Η Ευγενία Καρπούζη ήταν από τις καλύτερες μαθήτριες του δημοτικού. Για αυτό, οι γονείς της την έγραψαν σε γαλλικό σχολείο. Εκεί, μια καλόγρια τη «βάφτισε» Τζένη.
Η σχολή Καλογραιών «Καλαμαρί», κοντά στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, ήταν από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι καθηγητές είχαν πολλές γνώσεις, τις οποίες ήθελαν να τις μεταλαμπαδεύσουν με αγάπη στις μαθήτριές τους.
Στους διαδρόμους της σχολής, έβλεπε κανείς να κυκλοφορούν καλόγριες με τεράστια άσπρα κολλαριστά καπέλα, οι οποίες ήταν και οι υπεύθυνες.
Πολλές μαθήτριες του σχολείου ήταν ορφανές. Τις μεγάλωναν και τις σπούδαζαν οι καλόγριες. Η «Ευγενούλα», όπως αποκαλούσε τον εαυτό της, είχε ιδιαίτερη συμπάθεια για το «Καλαμαρί».
Μια μέρα, στο μάθημα της γαλλικής φιλολογίας, τη σήκωσε η καλόγρια-καθηγήτριά της, για να διαβάσει ένα ποίημα. Η Ευγενούλα έκανε πολύ καλή ανάγνωση και η εκπαιδευτικός ενθουσιάστηκε.
-Πώς σε λένε, τη ρώτησε.
-Ευγενούλα, απάντησε.
-Ευγενούλα; Τι είναι αυτό; απόρησε η καλόγρια ενώ δυσκολευόταν να προφέρει το όνομά της.
-Ευγενία, απάντησε η μαθήτρια.
-Α! Ευγενία… Eugenie. Genny. Τζένη, δηλαδή!
Το μικρό κορίτσι ενθουσιάστηκε, καθώς στην πραγματικότητα δεν της άρεσε ποτέ το «Ευγενία». Θεωρούσε ότι ταιριάζει περισσότερο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Από τότε, υιοθέτησε το «Τζένη». Βέβαια, ο πατέρας της δεν τη φώναξε ποτέ έτσι. Προτιμούσε να την αποκαλεί με το βαφτιστικό της.
Εκτός από το όνομά της, η Τζένη -πλέον- είχε θέμα και με το επώνυμό της. Δεν της άρεσε καθόλου. Πίστευε ότι το «Καρπούζη» σχετιζόταν με μια γυναίκα «βαρέων βαρών». Αντίθετα, εκείνη ήταν αδύνατη. Στην τάξη, κάθε φορά που οι καθηγήτριες ανέφεραν το επώνυμός της, οι υπόλοιπες μαθήτριες χασκογελούσαν. Περίμενε πώς και πώς να μεγαλώσει και να το αλλάξει.
Αργότερα, στη δραματική σχολή, ο δάσκαλός της Άγγελος Τερζάκης, τη βάφτισε Καρέζη, επειδή του ακουγόταν πιο εύηχο. Ήταν πιο εκλεπτυσμένο από το Καρπούζη. Από τότε, ήταν η Τζένη Καρέζη. Ένα όνομα που αγάπησε και δοξάστηκε από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Πηγή αρχικής εικόνας: Finos Films
Με πληροφορίες από το «Τζένη Καρέζη. Το άρωμα μιας ζωής». Μάκης Δελαπόρτας. Εκδόσεις: Άγκυρα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr