1. Ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του
Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν ο Κέιβ ήταν 19 χρονών.
Την μέρα που έχασε τον πατέρα του, ο Κέιβ βρισκόταν κρατούμενος στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, κατηγορούμενος για διάρρηξη. Όταν ήρθε η μητέρα του, για να τον “βγάλει”, του ανακοίνωσε τον θάνατο του πατέρα του.
Αρκετά χρόνια αργότερα δήλωσε πως “ο πατέρας μου πέθανε σε μία φάση της ζωής μου, που ήμουν πιο μπερδεμένος από ποτέ. Η απώλειά του, μου δημιούργησε ένα κενό, έναν χώρο στον οποίο οι λέξεις μου άρχισαν να επιπλέουν, να συγκεντρώνονται και να βρίσκουν τον σκοπό τους”.
2. Το σενάριό του για τον “Μονομάχο” απορρίφθηκε
O Kέιβ, εκτός από επιτυχημένος μουσικός, έχει διαπρέψει και στον χώρο της έβδομης τέχνης.
Έγραψε το σενάριο για το σίκουελ του “Μονομάχου”, ύστερα από πρόταση του φίλου του, ηθοποιού και παραγωγού, Ράσελ Κρόου, αλλά το στούντιο απέρριψε τις προτάσεις του.
Ο Κέιβ δήλωσε στον Guardian,
Ήθελα να γράψω μια αντιπολεμική ταινία και να χρησιμοποιήσω τον Μονομάχο ως μια οργισμένη πολεμική μηχανή. Πέθανε στην πρώτη ταινία, οπότε επιστρέφει ως ο αιώνιος πολεμιστής. Κατέληξε στο Βιετνάμ και στο Πεντάγωνο. Ευτυχώς το σενάριο ήταν εντελώς απορριπτέο από τους παραγωγούς και δεν μου ζήτησαν να κάνω διορθώσεις”.
3. “Θέλαμε απλώς να τους πληγώσουμε”
Από το 1978 μέχρι το 1983 συμμετείχε στο συγκρότημα “The Birthday Party”, το οποίο έγινε γνωστό για τους γκόθικ ροκ ρυθμούς του, τις “άγριες” live εμφανίσεις και τους καταθλιπτικούς στίχους.
Ο ίδιος είχε δηλώσει με το γνωστό αστισυμβατικό τρόπο σκέψης του:
“Μπορώ ειλικρινά να πω ότι όλη η ιδέα των “Birthday Party” προέκυψε από μια πραγματική αηδία για τη δική μας ζωή και κατάσταση. Το αντιμετωπίσαμε σαν ευκαιρία να την φορτώσουμε σε όλους τους ανθρώπους, που πιστεύαμε ότι το άξιζαν. Δεν μας ενδιέφερε να σοκάρουμε τον κόσμο.
Θέλαμε να βγούμε εκεί έξω και να κακοποιήσουμε τους ανθρώπους. Να τους πληγώσουμε.“
4. Το διασημότερο τραγούδι του αφηγείται μια πραγματική δολοφονία
Το τραγούδι “Where the wild roses grow”, που ερμηνεύουν ο Νικ Κέιβ και η Κάιλι Μινόγκ (Kylie Minogue) αναφέρεται σε μια γυναικοκτονία και συγκεκριμένα στη δολοφονία μιας γυναίκας από τον εραστή της. Τραγουδώντας εναλλάξ, αφηγούνται ο καθένας από τη δική του πλευρά, τη γνωριμία τους, τον έρωτα που τους ένωσε και τη θανάσιμη βόλτα στο ποτάμι. Εκεί που ο άνδρας, σκότωσε την ερωμένη του με μία πέτρα.
“Όταν γράφτηκε το «Where the wild roses grow» είχα την Kylie στο μυαλό μου”, είπε παρά το γεγονός ότι ήταν μια απολύτως ποπ τραγουδίστρια με καριέρα που δεν τέμνονταν πουθενά με την δική του καλλιτεχνική προσέγγιση. Το μόνο προφανές κοινό στοιχείο τους ήταν η καταγωγή τους από την Αυστραλία.
Όταν το συνέθεσε, της το έστειλε και η Μινόγκ δέχθηκε αμέσως, αφού η συνεργασία με τον Κέιβ ήταν για εκείνη μια καλλιτεχνική αναβάθμιση.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο “Murder Ballads”. Οι μπαλάντες δολοφονίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα ως τμήμα της παραδοσιακής δυτικής μουσικής και περιέγραφαν ένα αληθινό έγκλημα. Ο Κέιβ εμπνεύστηκε από αυτό το είδος μουσικής και έγραψε τις δικές του σκοτεινές μπαλάντες.
5. Απέρριψε την υποψηφιότητα του MTV
Τον Οκτώβριο του 1996, μετά την πρωτοφανή επιτυχία του τραγουδιού “When the Wild Roses Grow”, το οποίο βρέθηκε στο νούμερο 1 των μουσικών τσαρτς, ο Νικ Κέιβ βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο MTV του καλύτερου άνδρα καλλιτέχνη.
Mε γράμμα του προς τα κεντρικά γραφεία του MTV, απέρριψε την υποψηφιότητά του, καθώς δεν ήθελε να συμπεριληφθεί στους mainstream καλλιτέχνες. Έγραφε:
“Αισθάνομαι ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω την απόσυρση της υποψηφιότητάς μου για τον καλύτερο άνδρα καλλιτέχνη και για οποιαδήποτε βραβεία μπορεί να προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Ας απονεμηθούν σε εκείνους που αισθάνονται πιο άνετα με την ανταγωνιστική φύση αυτών των τελετών απονομής. Εγώ ο ίδιος δεν το αισθάνομαι.
Η σχέση μου με τη μούσα μου είναι αρκετά ευαίσθητη και θεωρώ καθήκον μου να την προστατεύω από επιρροές, που μπορεί να προσβάλλουν την εύθραυστη φύση της. Δεν μπορώ να την υποβάλλω στην ταπείνωση του ανταγωνισμού. Η μούσα μου δεν είναι άλογο και δεν θέλω να συμμετάσχω σε καμία ιπποδρομία. Ευχαριστώ πολύ για την υποψηφιότητα, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ”.
Δείτε το βίντεο, στο οποίο ο Νικ Κέιβ ζητά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του:
6. Είναι μέλος μυστικής εταιρείας
Ο Κέιβ είναι μέλος της μυστικής εταιρείας “The Sons of Lee Marvin”. Πρόκειται για μια λέσχη, αφιερωμένη στον Αμερικανό ηθοποιό Λι Μάρβιν, στην οποία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε μοιάζει με τον γιο του.
Το ιδρυτικό μέλος της και σκηνοθέτης, Τζιμ Τζάρμους, εξήγησε: “Αν μοιάζεις σαν τον γιο του Λι Μάρβιν, τότε αμέσως οι γιοι του Λι Μάρβιν σε θεωρούν αδερφό τους”. Η μυστική λέσχη δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα το περιεχόμενό της, ενώ λέγεται πως οργανώνει περιστασιακές συγκεντρώσεις, στις οποίες παρακολουθούν όλοι μαζί ταινίες του Λι Μάρβιν.
Οι Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, Τζος Μπρόλιν και Νηλ Γιανγκ είναι επίσης μέλη.
7. O γιος του σκοτώθηκε
Το 2015, ο γιος του μουσικού, Άρθουρ Κέιβ, έπεσε από ύψος 18 μέτρων ενώ βρισκόταν υπό την επήρρεια ναρκωτικών. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Εξέπνευσε τα επόμενα λεπτά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν την μοιραία πτώση ο 15χρονος περπατούσε στην κορυφή ενός λόφου στη Βρετανία ενώ ο φίλος του, που βρισκόταν μαζί του, κατέθεσε πως ήταν η πρώτη φορά που δοκίμαζαν τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία.
8. Έχει γράψει όπερα
To 2014 o Kέιβ έγραψε το λιμπρέτο για μια όπερα. Οι πρωταγωνιστές της “Shell Shock” ήταν τα σιωπηλά θύματα του πολέμου. Η μητέρα, τα ορφανά, ο άγνωστος στρατιώτης, ο στρατιώτης των αποικιών, ο πεσών, ο αγνοούμενος, ο λιποτάκτης, ο επιζών.
Οι χαρακτήρες βοηθούν ο ένας τον άλλον στην αφήγηση της προσωπικής τους ιστορίας, πλέκωντας μια συγκινητική και βαθιά αντιπολεμική ιστορία.
9. Γράφει τα τραγούδια του στη γραφομηχανή
Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε συνέντευξή του, ο μουσικός εξήγησε ότι δεν συνθέτει πια τα τραγούδια του σε υπολογιστή αλλά σε γραφομηχανή. Ήταν ικανός να μπει στο στούντιο, σε μια κακή του μέρα, και να διαγράψει κάθε τι που είχε γράψει. Όπως και έκανε με το άλμπουμ Nocturama.
10. Αγαπά την Ελλάδα
Η πρώτη φορά που ο Νικ Κέιβ ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1982, στη συναυλία που διοργάνωσε με τους Birthday Party στο γήπεδο Σπόρτινγκ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν μια “άγρια συναυλία”, στο τέλος της οποίας περίπου 50 ξέφρενοι φαν του μουσικού ανέβηκαν στη σκηνή και έκοψαν τα καλώδια.
Ακολούθησαν αρκετές ακόμα συναυλίες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Αγαπά την Ελλάδα, πολλές φορές κυκλοφόρησε σε ροκ μπαρ της Κυψέλης ανάμεσα στους θαμώνες που δεν τον ενοχλούσαν για αυτόγραφα και οι συναυλίες του είναι κατά κανόνα sold out.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ