1 Ιουνίου 1265. Γεννήθηκε ο Δάντης Αλιγκιέρι
Θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας. Το έργο του, η “Θεία Κωμωδία”, εκτιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αποτελούμενο από 14.233 στίχους, αφηγείται πώς ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος οδηγεί τον συγγραφέα στον κόσμο των ψυχών. Μέσα από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, φτάνει στον Παράδεισο, όπου τον δέχεται η Βεατρίκη. Στις σελίδες της «Θείας Κωμωδίας» περιπλέκονται με τρόπο αριστοτεχνικό αλληγορίες, φιλοσοφικές σκέψεις και ιστορικές γνώσεις.
Πέρα από το λογοτεχνικό του ύφος, έμεινε στην ιστορία για την καθιέρωση της χρήσης της δημοτικής γλώσσας στη λογοτεχνία σε μια εποχή που η ποίηση γραφόταν κυρίως στα λατινικά, τα οποία ήταν προσιτά μόνο στους ελάχιστους λόγιους αναγνώστες.
1 Ιουνίου 1815. Γεννήθηκε ο Όθωνας, ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων
Έφτασε στο Ναύπλιο στην ηλικία των 17 ετών και η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν αποθεωτική. Ο βασανισμένος ελληνικός λαός έβλεπε στο πρόσωπό του τον εγγυητή της τάξης και της εσωτερικής συμφιλίωσης, καθώς μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια η χώρα είχε περιπέσει σε μια περίοδο αναρχίας και εμφυλίου πολέμου.
Υπήρξε ο μοναδικός μονάρχης της Ελλάδος που έφερε τον τίτλο Βασιλεύς της Ελλάδος, καθώς οι επόμενοι, του Οίκου των Γκλύξμπουργκ, μετά από απαίτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν τον τίτλο “Βασιλεύς των Ελλήνων”. Ωστόσο, ο απολυταρχικός τρόπος διακυβέρνησής του, η επιμονή του να κρατά εκτός κυβέρνησης τους Έλληνες πολιτικούς και η σκανδαλώδης προτίμηση των συμπατριωτών του Βαυαρών στο δημόσιο βίο, πολύ γρήγορα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες. Αποκορύφωμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας αποτέλεσε η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος.
Ο Όθωνας έκανε δεκτό το αίτημα και παραχώρησε Σύνταγμα δίχως να επηρεαστεί ουσιαστικά η εξουσία του. Δεν κατάλαβε ούτε τότε ότι υπονόμευε η εξουσία του υπονόμευε το θρόνο του.
1 Ιουνίου 1926. Γεννήθηκε η Μέριλιν Μονρόε
Το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα Τζιν Μόρτενσον.
Της αποδόθηκε ο τίτλος του “απόλυτου συμβόλου του σεξ”. Ενσάρκωνε σχεδόν πάντα την θελκτική ξανθιά καλλονή σε χολιγουντιανές παραγωγές του ’50 και του ’60, με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου να την κατατάσσει στην έκτη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους γυναικείους θρύλους της οθόνης από την Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ. Πολλοί κριτικοί ταινιών έχουν αναφερθεί στην Μονρόε ως έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς που δεν απέσπασαν υποψηφιότητα για Βραβείο Ακαδημίας.
“Έσβησε” στα 36 της, όταν ο οικονόμος της τη βρήκε νεκρή στο δωμάτιό της, πλάι σε ένα κουτί χάπια. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών. Ωστόσο, αμέτρητες είναι ανά τα χρόνια οι θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για δολοφονία.
1 Ιουνίου 1930. Το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων»
Ο ΠΑΟ ήταν παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος και με μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τον ΟΣΦΠ. Πολλοί πίστευαν ότι διέθετε καλύτερη ενδεκάδα. Ωστόσο, και ο Ολυμπιακός είχε στις τάξεις του κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες της εποχής, με προεξάχοντες τους θρυλικούς πέντε αδελφούς Ανδριανόπουλους. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1929-30 ήταν το πρώτο που οι δύο ομάδες θα συναντιούνταν.
Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα. Υπολογίζεται ότι 10.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα, αριθμός ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα εκείνης της εποχής. Χιλιάδες άλλοι έμειναν έξω από το γήπεδο, είτε γιατί δεν βρήκαν εισιτήριο, είτε γιατί δεν είχαν χρήματα. Προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, σκαρφάλωσαν σε δέντρα, πήραν θέση σε μπαλκόνια και ταράτσες, ή ανέβηκαν στους πρόποδες του Λυκαβηττού.
Το ματς έληξε 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Λέγεται ότι αμέσως μετά το ντέρμπι, σημειώθηκαν και τα πρώτα έκτροπα εξαιτίας ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ελλάδα. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έσπασαν το φέρετρο που είχαν φέρει οι οπαδοί του Ολυμπιακού («για να κηδεύσουν τον ΠΑΟ») και άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους με τα ξύλα, έξω από το γήπεδο.
1 Ιουνίου 1937. Γεννήθηκε ο Μόργκαν Φρίμαν
Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1964 με την ταινία “The Pawnbroker”. Κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ “Million Dollar Baby”, ενώ έχει προταθεί άλλες τέσσερις φορές.
Η υποκριτική μπήκε τυχαία στη ζωή του. Αρχικά είχε καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε για 4 χρόνια. Αποφάσισε όμως ότι δεν του ταίριαζε. Αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, όπου ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής. Οι δάσκαλοί του αναγνώρισαν το ταλέντο του και η πορεία του από εκεί κι έπειτα ήταν προδιαγεγραμμένη. Μέσα σε μια 5ετία είχε γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους νέους ηθοποιούς του Χόλυγουντ.
1 Ιουνίου 1938. Κυκλοφόρησε ο πρώτος “Σούπερμαν”
Περιλαμβανόταν στο πρώτο τεύχος της σειράς Action Comics. Αρχικά οι δημιουργοί του, Τζέρι Σίγκελ και Τζόε Σάστερ, προόριζαν τον χαρακτήρα του Σούπερμαν για κακοποιό. Ωστόσο τα σχέδιά τους άλλαξαν και του έδωσαν τη μορφή που τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Για τα πνευματικά δικαιώματα, εισέπραξαν από την DC Comics το ποσό των 130 δολαρίων. Στη συνέχεια, όμως, η εταιρία αντέγραψε τον χαρακτήρα χωρίς να ανανεώσει τη σχετική άδεια.
Έπειτα από τρία χρόνια δικαστικών αγώνων, οι Σίγκελ και Σάστερ δικαιώθηκαν και η DC Comics κλήθηκε να τους καταβάλει 75.000 δολάρια ετησίως. Όταν το 1946 ζήτησαν και νέα αύξηση, απολύθηκαν. Ακολούθησαν άλλα δύο χρόνια δικαστικών μαχών, έως το 1948, οπότε έλαβαν 200.000 δολάρια και παραιτήθηκαν οποιασδήποτε άλλης απαίτησης.
1 Ιουνίου 1940. Γεννήθηκε η Κατερίνα Γώγου
Έως τις αρχές της δεκαετίες του ΄70 ασχολήθηκε αποκλειστικά με την υποκριτική. Έμεινε όμως στην ιστορία ως η “αναρχική ποιήτρια”.
Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα, αριθμός που, όπως λένε οι εκδότες, ήταν σπάνιος για ποιητικές συλλογές και μόνο ο Ελύτης και ο Ρίτσος τον έφταναν. Το βιβλίο μάλιστα μεταφράστηκε και στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το 1983 στην Αμερική.
Η Γώγου συνήθιζε να εικονογραφεί την ποίησή της με φωτογραφίες από πορείες διαμαρτυρίας και αγώνες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η σχέση της με την αστυνομία δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε λογοδοτήσει στις αρχές για την αντισυμβατική συμπεριφορά της.
Όταν τον Ιανουάριο του 1980, η «17 Νοέμβρη» σκότωσε στο Παγκράτι δύο αστυνομικούς, η Γώγου συνελήφθη σαν ύποπτη.
Για πολλά χρόνια πάλευε με τους «δαίμονές» της και τον εύθραυστο ψυχισμό της. Το 1991 είχε δηλώσει: «Ελεύθερος σκοπευτής ήταν ο Άσιμος. Τον δολοφόνησαν. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο, το ίδιο. Η μόνη επιζήσασα, εγώ». Δύο χρόνια αργότερα θα άφηνε την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμά της. Η αιτία θανάτου ήταν ένα «κοκτέιλ» χαπιών και αλκοόλ.
1 Ιουνίου 1960. Πέθανε η αδελφή του Αδόλφου Χίτλερ, Πάουλα
Ήταν 7 χρόνια μικρότερη του αδερφού της και οι επαφές που είχαν μεγαλώνοντας ήταν ελάχιστες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, δούλευε ως καθαρίστρια σε κοιτώνα για Εβραίους φοιτητές του πανεπιστημίου, ενώ αργότερα, εργάστηκε ως γραμματέας.
Στο μεγαλύτερο μέρος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως γραμματέας σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Παρότι υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι συμμεριζόταν την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του αδερφού της, ποτέ δεν πολιτικοποιήθηκε ούτε εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα.
Μεταπολεμικά, μετακόμισε στο Μπερχτεσγκάντεν της νότιας Βαυαρίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της την φρόντιζαν πρώην μέλη των Ες-Ες και μέλη του εσωτερικού κύκλου του Αδόλφου Χίτλερ.
1 Ιουνίου 1968. Πέθανε η Έλεν Κέλερ
Τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας. Έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα και στην ηλικία των 19 μηνών, κόλλησε μια ασθένεια, πιθανόν μηνιγγίτιδα ή οστρακιά, με αποτέλεσμα να μείνει τυφλή και κουφή. Όταν έγινε 7, οι γονείς της έφεραν στο σπίτι μια 20χρονη δασκάλα για να την βοηθήσει να επικοινωνεί. Της δίδαξε νοηματική με τη μέθοδο της αφής, σχηματίζοντας την κάθε λέξη στην παλάμη της. Αργότερα, η Έλεν έμαθε να μιλάει, να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της αγγίζοντάς τα, καθώς και να διαβάζει βιβλία με τη μέθοδο Μπράιγ.
Η Έλεν εξελίχθηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 88 ετών. Αποτεφρώθηκε σύμφωνα με την επιθυμία της και η στάχτη της τοποθετήθηκε δίπλα στην αγαπημένη της δασκάλα.
1 Ιουνίου 1998. Ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Με έδρα τη Φραγκφούρτη, ιδρύθηκε μετά από απόφαση της Συνθήκης του Άμστερνταμ (2 Οκτωβρίου 1997) για να διαχειρισθεί το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα των 19 από τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Κύριοι στόχοι της είναι:
- Η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών
- Η σταθερότητα του δημοσιονομικού συστήματος με την εποπτεία των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
- Η χάραξη και η εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΕΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr