παρείχε ηθική υποστήριξη», είπε.

Τα παιδιά δεν κρατήθηκαν σε τούνελ, είπε ο Μπεσοράι, αλλά πρόσθεσε: «Υπήρχαν άλλα πράγματα που συνέβησαν που έκαναν την εμπειρία πολύ δύσκολη».

Ο θείος των εφήβων είπε ότι τα στελέχη της Χαμάς έδειχναν να αντλούν «σαδιστική ευχαρίστηση» βασανίζοντας ψυχολογικά τις οικογένειες μέσω των καθυστερήσεων της απελευθέρωσης των ομήρων το Σάββατο. Αυτό συνέβη αφού η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είχε παραβιάσει τη συμφωνία που έχουν συνάψει.

Όπως αποκάλυψε στον Guardian, έβαλε τα κλάματα όταν είδε τελικά τα πρόσωπα της ανιψιάς και του ανιψιού του σε μια κλήση στο Zoom το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι πραγματικά χαρούμενοι που επέστρεψαν», είπε. «Η πρώτη εικόνα της Άλμα στην οθόνη ήταν τα λαμπερά, αστραφτερά της μάτια και το μεγάλο χαμόγελό της. Προφανώς, έχει αδυνατίσει και φαίνεται πολύ, πολύ πιο αδύνατη, αλλά το όμορφο χαμόγελό της και τα αστραφτερά της μάτια ζεσταίνουν την καρδιά σου και άρχισα να κλαίω». Και πρόσθεσε: «Ο Νόαμ ήταν πολύ ομιλητικός και ήθελε να το μοιραστεί. Μοιράστηκε μερικά προσωπικά πράγματα που περνούσε – ίσως το να μιλήσει για πρώτη φορά με κάποιον που τον αγαπά και τον νοιάζεται θα τον βοηθήσει να θεραπευτεί».

πηγή αρχικής φωτογραφίας | Χ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.