O Χάτσικο έγινε ακόμα πιο γνωστός μέσα από την αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 2009, Hachi: A Dog’s Tale, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Richard Gere.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτόν το μοναδικό σκύλο. Ας δούμε 8 από αυτά, που θα σας κάνουν να τον αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.
1. Η καταγωγή του
Ο όμορφος Akita-inu γεννήθηκε το 1923 στο Odate του νομού Akita (εξού και το όνομα της φυλής, “σκύλος Akita”) και αγοράστηκε από τον καθηγητή Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Hidesaburo Ueno, ο οποίος τον ονόμασε Hachi (Χάτσι), που στα γιαπωνέζικα σημαίνει 8, αριθμός που συνδέεται με την τύχη στην Ιαπωνία. Ο Ueno για την αγορά αυτή έδωσε ένα σεβαστό ποσό για εκείνη την εποχή. Μετά την αγορά του, τον έβαλαν σε ένα τρένο. Ο σκύλος έφτασε στο νέο του σπίτι, στο Τόκιο, περίπου 20 ώρες αργότερα. Αφού μπήκε στο σπίτι του Ueno και της συντρόφου του, Yaeko Sakano, ο Χάτσι ξεκίνησε να ακολουθεί τον Ueno στη δουλειά. Τον ακολουθούσε μέχρι το σταθμό Shibuya και περίμενε την επιστροφή του κάθε βράδυ. Στις 21 Μαΐου 1925, δύο χρόνια μετά την απόκτηση του Χάτσικο, ο Ueno δυστυχώς πέθανε.
2. Υπέστη κακοποίηση
Όταν ο Ueno πέθανε ο σκύλος βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του πρώην κηπουρού του Ueno, Kikuzaburo Kobayashi, στην Tomigaya, κοντά στο σταθμό Shibuya. Κάθε μέρα ο Χάτσικο συνέχιζε να πηγαίνει στο σταθμό για να περιμένει τον Ueno να επιστρέψει. Αυτό το έκανε για 10 περίπου χρόνια. Όμως η “βόλτα” του αυτή δεν ήταν πάντα ήσυχη: ο Χάτσικο όταν βρισκόταν στο σταθμό χτυπήθηκε και εκδιώχθηκε αρκετές φορές από μεγάλους και παιδιά.
3. Ο Hachi γίνεται Hachiko
Το 1932, ο πρόεδρος της Nihon Ken Hozonkai, μιας ένωσης για τη διατήρηση των ιαπωνικών σκύλων, Hirokichi Saito, έμαθε για την ιστορία του Χάτσι και έγραψε αρκετά άρθρα στην εφημερίδα Asahi Shimbun τόσο για την αφοσίωση του ζώου όλα αυτά τα χρόνια όσο και για την κακοποίηση που υπέστη στο σταθμό μετατρέποντάς τον σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σύμβολο. Τότε ήταν που προστέθηκε και η κατάληξη “ko” στο όνομά του για να τον τιμήσει για την αφοσίωση και την πίστη του.
Ο Χάτσικο πέθανε από καρκίνο στις 8 Μαρτίου το 1935, σε ηλικία 11 ετών, σε ένα δρόμο κοντά στο σταθμό Shibuya. Αποτεφρώθηκε και ετάφη στο νεκροταφείο Aoyama, στο Minato, στο Τόκιο, δίπλα στον αγαπημένο του κηδεμόνα. Στο Εθνικό Μουσείο Φύσης και Επιστημών υπάρχει ένα ταριχευμένο Χάτσικο με την αρχική γούνα του σκύλου αυτού.
4. Το τιμητικό άγαλμα
Ο γλύπτης Teru Ando, γνωστός του Saito, δημιούργησε το διάσημο άγαλμα Χάτσικο. Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που έγιναν το 1934 παρέστη και ο Χάτσικο.
5. Η καταστροφή του αγάλματος
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ούτε το άγαλμα του Χάτσικο δεν κατάφερε να σωθεί καθώς έλιωσαν το μέταλλό του για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εξαρτημάτων για μια ατμομηχανή που είναι τώρα η γραμμή Tokaido.
Μετά τον πόλεμο, ο γιος του γλύπτη Ando, Takeshi, έφτιαξε ένα νέο άγαλμα, το οποίο είναι αυτό που υπάρχει σήμερα.
6. Χάτσικο και Ueno για πάντα μαζί
Μπορεί τα περισσότερα αγάλματα να δείχνουν τον Χάτσικο μόνο του, όμως υπάρχει και ένα άλλο, που ο σκύλος είναι μαζί με τον αγαπημένο του κηδεμόνα. Το άγαλμα φτιάχτηκε 80 χρόνια μετά το θάνατο του Χάτσικο, όταν το Πανεπιστήμιο του Τόκιο αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής στους δύο πρωταγωνιστές της συγκινητικής αυτής ιστορίας. Τα χρήματα για το άγαλμα αυτό ήταν από δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες. Σήμερα το άγαλμα βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ακριβώς δίπλα στο πάρκο Ueno.
7. Ημέρα Χάτσικο
Γνωρίζατε ότι η 8η Απριλίου είναι η Ημέρα Χάτσικο στην Ιαπωνία; Η Ημέρα Χάτσικο είναι μια ημέρα για να τιμήσει τον Χάτσικο για την πίστη και την αφοσίωσή του στον κηδεμόνα του. Ο σκύλος απεβίωσε στις 8 Μαρτίου 1935. Η Ημέρα Χάτσικο ορίστηκε 1 μήνα αργότερα για να μη συμπέσει με την εποχή των ανθισμένων κερασιών που είναι τον Μάρτιο. Την Ημέρα Χάτσικο πραγματοποιείται τελετή μνήμης στο άγαλμα Χάτσικο του σταθμού Shibuya. Εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίζονται, κυρίως λάτρεις των σκύλων, για να τιμήσουν τη μνήμη του.
8. Η αμερικανική ταινία για τον Χάτσικο
Το 2009, η ταινία Hachi: A Dog’s Tale με πρωταγωνιστή τον Richard Gere έκανε πιο γνωστή την ιστορία του Χάτσικο. H ταινία γυρίστηκε στις ΗΠΑ. Θα σας προτείναμε να δείτε την αρχική ταινία του 1987, Hachiko Monogatari, ώστε να έχετε μια πιο αυθεντική αίσθηση της ζωής και της εποχής του Χάτσικο.
Πηγή|topetmou.gr
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr