Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Ορίστηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μόλις το 1996, μετά από εισήγηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών στην Ουνέσκο.
Το σκεπτικό ήταν ότι μία ετήσια “επέτειος” θα αποτελούσε αφορμή για την οργάνωση συντονισμένων δράσεων σε όλο τον κόσμο που θα αναδείκνυαν την αξία του βιβλίου, τη σημασία της ανάγνωσης και θα έριχναν φως σε τα πνευματικά δικαιώματα. Άλλωστε, ήδη από το 1988 η Ουνέσκο έκανε ανάλογες προσπάθειες, χωρίς όμως μία επίσημη και σταθερή βάση.
Η πρόταση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1995 στο Παρίσι. Ως μέρα επιλέχθηκε η 23η Απριλίου εξαιτίας μιας μακάβριας σύμπτωσης. Τρεις σπουδαίοι συγγραφείς, ο Σαίξπηρ, ο Θερβάντες και ο Ίνκα Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα, όλοι πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ο θάνατος του Σαίξπηρ καταγράφηκε στις 23 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούταν τότε στην Αγγλία. Στον ισπανόφωνο κόσμο, όπου ζούσαν ο Θερβάντες και ο “Ελ Ίνκα” είχε καθιερωθεί το Γρηγοριανό. Επιπλέον, ο Θερβάντες, παρόλο που πράγματι κηδεύτηκε στις 23, πέθανε στις 22.
Λογοτέχνες που επίσης πέθαναν στις 23 Απριλίου διαφορετικών ετών είναι ο Ζουζέπ Πλα και ο Ουίλιαμ Ουόρντσγουορθ. Ακόμα, το αριθμητικό μοτίβο της 23-04 απαντάται σε αρκετές γεννήσεις. Ο Μωρίς Ντρυόν, ο Χαλντόρ Λάξνες, ο Μανουέλ Μεχία Βαγιέχο, η Νγκάιο Μαρς είναι μερικά από τα γνωστότερα ονόματα, ενώ ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ γεννήθηκε μία μέρα πριν, στις 22 Απριλίου.
Μία παγκόσμια γιορτή
Την τελευταία 25ετία, η Ουνέσκο σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Εκδοτών και την Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων κάνουν πράξη το μεγαλεπήβολο όραμα. Κάθε χρόνο επιλέγεται μία διαφορετική πόλη ανά τον κόσμο για γίνει Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Η Αθήνα έλαβε τον τίτλο το 2018.
Στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα διοργανώνονται εκθέσεις, μπαζάρ, ομιλίες και εργαστήρια, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των οργανισμών, αλλά και επιφανών συγγραφέων. Μικρότερες δράσεις χρηματοδοτούνται και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Ορισμένα κράτη έχουν βαθύτερα ριζωμένο το βιβλίο στην κουλτούρα τους από άλλα. Στην Ισπανία για παράδειγμα, υπήρχε εθνική μέρα βιβλίου 70 χρόνια πριν την καθιέρωση της παγκόσμιας. Μάλιστα, ο εορτασμός της προκάλεσε το πάντρεμα παραδόσεων αιώνων. Ήδη από τον μεσαίωνα, κάθε 23 Απριλίου -του Αγίου Γεωργίου- συνηθιζόταν οι άνδρες να προσφέρουν ένα τριαντάφυλλο στις αγαπημένες τους. Από το 1926 κι έπειτα, οι κοπέλες απαντούσαν στην κίνηση αυτή, χαρίζοντάς τους ένα βιβλίο!
Στις σκανδιναβικές χώρες, η ημερομηνία τείνει να μετακινείται όταν συμπέφτει με το καθολικό Πάσχα.
Στην Γερμανία, μοιράζονται κουπόνια στα σχολεία, τα οποία οι μαθητές μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Στην Ιαπωνία επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της παιδικής φιλαναγνωσίας με μεγάλες εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία και σχολεία.
αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα 5 βιβλία που έχουν πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπα στον κόσμο. Στην κορυφή της λίστας η Βίβλος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr