1. Το ημερολόγιό της είναι το πιο διάσημο όλων των εποχών
Στην αρχή, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ τυπώθηκε σε 1.500 αντίτυπα. Στη συνέχεια, όμως, εξελίχθηκε σε φαινόμενο. Πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε σχεδόν 70 γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα περσικά και τα σιναλεζικά.
Το 2009, προστέθηκε στο Μητρώο Μνήμης του Κόσμου της UNESCO. Το κτίριο όπου το ημερολόγιο κρύφτηκε προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Παιδιά από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να γράφουν γράμματα στη Φρανκ σαν να υπήρξε φίλη τους.
2. Έγραφε με ψευδώνυμα
Φοβούμενη για την τύχη της ίδιας και της οικογένειάς της, η Άννα Φρανκ έγραφε με ψευδώνυμα. Επέλεξε το “Μπέτι Ρόμπιν” για την αδερφή της, Μαργκότ, το “Φρέντερικ Ρόμπιν” για τον πατέρα της, Όττο και το “Νόρα Ρόμπιν” για τη μητέρα της, Έντιθ.
Για τον συγκάτοικο της, Φριτς Πφέφερ χρησιμοποιούσε το “Άλμπερτ Ντούσελ” και για την Ογκούστ Βαν Πελς το “Πετρονέλα Βαν Ντάαν“. Για τον εαυτό της, αρχικά διάλεξε το “Αν Άουλις” και ύστερα το “Αν Ρόμπιν“.
3. Η αδερφή της, Μάργκοτ έγραψε κι εκείνη ημερολόγιο
Η αδερφή της Άννας Φρανκ, Μάργκοτ ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την ίδια την Άννα, η Μάργκοτ κρατούσε επίσης ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν από τους Ναζί. Όμως, σε αντίθεση με το δικό της, εκείνο της μεγάλης αδερφής της δεν βρέθηκε ποτέ.
4. Η Άννα ήθελε να γίνει δημοσιογράφος και διάσημη συγγραφέας
Ενώ η Άννα κρυβόταν στο Πρίσενγκρατς του Άμστερνταμ, προσπαθούσε να ονειρευτεί, όπως θα έκανε οποιοδήποτε παιδί.
Ήλπιζε ότι μια μέρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο σχολείο και ονειρευόταν να περάσει έναν χρόνο στο Παρίσι και έναν άλλο στο Λονδίνο. Ήθελε να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και να μιλήσει άπταιστα διαφορετικές γλώσσες.
Σε ένα απόσπασμα, στις 11 Μαϊου 1944, έγραψε ότι ήθελε να γίνει “δημοσιογράφος και αργότερα διάσημη συγγραφέας“. Εκτός από το ημερολόγιό της, η Φρανκ έγραψε διηγήματα και συγκέντρωσε τις αγαπημένες της προτάσεις συγγραφέων σε ένα σημειωματάριο.
5. Δεν ξεκινούσε κάθε καταχώρηση με το “Αγαπητή Κίττυ“
Η Κίττυ ήταν η φανταστική φίλη που συντρόφευε νοερά την Άννα Φρανκ στις δύσκολες στιγμές που περνούσε. Η νεαρή Γερμανοεβραία άρχιζε να γράφει με τη φράση “Αγαπητή Κίττυ“.
Όμως, δεν χρησιμοποιούσε μόνο αυτή στο αρχικό ημερολόγιό της. Σε καταχωρίσεις από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο 1942, εμφανίζονται ονόματα όπως “Pop“, “Phien“, “Emmy“, “Marianne“, “Jetty“, “Loutje“, “Conny” and “Jackie“.
Πιστεύεται ότι τα άντλησε από χαρακτήρες που βρίσκονταν σε παιδικά βιβλία της Ολλανδής συγγραφέως Σίσυ Βαν Μάρξβελτ. Η Κίττυ Φράνκεν, μία από τις ηρωίδες των βιβλίων, πιστεύεται ότι ήταν η έμπνευση για το “Αγαπημένη Κίττυ“.
6. Ξαναέγραψε το ημερολόγιό της αφού άκουσε μια εκπομπή του BBC
Εξαρχής η Φρανκ σκόπευε να κρατήσει το ημερολόγιό της για τον εαυτό της. “Ελπίζω ότι θα μπορέσω να σας εκμυστηρευτώ τα πάντα, όπως δεν μπόρεσα ποτέ να εκμυστηρευτώ σε κανέναν, και ελπίζω να είστε μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης“, έγραψε στην πρώτη της καταχώριση, στις 12 Ιουνίου 1942.
Αυτό άλλαξε στις 28 Μαρτίου 1944. Άκουσε στο ραδιόφωνο του BBC τον εξόριστο στο Λονδίνο Ολλανδό Υπουργό Παιδείας, Τζέριτ Μπόλκεσταϊν να εύχεται να συλλέξει μαρτυρίες Ολλανδών για τη ναζιστική κατοχή.
“Η ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί με βάση μόνο επίσημες αποφάσεις και έγγραφα“, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπόλκεσταϊν.
Η νεαρή Γερμανοεβραία άρχισε αμέσως να ξαναγράφει και να επεξεργάζεται το ημερολόγιό της με σκοπό τη μελλοντική δημοσίευσή του. Το αποκάλεσε “The Secret Annex”.
7. Η οικογένειά της προσπάθησε να την θεραπεύσει από την κατάθλιψη
Για τους γύρω της, η Άννα Φρανκ ήταν ένα δραστήριο, χαρωπό και ομιλητικό κορίτσι. Ωστόσο, ο εγκλεισμός και η ζοφερότητα της εποχής δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν ανεπηρέαστη. Στις 29 Οκτωβρίου 1943, έγραψε:
“Έξω, δεν ακούς ούτε ένα πουλί, και μια θανατηφόρα, καταπιεστική σιωπή κρέμεται πάνω από το σπίτι και κολλάει πάνω μου σαν να επρόκειτο να με παρασύρει στις πιο βαθιές περιοχές του κάτω κόσμου…
Περιπλανιέμαι από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες και αισθάνομαι σαν ένα ωδικό πουλί, τα φτερά του οποίου έχουν σκιστεί και που συνεχίζει να εκτοξεύεται στα κάγκελα του σκοτεινού κλουβιού του“.
Έπασχε από κατάθλιψη. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1943, παραδέχτηκε ότι άρχισε να παίρνει σταγόνες βαλεριάνας για το άγχος και την κατάθλιψή της. Τον επόμενο μήνα, η Φρανκ είχε χάσει την όρεξή της.
Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένειά της τής έδινε δεξτρόζη, μουρουνέλαιο, μαγιά μπύρας και ασβέστιο. Όμως, η μόνη πραγματική θεραπεία για την κατάθλιψη της Άννας ήταν να “σπάσει” τα “δεσμά” του εγκλεισμού.
8. Το ημερολόγιο διασώθηκε από τη γραμματέα του πατέρα της
Η τελευταία καταχώριση της Άννας Φρανκ έγινε στις 1 Αυγούστου 1944. Τρεις μέρες μετά, η οικογένεια Φρανκ συνελήφθη για να οδηγηθεί στην “κόλαση” του στρατοπέδου Mπέργκεν-Mπέλσεν.
Η Μιπ Γκις, μία γυναίκα που βοήθησε την οικογένεια Φρανκ να κρυφτεί από τους Ναζί, παρέδωσε τις σελίδες του ημερολογίου στον πατέρα της Φρανκ, Όττο, στην εταιρεία του οποίου εκτελούσε χρέη γραμματέα.
9. Ο πατέρας της είχε αμφιβολίες για το αν έπρεπε να το δημοσιεύσει
Ο Όττο Φρανκ ήταν ο μοναδικός από την οικογένεια που επέζησε. Μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς, πληροφορήθηκε για το θάνατο της συζύγου του και των δύο κορών του.
Όταν η Γκις του έδωσε το ημερολόγιο της Άννας, εκείνος είπε:
“Άρχισα να διαβάζω αργά, μόνο λίγες σελίδες κάθε μέρα, θα ήταν αδύνατες περισσότερες, καθώς με είχαν κυριεύσει οδυνηρές αναμνήσεις. Για μένα ήταν μια αποκάλυψη. Εκεί, αποκαλύφθηκε μια εντελώς διαφορετική Άννα από το παιδί που είχα χάσει. Δεν είχα ιδέα για το βάθος των σκέψεων και των συναισθημάτων της“.
Αφού ένιωθε αβέβαιος για τη δημοσίευση του ημερολογίου της Φρανκ, τελικά αποφάσισε να εκπληρώσει την επιθυμία της κόρης του. Το λογόκρινε σε ορισμένα σημεία και το ημερολόγιο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου 1947.
10. Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου της δεν είναι γνωστή
Η επίσημη ημερομηνία θανάτου που έδωσε η ολλανδική κυβέρνηση για την Άννα Φρανκ και την αδερφή της είναι η 31 Μαρτίου 1945. Όμως, το ενδεχόμενο να πέθαναν ένα μήνα πριν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Οι μαρτυρίες λένε ότι τα δύο κορίτσια αρρώστησαν και πέθαναν από τύφο. Η Άννα ήταν 16 ετών και η Μάργκοτ 19.
Με πληροφορίες από: History Extra και ThoughtCo
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ