1. Η μητέρα της έπασχε από φυματίωση
Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στην οδό Μυρωνίδου στον Κεραμεικό, σε μια φτωχική γειτονιά. Το μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού άστραφτε από καθαριότητα. Η γειτονιά είχε να λέει ότι η μητέρα της δεν άφηνε ούτε κόκκο σκόνης πάνω στις επιφάνειες. Η αιτία αυτής της εμμονής ήταν η φυματίωση από την οποία έπασχε. Πίστευε ότι αν απολύμανε κάθε γωνιά του σπιτιού, μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά της από την ασθένεια.
Λίγα χρόνια αργότερα, η οικογένεια μετακόμισε στην Αγία Βαρβάρα, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, γιατί ο καθαρός αέρας έκανε καλό στην εύθραστη υγεία της.
2. “Κορδιελιάστρα σε παπουτσάδικο”
Η Μοσχολιού, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της, παράτησε το σχολείο στα 14 και ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα τσαγκαράδικο ως βοηθός γαζωτή. “Κορδελιάστρα σε παπουτσάδικο”, όπως έλεγε και η ίδια. Για καιρό άλλαζε συνεχώς μαγαζί.
“Δεν μπορούσα. Επειδή ήμουν μικρή και νοστιμούλα, όπου πήγαινα με πειράζανε και εγώ το έσκαγα“, είχε πει στη βιογράφο της, Αρετή Γκόρντον.
3. Το ξύλο από τον πατέρα της
Η αγαπημένη εκπομπή της Μοσχολιού στο ραδιόφωνο ήταν τα “Χαρούμενα Ταλέντα” του Γιώργου Οικονομίδη, στην οποία εμφανίζονταν νέοι τραγουδιστές, με την ελπίδα να γίνουν διάσημοι. Και μερικοί όντως το κατάφεραν. Όπως η Νανά Μούσχουρη, η Τζένη Βάνου και ο Γιάννης Βογιατζής.
Η 14χρονη Βίκυ, που από μικρή ονειρευόταν να κατακτήσει τις πίστες, αποφάσισε να πάρει μέρος στην εκπομπή, αλλά χρειαζόταν την άδεια του πατέρα της.
Ο κυρ Αλέκος αρχικά αρνήθηκε, αλλά τελικά της επέτρεψε να πάει. Τη μέρα που διαγωνιζόταν, στο κοινό βρίσκονταν όλοι οι συγγενείς της, για να την εμψυχώσουν.
Το ταλέντο της ξεχώρισε τόσο, που της έκαναν πρόταση να εμφανιστεί στο θέατρο Διάνα. Ο πατέρας της ήταν κατηγορηματικά αντίθετος και της το απαγόρευσε ρητά. Όμως, η Βίκυ κανόνισε να πάει κρυφά. Ο κυρ Αλέκος το έμαθε και, κατά δήλωσή της, τη μαύρισε στο ξύλο.
4. Την απέρριψαν στην πρώτη της οντισιόν
Η πρώτη της οντισιόν ήταν στο κέντρο Τριάνα του Βασίλη Χειλά. Λέγεται ότι απ’ το άγχος της, η Βίκυ κόντεψε να τα χάσει. Οι μουσικοί της είπαν ότι τραγούδησε φάλτσα και την απέρριψαν.
Λίγο πριν φύγει απογοητευμένη, έφτασε στο μαγαζί ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Σαν τραγουδιστής άκουσε καλύτερα τη φωνή της, δίνοντας έμφαση στα χαρίσματά της και όχι στα προβλήματα που της δημιουργούσε το άγχος. Έτσι, ο Μπιθικώτσης έπεισε τους μουσικούς να την κρατήσουν. Για δύο μήνες, η Βίκυ Μοσχολιού έβγαινε στη σκηνή και τραγουδούσε με την ψυχή της, ακόμα και όταν το κέντρο ήταν άδειο.
5. Η τυχαία συνάντηση με τον Ζαμπέτα
Το 1961, ενήλική πια, η Βίκυ Μοσχολιού επέστρεφε στο Αιγάλεω, ύστερα από μια βόλτα στην Αθήνα. Καθόταν αμέριμνη στο λεωφορείο, όταν σε μια στάση επιβιβάστηκε ένας άντρας, που αμέσως άρχισε να μιλά άνετα με τους επιβάτες και τον οδηγό. Να κάνει θόρυβο και πλάκα με όλους. Ένας λαϊκός σταρ, τον οποίο αγνοούσε εντελώς. Η Βίκυ ρώτησε τους επιβάτες ποιος ήταν αυτός ο αεράτος κύριος και της απάντησαν ότι το όνομά του ήταν Γιώργος Ζαμπέτας.
Δεν μίλησαν εκείνη την ημέρα, αλλά ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να τον προσεγγίσει. Μόλις είχε τελειώσει η σεζόν στο κέντρο Τριανά και η Μοσχολιού, μαγεμένη από την πρώτη της δουλειά, δεν μπορούσε να επιστρέψει στα τσαγκαράδικα. Τότε θυμήθηκε τον άντρα του λεωφορείου. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήγε στο σπίτι του και του ζήτησε δουλειά.
Ο Ζαμπέτας, μεγαλόκαρδος και ανοικτός στα νέα ταλέντα, δέχτηκε και την πήρε μαζί του στο μαγαζί, που εμφανιζόταν με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας καριέρας που ξεπέρασε τα όνειρά της.
6. Αποκλείστηκε στην Αυστραλία και ζητιάνευε για να βγάλει τα λεφτά του εισιτηρίου επιστροφής
Την πρώτη χρονιά της συνεργασίας τους, ο Καζαντζίδης πρότεινε στη νεαρή τραγουδίστρια να τον συνοδεύσει στην περιοδεία του στην Αυστραλία. Οι γονείς της ήταν ανένδοτοι. Όμως, η Μοσχολιού δεν μπορούσε να χάσει αυτή την ευκαιρία και ο Καζαντζίδης την ήθελε κοντά του. Έτσι, εμφανίστηκε ο ίδιος στους γονείς της και τους υποσχέθηκε πως θα “την έχει υπό την προστασία του”.
Στην Αυστραλία, όμως, τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Οι εφημερίδες έγραφαν:
“Γυαλιά Καρφιά στην τελευταία εμφάνιση Καζαντζίδη στο Σίδνευ. Η Αυστραλιανή Αστυνομία διέλυσε τους μπουζουκολάτρεις ομογενείς”.
Το ρεπορτάζ εξηγεί πως, “διεπιστώθη ότι δεκάδες άτομα που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια έμεναν ακόμη έξω από την αίθουσα!”. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι Αυστραλοί διοργανωτές της συναυλίας δεν τήρησαν τη συμφωνία με τον μουσικό, ούτε ως προς τα λεφτά, ούτε ως προς τη διαμονή των καλλιτεχνών.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, όταν ο Καζαντζίδης κατηγορήθηκε ότι “έφαγε” τα λεφτά της περιοδείας. Έξαλλος αποφάσισε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του μουσικού σχήματος. Λίγες μέρες αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα. Η νεαρή Μοσχολιού, που μέχρι τότε δεν είχε φύγει ούτε εκτός λεκανοπεδίου, ξέμεινε στην μακρινή Αυστραλία μόνη της και χωρίς χρήματα.
Απογοητευμένη, καταφεύγει σε λύσεις απελπισίας, με την ελπίδα να καταφέρει να γυρίσει στο σπίτι της. Λέγεται ότι της είπαν να σπάσει μια βιτρίνα, για να την απελάσουν. Εκείνη το έκανε, αλλά δεν την απέλασαν. Αναγκάστηκε ακόμα και να ζητιανέψει, για να βγάλει μερικά χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής. Τελικά, τη λύση έδωσαν οι γονείς της, οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι ο Καζαντζίδης γύρισε μόνος του, έσπευσαν στο σπίτι του να τον βρουν.
Του επέβαλλαν να πληρώσει το εισιτήριο της κόρης τους. Όπως και έγινε. Η νεαρή Βίκη επέστρεψε τρομοκρατημένη. Ήθελε να διακόψει κάθε σχέση με τη μουσική και πήγε στο εργοστάσιο να ξαναγίνει “κορδελιάστρα”. Σύντομα, όμως, το όνειρό της της ξαναχτύπησε την πόρτα.
7. Ο χορός με τον Άντονι Κουίν
Τη δεκαετία του 1960, η Μοσχολιού τραγουδούσε στα “Ξημερώματα” με τον Ζαμπέτα. Κάθε βράδυ μαζευόταν όλη η κοσμική Αθήνα στο νυχτερινό κέντρο. Από την Βουγιουκλάκη μέχρι τον Ωνάση. Ένα βράδυ εμφανίστηκε ο διάσημος ηθοποιός, Άντονι Κουίν. Ο Ζαμπέτας έπαιξε τον σκοπό του “Ζορμπά” και ο Κουίν σηκώθηκε να χορέψει.
Η βιογράφος της Μοσχολιού, Αρετή Γκόρντον, είχε περιγράψει παλαιότερα στη Μηχανή του Χρόνου:
“Και λέει ο Ζαμπέτας στη Βίκυ, “σήκω να χορέψεις μαζί του”. Σηκώθηκε, λοιπόν, η Βίκυ αλλά φοβόταν, γιατί ο Κουίν ήταν τεράστιος, ογκώδης και είχε τα χέρια του απλωμένα πάνω της και ήθελε να χορέψουνε έτσι. Όταν ήρθε πολύ κοντά της, η Βίκυ σαλτάρησε και πήγε κάτω από τα πόδια του. Όλο το μαγαζί ξέσπασε στα γέλια”.
8. Ο επεισοδιακός γάμος
Την πρωτομαγιά του 1967, τo κοσμικό γεγονός της χρονιάς ήταν ο γάμος της Βίκυς Μοσχολιού με τον διάσημο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν,
“..οι εκδηλώσεις αγάπης του πλήθους ήσαν τέτοιες που το νεαρό ζεύγος εκινδύνευσε να λυντσαριστεί κατά την είσοδο και την έξοδο από την εκκλησία..”
Την ημέρα του γάμου, υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 άτομα προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Μητρόπολη ενώ όσοι κατάφεραν να μπουν στην εκκλησία, κρέμονταν από τον γυναικωνίτη, για να χωρέσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προκλήθηκαν και ζημιές εντός του ναού λόγω της πολυκοσμίας. Όπως είχε δηλώσει η Μοσχολιού, την επόμενη ημέρα του γάμου πλήρωσε πάνω από 15.000 δραχμές στην εκκλησία, για τις ζημιές.
9. Η συναυλία μετά τον θάνατο του νεογέννητου αγοριού της
Στις 14 Μαΐου του 1973, η Μοσχολιού γέννησε το δεύτερο παιδί της. Λίγες ώρες μετά το νεογέννητο αγοράκι της εξέπνευσε.
Παρά τη θλίψη της, η τραγουδίστρια δεν ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Αλεξάνδρειο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης τρεις ημέρες μετά το θάνατο του αγοριού της.
“Η δημοφιλέστατη ερμηνεύτρια τραγούδησε με έκδηλη τη λύπη για τον πρόσφατο θάνατο του νεογέννητου παιδιού της και καταχειροκροτήθηκε από ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κοινό, που την ενθάρρυνε καθόλη την διάρκεια της συναυλίας με κόκκινα γαρύφαλα” έγραφε ο Τύπος της εποχής.
10. Η Μοσχολιού δεν τραγούδησε τον ύμνο της Χούντας στα Δειλινά, όπως κατηγορήθηκε
Η Μοσχολιού κατηγορήθηκε ότι το καλοκαίρι του 1967 τραγούδησε τον ύμνο της Χούντας στα “Δειλινά”. Η βιογράφος της, δήλωσε σε προγενέστερη συνέντευξή της στη Μηχανή του Χρόνου:
“Είχαν χρεώσει στη Βίκυ ότι είπε τον ύμνο της Χούντας στα “Δειλινά”. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το έγραφαν αυτό στο ίντερνετ και σε εφημερίδες και η Βίκη στενοχωριόταν. Αναρωτιόταν “γιατί να λένε ψέματα; Εγώ δεν έχω κρύψει τίποτα στη ζωή μου. Γιατί να γράφουνε ψέματα για μένα;”.
Όπως εξήγησε:
“Η Χούντα είχε ζητήσει από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να πει τον ύμνο την Χούντας, πιστεύοντας ότι θα συγκινήσει έτσι τον κόσμο. Ο Γρηγόρης δίστασε και δεν ήθελε να το πει. Αλλά μάλλον φοβήθηκε ότι μπορεί να έχει “προβλήματα”, γιατί όλα συνέβαιναν τότε. Έτσι, δέχτηκε ο Γρηγόρης να το τραγουδήσει, μόνο αν ανέβαινε μαζί του στην πίστα η Βίκυ, για να το πουν παρέα. Η Βίκυ του απάντησε πως δεν θα πει το τραγούδι.
Τελικά, ανέβηκαν στην πίστα και ο Μπιθικώτσης τραγούδησε τον ύμνο. Αλλά το χρέωσαν στη Βίκυ”.
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ