του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο τροχός εφευρέθηκε γύρω στο 3500 π.Χ. στη Μεσοποταμία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από τους κεραμείς για να φτιάχνουν καλύτερα αγγεία.
Περίπου τρεις αιώνες αργότερα (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.) η επαναστατική αυτή τεχνολογία άρχισε να χρησιμοποιείται στις μεταφορές και τις πρώτες άμαξες και άρματα. Όμως, το Μάιο του 2001 το Δημόσιο της Αυστραλίας μέσω του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του προέβη σε μία θεαματική ανατροπή της ιστορίας.
Ο Αυστραλός που εφηύρε (ξανά..) τον τροχό!
Σύμφωνα με αυτό, ο τροχός εφευρέθηκε το 2001 από ένα Αυστραλό, ονόματι Τζον Κέογκ. Μάλιστα, του χορήγησε και επίσημο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για τη συγκεκριμένη εφεύρεση!
Αυτό σήμαινε ότι από το 2001 και μέχρι το 2016 που η πατέντα αυτή ανακλήθηκε, όποιος κατασκεύαζε ή χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε τροχό θα έπρεπε με βάση τους νόμους της Αυστραλίας να καταβάλει προμήθεια στον πολίτη της!
Στις αρχές του 2001 ο Τζον Κέογκ κατέθεσε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Αυστραλίας αίτηση προκειμένου να λάβει πατέντα για μία νέα εφεύρεσή του. Αυτή έφερε το όνομα «συσκευή διευκόλυνσης κυκλικής μεταφοράς».
Η πατέντα για τον τροχό
Ο Κέογκ συμπεριέλαβε αναλυτικά σχέδια και περιγραφές της εφεύρεσής του, η οποία βάσει των ισχυρισμών του θα έφερνε επανάσταση στις μεταφορές.
Στην αίτησή του ο εφευρέτης παρουσίαζε λεπτομέρειες της «συσκευής διευκόλυνσης κυκλικής μεταφοράς». Σύμφωνα με την περιγραφή της επρόκειτο για «ένα μεταλλικό ολοστρόγγυλο δίσκο που έχει στο κέντρο του ένα κοίλο κυλινδρικό μέλος που μπορεί να περιστρέφεται γύρω από μια ράβδο.
Μια σειρά συνδετικών μελών ή ακτινών συνδέουν σταθερά τον μεταλλικό δίσκο και το κοίλο κυλινδρικό μέλος. Η ράβδος είναι τοποθετημένη στον άξονα κάθετο στο επίπεδο του δίσκου και ουσιαστικά στο κέντρο του κύκλου του. Μία στρώση καουτσούκ καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του μεταλλικού δίσκου».
Η αίτηση είχε γίνει με όλες τις διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος και είχε όλα τα νόμιμα παραστατικά. Έτσι, οι υπάλληλοι του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας την πρωτοκόλλησαν.
Μετά από μερικές εβδομάδες ο Τζον Κέογκ έλαβε για την εφεύρεσή του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας-καινοτομίας, με τον αριθμό 2001100012.
“Χαλαρός” νόμος πατεντών
Στην πραγματικότητα ο Κέογκ δεν ήταν εφευρέτης, αλλά ένας δικηγόρος που είχε εξειδικευτεί σε θέματα πατέντας στη χώρα του. Στις αρχές του 2001 η Αυστραλιανή κυβέρνηση πέρασε ένα ομοσπονδιακό νόμο που έκανε ευκολότερο για κάποιον να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για κάποια εφεύρεση.
Υποτίθεται ότι αυτό θα βοηθούσε τις μικρές επιχειρήσεις να υποβάλουν πιο εύκολα αίτηση για νέες πατέντες.
Ωστόσο, ο Κέογκ διαπίστωσε ότι αυτό είχε οδηγήσει τους υπαλλήλους του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να μην κάνουν ενδελεχή έρευνα για τις διάφορες αιτήσεις και έτσι να χορηγούν διπλώματα σε αμφίβολης ποιότητας εφευρέσεις.
Αποφάσισε τότε να κάνει μία «αληθοφανή» φάρσα αιτούμενος να αναγνωριστεί ως ο “εφευρέτης του τροχού”
Ρεζίλι διεθνώς…
Μόλις ο Τζον Κέογκ πήρε την πατέντα για την «επαναστατική» του «εφεύρεση» τη δημοσιοποίησε. Το αποτέλεσμα ήταν η γκάφα του Αυστραλιανού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να γίνει γνωστή διεθνώς.
Μάλιστα την ίδια χρονιά, το 2001, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απένειμε το βραβείο του «Ιg Νόμπελ για Τεχνολογία» από κοινού στον Τζον Κέογκ και το Αυστραλιανό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για τη χορήγηση του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας 2001100012 για «την κατοχύρωση του τροχού με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας».
Πρόκειται για παρωδία του βραβείου Νόμπελ που δίνεται σε άχρηστες εφευρέσεις.
Το βραβείο δόθηκε με το σκεπτικό ότι ναι μεν ο τροχός είναι μία σημαντική εφεύρεση, αλλά υπάρχει εδώ και περίπου έξι χιλιάδες χρόνια!
Η πατέντα υπ’ αριθμ. 2001100012 ήταν κάτι ντροπιαστικό για το Αυστραλιανό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Το 2016, αποφασίστηκε να ανακληθεί αθόρυβα η απόφαση. Έτσι και επίσημα η Αυστραλία σταμάτησε να θεωρεί ότι ο Τζον Κέογκ εφηύρε τον τροχό….
Αρχική εικόνα: Λήψη από τα κινούμενα σχέδια “Οι Φλιντστόουνς” του 1960 σε παραγωγή των Hanna-Barbera. Πηγή: Youtube
Οι καινοτομίες της ΔΕΘ. Τα πρώτα κλιματιστικά, η πρώτη εκπομπή τηλεόρασης και η “εφεύρεση” του φραπέ
Ειδήσεις σήμερα:
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
- Μαίρη Βιδάλη. Η σπαρακτική της ανάρτηση μετά τον θάνατο του 34χρονου γιου της
- «Άνθρωποι πηδούσαν από τον 9ο και τον 10ο όροφο». Τι αναφέρουν μάρτυρες για τη φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
- Πυκνή ομίχλη «έπνιξε» τη Θεσσαλονίκη. Η πρόγνωση καιρού (βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ