45 χρόνων γίνεται το internet

45 χρόνων γίνεται το internet

Η μητέρα όλων των επαναστάσεων, όπως τη θεωρούν πολλοί, έγινε πριν από 45 χρόνια, σε ένα συνεδριακό κέντρο στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, όπου ο Douglas Engelbart και οι 17 ερευνητές συνεργάτες του, παρουσίασαν μία νέα εφαρμογή.

Περίπου χίλιοι επαγγελματίες των υπολογιστών είχαν συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσουν τους καρπούς της δεκαετούς μελέτης του ερευνητικού Ινστιτούτου του Stanford, που είχε σκοπό να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η παρουσίαση του Engelbart και της ομάδας του διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά, με κυρίαρχο θέμα, την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός ποντικιού υπολογιστή, που βαφτίστηκε «WYSIWYG».

Παρουσιάστηκε ο κειμενογράφος με γραφιστική διεπαφή και ο Engelbart άρχισε να εξηγεί τις νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τα μέλη της ομάδας του ως μέρος της παρουσίασης, δηλαδή ως τεχνολογικά αντικείμενα, όπως μία κάμερα.

Το θέαμα βραχυκύκλωσε τους παρευρισκόμενους, που είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βασικά σαν αριθμομηχανές.

Ήταν όμως η αρχή του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και του internet.internet engelbart

Στην ουσία, επρόκειτο για το αποκορύφωμα των προσπαθειών του πρωτοπόρου επιστήμονα, ο οποίος είχε εμπνευστεί από ένα άρθρο του Vannevar Bush, το 1945, στις Φιλιππίνες, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι το πιο διάσημο δοκίμιο, για την περιγραφή του ενός υποθετικού συστήματος πληροφοριών ανάκτησης, το Memex, ένα είδος μηχανικής, στο οποίο ένα άτομο, κάθε “βιβλίο, μητρώο ή επικοινωνία» θα ήταν μικροφίλμ και θα μπορούσε να μπει σε κατάλογο.

Αυτό που έκανε η ομάδα του Stanford, ήταν να δώσει ζωή στο Memex, καθώς η συγκεκριμένη παρουσίαση είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στις επόμενες επιστημονικές παρουσιάσεις, από την εποχή του Γουτεμβέργιου.

Μετά από 45 χρόνια, η κληρονομιά της έρευνας του Engelbart’s δε μοιάζει καθόλου με την «πρωτόγονη» παρουσίαση, αφού τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της Silicon Valley, εντυπωσιάζουν.

Αποτελεί ωστόσο, μια από τις σύγχρονες παρουσιάσεις, καθώς χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, ρεαλισμό και την εμπιστοσύνη, ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα γα τον άνθρωπο.

Είναι ένα πείραμα, για το τι μπορεί να συμβεί, όταν μαζεύεται μια ομάδα από «σπασίκλες» και προσπαθεί να ανακαλύψει το μέλλον!

The Mother of All Demos, presented by Douglas Engelbart (1968)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr