1. Ξεκίνησε να δουλεύει απ’ τα 8
Ο Τομ Κρουζ μεγάλωσε σε μια φτωχή και βαθιά θρησκευόμενη, καθολική οικογένεια. Η εκκλησία φαίνεται πως τον γοήτευε από μικρό, γι’ αυτό και μέχρι τα 14 του ήθελε να μονάσει. Μάλιστα είχε παρακολουθήσει και σχετικό “σεμινάριο” αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα του ιερέα.
Ήδη από την ηλικία των 8 ετών, ο Κρουζ αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη, για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Μοίραζε εφημερίδες, κούρευε το γρασίδι, μάζευε τα φύλλα των δέντρων από τα πεζοδρόμια και τις αυλές, πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες. Ό,τι μικροποσά μπορούσε να κρατήσει για τον εαυτό του τα επένδυε σε εισιτήρια σινεμά.
2. Ο κακοποιητικός πατέρας
Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, ο πατέρας του ήταν βίαιος τόσο απέναντι στη μητέρα του όσο και στον ίδιο. Τον είχε περιγράψει ως “αγγελιαφόρο του χάους” και είχε δηλώσει πως,
Ήταν το είδος ανθρώπου που όταν κάτι πήγαινε στραβά, σε κλώτσαγε. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα -σε καθησύχαζε, σε έκανε να αισθανθείς ασφαλής και μετά, μπαμ!
Εγώ σκεφτόμουν “Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον τύπο. Μην τον εμπιστεύεσαι. Να προσέχεις”
3. Στην Ιαπωνία υπάρχει η “μέρα του Κρουζ”
Οι Ιάπωνες λατρεύουν τον διάσημο ηθοποιό και φρόντισαν να το αποδείξουν, αφιερώνοντάς του μία ξεχωριστή ημέρα προς τιμήν του, την 10η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Japan Memorial Day Association, ο Κρουζ έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επισκέψεις στη χώρα από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο αστέρα του Χόλυγουντ ενώ σε κάθε του επίσκεψη αφιερώνει πολλές ώρες με τους θαυμαστές του.
Βέβαια ίσως και η τεράστια εισπρακτική επιτυχία της ταινίας “Ο τελευταίος Σαμουράι” έπαιξε κάποιο ρόλο, καθώς απέφερε στην Ιαπωνία 117 εκατομμύρια περισσότερα δολάρια από ό,τι στις ΗΠΑ.
4. Είναι μέλος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας
Ο Κρουζ έχει μιλήσει δημοσίως για την υποστήριξή του στην Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Προσηλυτίστηκε στη θρησκευτική οργάνωση από την πρώτη του σύζυγο, Μίμι Ρότζερς, το 1986. Η εμπλοκή του με τη Σαηεντολογία διέρρευσε από το περιοδικό Star το 1990 και δύο χρόνια αργότερα παραδέχτηκε δημοσίως την πίστη του, σε συνέντευξή του στην Barbara Walters.
Ο ίδιος έχει πει πως η Σαηεντολογία τον έχει βοηθήσει να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, μεταξύ άλλων και τη δυσλεξία, από την οποία έπασχε ήδη από την παιδική του ηλικία. Το 2013 ο Κρουζ δήλωσε ότι η πρώην σύζυγός του, Κέιτι Χολμς, του ζήτησε να χωρίσουν, για να προστατεύσει την κόρη τους, Σούρι, από τη Σαηεντολογία. Όπως είχε πει η Χολμς, η Σούρι ήταν ασκούμενο μέλος της Εκκλησίας, αλλά μετά τον χωρισμό του ζευγαριού, έπαψε να έχει κάθε σχέση.
Το 2015 κυκλοφόρησε στην αμερικανική τηλεόραση το ντοκιμαντέρ του Άλεξ Γκίμπνεϊ, το οποίο ισχυριζόταν ότι η Εκκλησία της Σαηεντολογίας προετοίμαζε ερωτικούς συντρόφους για τον ηθοποιό, παρακολουθώντας και προσεγγίζοντας “υποψήφιες νύφες”, όπως την Νικόλ Κίντμαν.
Ο ηθοποιός αρνήθηκε κάθε κατηγορία.
5. Παραλίγο να σκοτωθεί στα γυρίσματα του “Τελευταίου Σαμουράι”
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Ο τελευταίος σαμουράι”, ο Κρουζ παραλίγο να σκοτωθεί. O συμπρωταγωνιστής του, Hiroyuki Sanada, έχασε τον έλεγχο του όπλου του κατά τη διάρκεια μίας σκηνής μάχης. Ο ίδιος περιέγραψε:
“Ο λαιμός του Τομ ήταν ακριβώς μπροστά μου και προσπάθησα να σταματήσω να κουνάω το σπαθί μου, αλλά ήταν δύσκολο να το ελέγξω με το ένα χέρι”, συμπληρώνοντας πως οι δυο τους ήταν πάνω σε μηχανικά άλογα κατά τη διάρκεια της λήψης. “Το κινηματογραφικό συνεργείο που παρακολουθούσε από το πλάι όλοι ούρλιαζαν, γιατί νόμιζαν ότι θα τον αποκεφάλιζα. Ευτυχώς, το σπαθί χτύπησε μισή ίντσα από το κεφάλι του και γλίτωσε”.
6. “Ο σκηνοθέτης τον έδιωξε όταν η Νικόλ Κίντμαν έκανε ερωτικές σκηνές με άλλον άνδρα
Η ταινία της Νικόλ Κίντμαν με τον Τομ Κρουζ “Μάτια Ερμητικά Κλειστά” ήταν η τελευταία ταινία του Κιούμπρικ. Ο σκηνοθέτης ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός. Ήθελε να αποτυπωθεί στην ταινία η πραγματική σχέση του ζευγαριού και έτσι στα γυρίσματα επικρατούσε μεγάλη μυστικότητα.
Λέγεται πως για να προκαλέσει πραγματική ζήλια ανάμεσα στο ζευγάρι, τους σκηνοθετούσε ξεχωριστά και δεν τους επέτρεπε να αποκαλύπτουν τίποτα ο ένας στον άλλον. Μάλιστα ο Κιούμπρικ έδιωξε τον Τομ Κρουζ από τα γυρίσματα της ερωτικής σκηνής της Νικόλ Κίντμαν με άλλο άνδρα ενώ απαγόρευσε στην Κίντμαν να καθησυχάσει τον σύζυγό της και να του πει τι έγινε στη διάρκεια των γυρισμάτων που διήρκεσαν έξι μέρες.
Στην ίδια ταινία, ο σκηνοθέτης υποχρέωσε τον Τομ Κρουζ να γυρίσει μια σκηνή, στην οποία απλώς περνούσε από μια πόρτα 95 φορές!
7. Η τραγωδία στο “Τοπ Γκαν”
Η ταινία που έκανε διάσημο τον Τομ Κρουζ, το “Τοπ Γκαν”, έχει συνδεθεί με μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του αμερικανικού κινηματογράφου.
Ο 53χρονος διάσημος πιλότος και κασκαντέρ Αρτ Σολ, είχε προσληφθεί για να βοηθήσει στις σκηνές που απαιτούσαν επικίνδυνα εναέρια γυρίσματα.
Απογειώθηκε για να κινηματογραφήσει τις σκηνές, όπως είχε κάνει αναρίθμητες φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή η ταινία έμελλε να είναι η τελευταία του. Όσο η κάμερα κατέγραφε, ο Σολ ειδοποίησε για ένα πρόβλημα στο αεροπλάνο. Δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει, έχασε τον έλεγχο και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1985.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι και στο σενάριο, το αεροπλάνο του Μάβερικ πέφτει και σκοτώνεται ο καλύτερός του φίλος. Μέχρι σήμερα τα αίτια της πτώσης παραμένουν αδιευκρίνιστα ενώ ποτέ δεν βρέθηκαν ούτε τα απομεινάρια του αεροσκάφους, ούτε και το πτώμα του Σολ. Η ταινία αφιερώθηκε στην μνήμη του.
8. Τρέχει σε κάθε ταινία
Ανεξάρτητα από την ταινία στην οποία παίζει, το σενάριο και τον ρόλο του, ο Τομ Κρουζ πάντα εμφανίζεται να τρέχει έστω και μία φορά. Ο ίδιος συνηθίζει να αυτοσαρκάζεται για αυτό. Ακόμα και στο προφίλ του στο Instagram, “υπογράφει” ως, “Τομ Κρουζ. Ηθοποιός. Παραγωγός. Τρέχω σε ταινίες από το 1981”.
9. Ο παράτολμος Κρουζ
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία “Mission Impossible: Rogue Nation”, ο Κρουζ κράτησε την αναπνοή του κάτω από το νερό για περισσότερα από έξι λεπτά ενώ στην ίδια ταινία, κρεμάστηκε από ένα αεροπλάνο, κατά τη λήψη της εναρκτήριας σκηνής.
10. Δεν έχει κερδίσει Όσκαρ
Ο Κρουζ έχει λάβει συνολικά τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχει βραβευτεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες για τις ταινίες Γεννημένος την 4η Ιουλίου (Born on the Fourth of July, 1989), Τζέρι Μαγκουάιρ (Jerry Maguire, 1996) και Μανόλια (Magnolia, 1999). Ωστόσο, το χρυσό αγαλματίδιο δεν το κέρδισε ποτέ μέχρι σήμερα.