21 Απριλίου 1972. Η δικτατορία των Συνταγματαρχών «γιορτάζει» την 5η επέτειο από την ανατροπή της Δημοκρατίας και οργανώνει πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με την παρουσία των πολιτών φυσικά να είναι υποχρεωτική.
Στον τύπο της εποχής ανακοινώνεται μια ασυνήθιστη εκδήλωση του πλέον επικοινωνιακού Δημάρχου του καθεστώτος, του Αριστείδη Σκυλίτση που ήταν διορισμένος ως ο πρώτος πολίτης του Πειραιά: “Ομαδικός γάμος απόρων κορασίδων στον Πειραιά στο πλαίσιο των εορτασμών της 5ης επετείου της 21ης Απριλίου 1967”. Αυτή την την ημέρα επέλεξε ο Δήμαρχος για να στήσει μια ξεχωριστή φιέστα για να τιμήσει το χουντικό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.
54 άπορες κοπέλες φόρεσαν τα νυφικά τους και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους μαζί με τους 54 γαμπρούς, που συνοδεύονταν από 54 κουμπάρους και φυσικά τον συγκούμπαρο Σκυλίτση. Η πομπή των μελλονύμφων κατέληξε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου τελέστηκε ομαδικά το μυστήριο.
Φιέστα μεγάλων διαστάσεων
Στους κεντρικούς δρόμους απ΄ όπου πέρασε η πομπή είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει το ασυνήθιστο θέαμα με τις 54 νύφες που “προικίστηκαν” από την 21 Απριλίου. Όταν τα ζευγάρια έφτασαν στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, τα υποδέχτηκαν κοπέλες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Την ώρα που οι μελλόνυμφοι ανέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας τους πετούσαν ρύζι .
Τον ομαδικό γάμο ευλόγησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Πειραιά, Χρυσόστομος. “54 Ιερείς συνόδεψαν τα ζευγάρια στον χορό του Ησαΐα, σε ένα εορταστικό κλίμα που επικρατούσε μέσα και έξω από τον ναό”. Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους της φιέστας του Σκυλίτση ήταν ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Άγγελος Τσουκαλάς, και πλήθος κυβερνητικών παραγόντων καθώς και πειραιώτες επιχειρηματίες.
Ο Αριστείδης Σκυλίτσης έκανε δώρο στο κάθε ζευγάρι από 50.000 δραχμές για να ξεκινήσουν τον κοινό τους βίο και με αυτή τη φιέστα κέρδισε μια θέση στα μαγνητοσκοπημένα επίκαιρα που παίχτηκαν τις επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα. Τα πέμπτα «γενέθλια» της Χούντας γιορτάστηκαν με την γνωστή αισθητική που επικρατούσε σε όλες τις εκδηλώσεις της επτάχρονης δικτατορίας. Εξάλλου ο δήμαρχος θεωρούταν ειδικός στην επικοινωνία, καθώς η διαφημιστική του εταιρία «Γκρέκα» ήταν από τις πρώτες στον χώρο της διαφημίσεως μεταπολεμικά.
Ο Σκυλίτσης ήταν ένα πρόσωπο που απέκτησε εχθρούς αλλά και υποστηρικτές. Του καταμαρτυρούν την κατεδάφιση σημαντικών κτιρίων με εμβληματικό χαρακτήρα στην πόλη, μεταξύ των οποίων της Ράλλειου, και του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά. Το 1969 ολοκλήρωσε το σημερινό Δημαρχιακό Μέγαρο, κατασκεύασε τα υπαίθρια θέατρα Βεάκειο και Δελφινάριο, το Πειραϊκόν Λυρικόν Θέατρον, τον κινηματογράφο «Σινεάκ», το Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας και τον Πύργο του Πειραιώς που εξακολουθεί να παραμένει ένα “φάντασμα” της πόλης.
Απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 98 ετών. Η κηδεία του έγινε στην Αγία Τριάδα Πειραιώς.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο γάμος του Κώστα Χατζηχρήστου με την πρωταγωνίστρια Καίτη Ντιριντάουα. Πρώτα την κατηγόρησαν ως δωσίλογη επειδή παντρεύτηκε συνεργάτη των Γερμανών και μετά την έστειλαν εξορία ως αριστερή
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr