Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι γυναίκες πιλότοι της Σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψαν δεκάδες βομβαρδιστικά και πραγματοποίησαν πάνω από 30.000 επιδρομές. Τις περισσότερες από αυτές πέτυχαν οι «Μάγισσες της Νύχτας» (Nachthexen). Η Λίλια Λίτβιακ, «το Λευκό Ρόδο του Στάλινγκραντ», ήταν «άσος» με 15 καταρρίψεις μαχητικών μέσα σε λίγους μήνες.
Η σοβιετική πολεμική αεροπορία μετρούσε τον Ιούνιο του 1941 τεράστιες απώλειες. Η «Λούφτβάφε» σκορπούσε τον φόβο και τρόμο και κατέρριπτε τέσσερα Tupolev ΤΒ-3 μέσα σε δέκα λεπτά.
Τότε η θρυλική πιλότος Μαρίνα Ράσκοβα ανέλαβε δράση. Διέθετε χιλιάδες ώρες πτήσης από την Κριμαία ως την Αρκτική και από τη Μόσχα ως τη Μαντζουρία. Με σύνθημα: «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», οργάνωσε τα πρώτα αμιγώς γυναικεία συντάγματα πολεμικής αεροπορίας. Περιελάμβαναν 300 γυναίκες πιλότους και τρία Συντάγματα: Το 586 Σύνταγμα Μαχητικών Αεροσκαφών, το 587 Σύνταγμα Βομβαρδιστικών Βύθισης και το 586 Σύνταγμα Βομβαρδιστικών Νύχτας. Μέλη τους ήταν νεαρές κοπέλες, φοιτήτριες και εργάτριες σε εργοστάσια. «Ήμασταν νέες και άφοβες. Είχαμε άγνοια κινδύνου» θυμάται η Ίνα Καλάτσεβα.
Σκοπός της Ράσκοβα ήταν η ταχύρυθμη εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών. Εκτός από τα εξελιγμένα γερμανικά βομβαρδιστικά, καλούνταν να αντιμετωπίσουν τα ειρωνικά σχόλια των αντρών συναδέλφων τους, την δυσπιστία των αξιωματικών και τη γραφειοκρατία.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως, οι γυναίκες πιλότοι της Σ. Ένωσης έμαθαν να απογειώνονται από δάση και να προσγειώνονται σε αυτοκινητοδρόμους, να πραγματοποιούν επιδρομές, να μετέχουν σε αερομαχίες και να καταρρίπτουν εχθρικά βομβαρδιστικά.
Οι «Μάγισσες της Νύχτας»
Οι γυναίκες πιλότοι του 588, παρά το γεγονός πως πέταγαν με απαρχαιωμένα αεροπλάνα, πραγματοποίησαν περισσότερες από 24.000 επιδρομές. Στόχος τους ήταν να πετούν τη νύχτα πάνω από τις γραμμές ελέγχου των ναζιστικών αεροπλάνων με σβηστές τις μηχανές και να ρίχνουν μικρές βόμβες.
Σε μία νυχτερινή βάρδια κάθε πιλότος πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 7 αεροπορικές επιδρομές. Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες και δεν κατάφεραν να τις αναχαιτίσουν.
Όταν ανακάλυψαν πως γυναίκες πιλότοι πραγματοποιούσαν τις βραδινές αεροπορικές επιδρομές, τις ονόμασαν «Μάγισσες της Νύχτας» (Nachthexen).
Βομβαρδισμοί μαχητικών της «Λούφτβαφε» και το άδοξο τέλος της Ράσκοβα
Η Ράσκοβα πετούσε με ένα από τα πιο εξελιγμένα βομβαρδιστικά της εποχής, το Petlyakov Pe-2. Με χωρητικότητα 1,5 τόνο σε βόμβες, τελική ταχύτητα 540 χιλιόμετρα την ώρα και βύθιση έως και 60 μοίρες, βομβάρδιζε εύστοχα δεκάδες μαχητικά της «Λούφτβαφε».
Το Σύνταγμα 587 έλαβε μέρος συνολικά μέχρι το τέλος του πολέμου σε 1.134 επιδρομές και έριξε 980 τόνους σε βόμβες.
Η 29χρόνη Ράσκοβα, που οργάνωσε την πρώτη αμιγώς γυναικεία μονάδα μάχης στη σύγχρονη πολεμική σοβιετική αεροπορία, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 4 Ιανουαρίου του 1943. Το αεροπλάνο με κυβερνήτη την ίδια, συνετρίβη στις όχθες του ποταμού Βόλγα, δίπλα στο Στάλινγκραντ, λόγω πυκνής ομίχλης.
Λίτβιακ, η πρώτη «άσος» της Σοβιετικής Ένωσης
Οι Σοβιετικές γυναίκες πιλότοι δεν έχασαν τη μαχητικότητα τους από το άδοξο τέλος της Ράσκοβα. Το έργο της ανέλαβε να συνεχίσει η Λίλια Λίτβιακ, «το Λευκό Ρόδο του Στάλινγκραντ».
Η Λίτβιακ ήταν η πρώτη Σοβιετική γυναίκα πιλότος που κατέρριψε γερμανικό βομβαρδιστικό. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η νεαρή αεροπόρος από τη Μόσχα, κατέρριψε συνολικά 15 εχθρικά αεροπλάνα και πραγματοποίησε 268 αεροπορικές επιδρομές.
Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου σκοτώθηκε σε αερομαχία στην Ουκρανία. Ήταν μόλις 21 ετών και ήδη «άσος» με τις περισσότερες καταρρίψεις μαχητικών.
Η σορός της όμως για 3 δεκαετίες δεν είχε εντοπιστεί και στα σοβιετικά αρχεία είχε καταγραφεί ως αγνοούμενη. Ο σκελετός της βρέθηκε τελικά μετά από 35 χρόνια στο ουκρανικό χωριό Ντιμιτρέβκα και οριστικά το 1988 η Λίτβιακ θεωρήθηκε νεκρή εν ώρα μάχιμης υπηρεσίας.
Καταρρίψεις βομβαρδιστικών
Οι θαρραλέες γυναίκες πιλότοι του Συντάγματος 586 έλαβαν μέρος σε 125 αερομαχίες και κατέρριψαν συνολικά 38 γερμανικά μαχητικά.
Εκτός από τις καταρρίψεις, είχαν και ως αποστολή να προστατεύουν στρατηγικούς στόχους και να συνοδεύουν σοβιετικά πολιτικά αεροσκάφη που μετέφεραν «υψηλά ιστάμενα» πρόσωπα όπως τον τότε επιθεωρητή Νικίτα Χρουστόφ και τον στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ.
Συνολικά 1.000.000 γυναίκες πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Μετά την ολοκληρωτική ήττα όμως του Χίτλερ, αποφασίστηκε να αποστρατευτούν.
Το 1950 οι Σοβιετικές έπαψαν να γίνονται δεκτές στις στρατιωτικές ακαδημίες. Η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τον Στάλιν, είχε πλέον ανάγκη, όχι από γυναίκες στην αεροπορία και στο στρατό, αλλά από μητέρες που θα μεγάλωναν γενναίους Σοβιετικούς.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το περιοδικό:Ιστορία Εικονογραφημένη
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikipedia
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η 18χρονη που πολέμησε με ένα γερμανικό πυροβόλο τους Ναζί στη Γαλλία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και δεν δίστασε να σκοτώσει. Βοήθησε στη σύλληψη 25 ανδρών της Βέρμαχτ και έγινε σύμβολο της γαλλικής αντίστασης
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ