8 λεπτά στο TikTok αρκούν για να προκαλέσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου

8 λεπτά στο TikTok αρκούν για να προκαλέσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου

Η περιήγηση του ατόμου στα social mediamtx μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Έρευνα από το Charles Sturt University της Αυστραλίας έδειξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόλις με 8 λεπτά στο TikTok.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι λιγότερο από 10 λεπτά έκθεσης ακόμη και σε έμμεσο περιεχόμενο στο TikTok σχετικά με την ανορεξία, είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες στην αντίληψη της εικόνας του σώματος και των προτύπων ομορφιάς», ανέφεραν οι ερευνητές σχετικά με τα ευρήματά τους.

«Μπορεί να προκληθεί ψυχολογική βλάβησε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούν το TikTok ακόμη και όταν δεν αναζητούν ρητά περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας και όταν η χρήση του TikTok είναι μικρής διάρκειας», σημείωσαν σύμφωνα με τη New York Post.

«Αισθάνονταν πολύ χειρότερα με τον εαυτό τους»

Το TikTok αριθμεί περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε φοιτήτριες, αλλά οι περισσότερες δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής και έτσι το δείγμα ήταν 273 κοπέλες, ηλικίας 18-28 ετών.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση του TikTok, την εικόνα του σώματός τους και τη στάση τους απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς, ενώ οι ερευνητές αναζήτησαν συμπτώματα διαταραγμένης διατροφής και υπολόγισαν τον κίνδυνο για ορθορεξία, με άλλα λόγια, μια ανθυγιεινή εμμονή με «αγνά» ή «υγιεινά» τρόφιμα.

Οι μισές συμμετέχουσες παρακολούθησαν επτά έως οκτώ λεπτά περιεχομένου διαταραγμένης διατροφής στο TikTok, συμπεριλαμβανομένων νεαρών γυναικών που λιμοκτονούσαν, παρέχοντας συμβουλές απώλειας βάρους, όπως το να τρώνε πάγο και να μασάνε τσίχλα για να περιορίσουν την πείνα, ή προωθώντας προπονήσεις ή αποτοξινώσεις με χυμούς ενώ επεδείκνυαν τη λεπτή μέση τους.

Οι άλλες συμμετέχουσες παρακολούθησαν ουδέτερο περιεχόμενο που σχετίζεται με τη φύση, τη μαγειρική, τα ζώα ή την κωμωδία.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν μείωση της ικανοποίησης από την εικόνα του σώματός τους μετά την προβολή των βίντεο. Όσες εκτέθηκαν σε περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας αισθάνονταν πολύ χειρότερα με τον εαυτό τους, ενώ είχαν υιοθετήσει την αντίληψη ότι είναι σημαντικό να είναι μια γυναίκα αδύνατη.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το TikTok περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ανέφεραν περισσότερες διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, αλλά δεν ήταν σημαντικός ο αριθμός τους, είπαν οι ερευνητές.

«Πιο αυστηροί έλεγχοι και αλλαγές»

Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, συνιστούν «πιο αυστηρούς ελέγχους και αλλαγές» για την προανορεξία, τις διατροφικές διαταραχές και το περιεχόμενο του TikTok που σχετίζεται με το σώμα.

«Γίνονται βήματα για τη διαγραφή επικίνδυνου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού αναζητήσεων όπως “#anorexia”. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες παρακάμπτουν αυτούς τους ελέγχους και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες ρυθμίσεις», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη μελέτη συλλέχθηκαν στα μέσα του 2021, σχεδόν τρία χρόνια πριν το TikTok ενημερώσει τις κοινοτικές οδηγίες του τον Απρίλιο για να καταπολεμήσει το επιβλαβές περιεχόμενο γύρω από την απώλεια βάρους.

Η πλατφόρμα δεν επιτρέπει την «εμφάνιση ή προώθηση διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών και επικίνδυνων τακτικών απώλειας βάρους».

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στη New York Post ότι η πλατφόρμα εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες έχουν μια διαφορετική μορφή και ασφαλή εμπειρία θέασης, επειδή αυτό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα άτομο, μπορεί να είναι εντελώς μια χαρά για ένα άλλο.

Πηγή πληροφοριών: Reader
Πηγή εικόνας: Pexels

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

TAGS:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.