1991. Η δολοφονία του 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού από φωτοβολίδα. Την έριξε 12χρονος που σημάδευε τα ΜΑΤ

1991. Η δολοφονία του 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού από φωτοβολίδα. Την έριξε 12χρονος που σημάδευε τα ΜΑΤ

13 Ιανουαρίου 1991, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Το ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό ήταν το αθλητικό γεγονός της ημέρας. Το ματς ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έμεινε στην ιστορία για το θάνατο ενός ανήλικου ατόμου.

Λεγόταν Γιώργος Παναγιώτου, ήταν 17 ετών, μαθητής της Β’ Λυκείου από τον Πειραιά. Οι τοίχοι του δωματίου ήταν διακοσμημένοι με αφίσες του Ολυμπιακού και του Νίκου Αναστόπουλου. Ξεκίνησε με τους φίλους του με προορισμό το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά ούτε τον αγώνα παρακολούθησε ούτε επέστρεψε στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ναυτική φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε και καρφώθηκε στην κοιλιά του και σκοτώθηκε ακαριαία. Η είδηση σόκαρε το πανελλήνιο και έγινε πρώτο θέμα στα έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Ο θάνατος περίμενε έξω από το γήπεδο“, “16 χρόνια έσβησαν από φωτοβολίδα” και “17χρονος νεκρός – Ντέρμπι αίματος” ήταν μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων.

kolaz_epeisodia_aek_olympiakos_1991_edit

Ο αγώνας πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός της 13ης Ιανουαρίου 1991 σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια και την απώλεια ενός 17χρονου οπαδού

Η δολοφονία του Γιώργου Παναγιώτου και τα επεισόδια. συνέβησαν σε μία ταραχώδη περίοδο. Λίγες ημέρες πριν, δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας και οι μαθητικές-φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την παιδεία βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Επίσης, οι μνήμες από την οπαδική βία ήταν ακόμη νωπές, καθώς, πέντε χρόνια νωρίτερα, ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έπεσε νεκρός στο στάδιο “Αλκαζάρ” της Λάρισας, από φωτοβολίδα που εκτόξευσε οπαδός του ΠΑΟΚ και του έκοψε την καρωτίδα.

“Η κοιλιά του ήταν διαλυμένη και τα έντερά του επίσης κατεστραμμένα”

Ο Γιώργος Παναγιώτου και οι υπόλοιποι οπαδοί του Ολυμπιακού που κατευθύνονταν στο γήπεδο της ΑΕΚ, συνοδεύονταν από διμοιρία των ΜΑΤ. Περίπου 20 με 30 λεπτά πριν την έναρξη του ντέρμπι, ο Παναγιώτου βρισκόταν στη συμβολή των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης.

Εκεί δέχθηκε τη φωτοβολίδα στην κοιλιά, από κοντινή απόσταση. Σωριάστηκε στο έδαφος, μεταφέρθηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο “Αγία Όλγα“, αλλά οι γιατροί που τον έβαλαν στο χειρουργείο, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη, όπως δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου, Δανιήλ Νίκζας στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία“:

Όταν μας τον έφεραν, η κατάστασή του ήταν απελπιστική. Απορώ και πώς έζησε μέχρι εδώ. Αμέσως τον ανοίξαμε, αλλά η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη. Η κοιλιά του ήταν διαλυμένη και τα έντερά του επίσης κατεστραμμένα. Αφαιρέσαμε αρκετά πλαστικά θραύσματα που προέρχονταν από το εκτοξευθέν αντικείμενο. Χορηγήσαμε αίμα, αλλά σε 10 λεπτά είχε πεθάνει“.

Η μητέρα του Γιώργου Παναγιώτου πήρε την απόφαση να δωρίσει τα μάτια του παιδιού της. Τα μοσχεύματα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος λήπτης.

Ένας 12χρονος δικός μας έριξε τη φωτοβολίδα” – Η μαρτυρία του φίλου

Η φωτογραφία με τη ματωμένη μπλούζα του 17χρονου μαθητή, με μια τρύπα στο ύψος της κοιλιάς, διαδόθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, το ερώτημα για το ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του “ζητούσε” απάντηση. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε για το περιστατικό:

Περί ώρα 14.10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας & Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14.50“.

kolaz_yorgos_panayotou_1991_edit

Αριστερά ο Γιώργος Παναγιώτου και δεξιά η ματωμένη μπλούζα του. Πηγή εικόνων: εφημερίδα “Τα Νέα”

Ο Γιώργος Χιόνος, συμμαθητής του θύματος και αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων, υποστήριξε ότι τη φωτοβολίδα έριξε ένας 12χρονος φίλαθλος της ομάδας τους:

Η φωτοβολίδα εκτοξεύθηκε από έναν 12χρονο φίλαθλο, δικό μας, του Ολυμπιακού. Μας είχαν χωρίσει στην οδό Δεκελείας έξω από το γήπεδο. Κάποια στιγμή είδα με τα μάτια μου ένα νεαρό φίλαθλο του Ολυμπιακού, που θα ήταν περίπου 12 ετών, να σημαδεύει με το όπλο που ρίχνει φωτοβολίδες, τους αστυνομικούς των ΜΑΤ. Η φωτοβολίδα, όμως, δεν πήγε στους αστυνομικούς και την είδα να έρχεται πάνω μας. Έσκυψα και έτσι έπεσε πάνω στο φίλο μου και τον σκότωσε“.

Την εκδοχή ότι η φωτοβολίδα προήλθε από οπαδό του Ολυμπιακού υποστήριξε και ο αυτόπτης μάρτυς Αντώνης Νεασάκος στην εφημερίδα “Έθνος“, ενώ ένας άλλος φίλος του Γιώργου Παναγιώτου, ο Κώστας Λίβανος δήλωσε ότι “κάποιος από τους οπαδούς της ΑΕΚ πέταξε τη φωτοβολίδα“.

Οι δύο αδερφές του Παναγιώτου, ο πατέρας του, που είχε υποβληθεί σε εγχείρηση bypass, η μητέρα του και οι συμμαθητές του ήταν απαρηγόρητοι. Τοποθέτησαν μια μαύρη σημαία στο θρανίο του, για να πενθήσουν την απώλειά του και ισχυρίστηκαν ότι είχε χάσει το εισιτήριό του και αγόρασε άλλο στη “μαύρη αγορά”, για να δει το ματς.

Πού μ’ αφήνεις μόνο αγόρι μου; Τι θα κάνω εγώ τώρα;“, σπάραζε ο πατέρας του 17χρονου στην κηδεία του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το “παρών” στο “ύστατο χαίρε” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Αργύρης Σαλιαρέλης και οι ποδοσφαιριστές Νίκος Αναστόπουλους, Τάσος Μητρόπουλος, Κυριάκος Καραταΐδης και Ηλίας Ταληκριάδης. Στην κηδεία του, η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε ένα στεφάνι με την επιγραφή-ευχή: “Στο τελευταίο θύμα των γηπέδων“. Η ιστορία έδειξε ότι δεν ήταν το τελευταίο…

Το δακρυγόνο “αγνώστου προελεύσεως” και οι οδομαχίες

Όσον αφορά τον αγώνα μεταξύ των “ερυθρολεύκων” και των “κιτρινόμαυρων”, διακόπηκε στο 85ο λεπτό, ενώ ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-2. Αφορμή ήταν η ρίψη ενός δακρυγόνου μεταξύ των θυρών 11 και 12. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επικράτησε χάος σε κερκίδες και τερέν.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, με αποτέλεσμα οι παίκτες των δύο ομάδων και ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης να αποσυρθούν στα αποδυτήρια. Ορισμένοι οπαδοί προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα κιγκλιδώματα, για να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ άλλοι έτρεχαν αλλόφρονες να βγουν από το γήπεδο.

Ωστόσο, το ποιος έριξε το ασφυξιογόνο αέριο δεν ξεκαθαρίστηκε. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ισχυριζόταν ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή ρίψης του. Φίλαθλοι διατείνονταν ότι πετάχτηκε από αστυνομικό με κατεύθυνση προς το κοινό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Βασιλειάδης ήταν κατηγορηματικός πως τα ΜΑΤ δεν έκαναν χρήση δακρυγόνων, διότι είχαν διαταγή να τα αφήνουν στα λεωφορεία που τους μετέφεραν. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Στέλιος Σφακιανάκης δήλωσε ότι πρόθεση των υποκινητών των επεισοδίων ήταν να μεταφέρουν την ένταση των προηγούμενων ημερών στα γήπεδα.

collage_epeisodia_1991

Πηγές εικόνων: εφημερίδα “Τα Νέα” και Youtube

O “πόλεμος των δηλώσεων” και η επανάληψη του αγώνα

Θέση για τα γεγονότα πήραν και οι πρόεδροι των δύο ομάδων. Ο Στράτος Γιδόπουλος της ΑΕΚ αρχικά επέρριψε την ευθύνη στην ΕΛ.ΑΣ. Άλλαξε στάση και δήλωσε πως “το δακρυγόνο έπεσε απ’ έξω” και ότι ενδεχομένως πρόκειται για “προβοκατόρικη ενέργεια“. Ο Αργύρης Σαλιαρέλης του Ολυμπιακού κατηγόρησε την πλευρά της ΑΕΚ και είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον Γιδόπουλο, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να μάθει να χάνει και να μην προσπαθεί να ψάχνει τη νίκη με άλλους τρόπους“, έλεγε ο Σαλιαρέλης. “Δεν φανταζόμουν ότι ήταν τόσο επικίνδυνος ο κ. Σαλιαρέλης. Εν γνώσει του είπε ψέματα“, απάντησε ο Γιδόπουλος.

collage_dimosieumata_saliarelis_gidopoulos_1991_edit

Ο “πόλεμος των δηλώσεων” ανάμεσα στους προέδρους του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, στον απόηχο του ντέρμπι της 13ης Ιανουαρίου 1991. Πηγή εικόνων και δημοσιεύματος: εφημερίδα “Τα Νέα”

Την ίδια στιγμή, οι οδομαχίες γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας κλιμακώνονταν και όσα ακολούθησαν θύμιζαν σκηνικό πολέμου. Οι χούλιγκανς πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ και τραυμάτισαν τέσσερις ένστολους, οχήματα της Αστυνομίας και τρόλεϊ πυρπολήθηκαν, καταστήματα και αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές και οι κάτοικοι της περιοχής άκουγαν ή παρακολουθούσαν έντρομοι τα τεκταινόμενα.

Ο διαιτητής ζήτησε εκκένωση του γηπέδου, η Αστυνομία δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των παρευρισκομένων και ο αγώνας δεν συνεχίστηκε. Η ΑΕΚ ζητούσε επανάληψη του ντέρμπι, ενώ ο Ολυμπιακός ήθελε να του κατακυρωθούν οι βαθμοί της νίκης. Τελικά, το ματ επαναλήφθηκε σε ουδέτερη έδρα (Ρόδος), στις 6 Φεβρουαρίου 1991. Η ΑΕΚ, με γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα στο 90ό λεπτό, αναδείχθηκε νικήτρια.

Δείτε παρακάτω τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών για τον επεισοδιακό αγώνα της 13ης Ιανουαρίου 1991 μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού:

AEK - Olympiakos 1991  //  Pyro-Greece

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-2 (13/01/1991)  (ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ)

Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: εφημερίδα “Τα Νέα”

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr