Ενδείκνυται για τους ακούραστους εξερευνητές του γαλάζιου, που αναζητούν την γαλήνη της θάλασσας.
Η παραλία της Αχινόπετρας βρίσκεται 45 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Καβάλας. Όπως προδίδει και το όνομά της, στα καταγάλανα νερά της ζουν εκατοντάδες αχινοί.
Η ακτογραμμή κατά μήκος της εθνικής οδού Καβάλας – Θεσσαλονίκης διαθέτει δεκάδες παραλίες και κολπίσκους, ιδανικά για ένα δροσερό διάλειμμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες με beach bars, ταβέρνες και ξαπλώστρες.
Διαβάστε ακόμα: Πτήση πάνω από τους διάσημους αμμόλοφους της Καβάλας με τα πολύχρωμα νερά. Θεωρείται μια από τις δέκα καλύτερες παραλίες της χώρας (drone)
Ωστόσο, η Αχινόπετρα είναι από τις λίγες παραλίες, που έμειναν έξω από την τουριστική πίεση και διατηρούν “χαμηλό” προφίλ. Δεν διαθέτει τις ανέσεις της οργανωμένης πλαζ, αλλά το απαράμιλλο φυσικό κάλλος αποζημιώνει τον φυσιολάτρη.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Theo Parlidis από τη Μυστική Παραλία της Καβάλας:
Η παραλία βρίσκεται δίπλα στα Λουτρά Ελευθερών Καβάλας.
Τα Λουτρά της Ιαματικής Πηγής των Ελευθερών βρίσκονται 45 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, στο Δήμο Παγγαίου.
Οι ιαματικές πηγές της περιοχής είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Πιθανώς εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη (θασιακό εμπόριο) Απολλωνία, που η ονομασία της σχετίζεται με ιαματικές πηγές.
Τα νερά των πηγών έχουν χλωριονατριούχα σύσταση με παρουσία υδρόθειου και έχουν θερμοκρασία 37 με 41,5°C. Θεωρούνται κατάλληλα για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες, παθήσεις του κυκλοφορικού, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ.
Σήμερα στα λουτρά σώζονται 31 κτίρια. Το παλαιότερο από τα σωζόμενα κτίρια είναι ένα οθωμανικό λουτρό των τελών του 18ου αιώνα.
Η περιοχή μετατράπηκε σε λουτρόπολη όταν το 1908-1910 ο καπνέμπορος Ζάχος Ζάχου ανέλαβε την εκμετάλλευσή τους από το οθωμανικό δημόσιο.
Λόγω της μεγάλης απόστασης της λουτρόπολης από κάποιο οικισμό, κτίστηκαν διάφορα καταστήματα, όπως φούρνος και παντοπωλείο, ενώ μέχρι τον 20ο αιώνα είχε δημιουργηθεί μια μικρή συνοικία. Σήμερα όλα έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο πύργος της Απολλωνίας με τις ζεματίστρες. Υπήρξε ο «άγρυπνος φρουρός» μεταξύ Αγίου Όρους και Καβάλας και στο Βυζάντιο αμύνθηκε με καυτό νερό ή λάδι (drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr