10 γεγονότα που συνέβησαν στις 21 Νοεμβρίου. Η δολοφονία του Πάνου Κολοκοτρώνη, ο Τουίτι και οι 6 του Μπέρμιγχαμ

10 γεγονότα που συνέβησαν στις 21 Νοεμβρίου. Η δολοφονία του Πάνου Κολοκοτρώνη, ο Τουίτι και οι 6 του Μπέρμιγχαμ

21 Νοεμβρίου 1694. Γεννήθηκε ο Βολταίρος

«Διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.»

Το πραγματικό του όνομα ήταν Φρανσουά Μαρί Αρουέτ. Ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος έμεινε στην ιστορία για την καυστική του πένα. Οι συχνοί λίβελοι που έγραφε κατά της πιεστικής και αναχρονιστικής πολιτικής του γάλλου μονάρχη είχαν ως αποτέλεσμα να ενοχληθεί το παλάτι και ο Βολταίρος να εξοριστεί κι έπειτα να φυλακιστεί. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Φρανσουά υιοθέτησε το διάσημο ψευδώνυμο Βολταίρος. Πρόκειται για αναγραμματισμό της λατινικής γραφής του επωνύμου του που γραφόταν ως «Arovet li».

Ένθερμος υποστηρικτής της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού. Ένα από τα ρητά του: Ο θεός δημιούργησε το σεξ και οι παπάδες το γάμο.

21 Νοεμβρίου 1824. Δολοφονήθηκε ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Ο πρωτότοκος γιος του ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης ξεχώρισε για την μόρφωση και την ανδρεία του. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, ήταν άριστος μαθηματικός, μιλούσε καλά ιταλικά και μέτρια γαλλικά. Κέρδισε τα γαλόνια του στο Βαλτέτσι, την Τρίπολη και στα Δερβενάκια, ενώ το 1822 διορίστηκε δήμαρχος της Τριπολιτσάς. Την ίδια χρονιά, τελέστηκε ο γάμος του με την κόρη της Μπουμπουλίνας, Ελένη.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Πάνος και οι σύντροφοί κατευθύνονταν έφιπποι από το χωριό Θάνα προς τη Σιλίμνα, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ρηγόπουλο, που κατέγραψε την επίθεση στα απομνημονεύματά του, οι πυροβολισμοί ήρθαν από μία ομάδα ανδρών του Βάσου Μαυροβουνιώτη, που κρύβονταν ψηλά σε ένα ύψωμα, πίσω από τους ίδιους. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης έπεσε από το άλογό του, χτυπημένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και σωριάστηκε στο έδαφος νεκρός.

Ήταν ίσως το πιο σημαντικό θύμα του εμφύλιου πολέμου κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Ο “γέρος” έπεσε σε βαριά κατάθλιψη.

21 Νοεμβρίου 1877. Η “Ομιλούσα Μηχανή”

Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φωνογράφο, κοινώς το γραμμόφωνο. Επρόκειτο για ένα επαναστατικό μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, το οποίο ο Έντισον αποκαλούσε “Ομιλούσα Μηχανή”.

Σε τεχνικό επίπεδο, η μηχανή λειτουργούσε με με μια βελόνα που κατέγραφε τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της συγκεκριμένης διεργασίας υπήρχε τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του την υλοποίησε.

21 Νοεμβρίου 1916. Πέθανε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ

Υπήρξε αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας από το 1848 έως και τον θάνατό του. Η επίθεση του στη Σερβία, με αφορμή την δολοφονία του διαδόχου στο Σεράγεβο, πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών από πνευμονία.

Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α’, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας.

21 Νοεμβρίου 1923. Αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου

Πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος που εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ανέλαβε δύο φορές το αξίωμα του πρωθυπουργού για σύντομες περιόδους (1924 και 1932) και συνέδεσε το όνομά του με το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1924.

Το 1908, υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της “Κοινωνιολογικής Εταιρείας“. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, ανέλαβε διάφορα υπουργεία και φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Πάγκαλο. Το 1922, μαζί με ομοϊδεάτες του, υπέγραψε το “Δημοκρατικό Μανιφέστο“, με το οποίο καλούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ να παραιτηθεί προς χάρη των συμφερόντων του έθνους.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1876 στην Τρίπολη Αρκαδίας.

21 Νοεμβρίου 1942. Το ντεμπούτο του Τουίτι

Στην παρθενική του εμφάνιση στη μικρή οθόνη, το αγαπημένο καρτούν -και μετέπειτα αιώνιος εχθρός του Σιλβέστερ- κρίθηκε «ακατάλληλο» για ανήλικους.

Η αρχική εμφάνιση του Τουίτι διέφερε πολύ από το καναρίνι που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν ροζ και γυμνός από πούπουλα, σαν νεοσσός.

Σε συνέντευξή του, ο δημιουργός Ρόμπερτ Κλάμπετ, είπε ότι εμπνεύστηκε από τις φωτογραφίες του ίδιου όταν ήταν μωρό.

Το 1945, ο Κλάμπετ αντικαταστάθηκε από τον Φρέλενγκ, ο οποίος «έντυσε» τον Τουίτι με κίτρινα πούπουλα. Η πρώτη φορά που το αξιαγάπητο δίδυμο «Τουίτι και Σιλβέστερ» εμφανίστηκε μαζί ήταν το 1947, στην ταινία «Tweetie Pie», που κέρδισε και το Όσκαρ για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Τουίτι

Η αρχική εμφάνιση του Τουίτι.

21 Νοεμβρίου 1973. Η καθιέρωση του “World Hello Day”

Η 21η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day) το 1973 από τους Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ, με αφορμή την ισραηλινοαραβική διαμάχη. Προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό θα πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του. Στόχος των εμπνευστών της ήταν η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού εορτάζεται σε 180 χώρες. Στην Ελλάδα μάλλον περνάει απαρατήρητη.

21 Νοεμβρίου 1974. Οι 6 του Μπέρμιγχαμ

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έκανε την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία του. Με εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος «χτύπησε» δύο παμπ στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ. Περισσότεροι από 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 21 πέθαναν επί τόπου.

Η αστυνομία, αν και δεν είχε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία, συνέλαβε έξι άτομα ιρλανδικής καταγωγής που ζούσαν στην αγγλική πόλη από το 1960. Μετά από εξαντλητικά βασανιστήρια, οι τέσσερις από τους έξι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τις ομολογίες τους.

Στη δίκη οδηγήθηκαν το 1975 με κατηγορίες για φόνο, συνωμοσία και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Όλοι δήλωναν αθώοι. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Η κακοδικία ήταν παραπάνω από εμφανής, καθώς απλές και αβάσιμες ενδείξεις χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Τελικά αθωώθηκαν όλοι το 1991, μετά από 16 χρόνια κάθειρξης.

21 Νοεμβρίου 1992. Ο τελευταίος αγώνας του Στιβ Μπαρτ

Ο Αμερικανός γκαρντ του Ηρακλή έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στην Ελλάδα εναντίον του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, πετυχαίνοντας 36 από τους 78 πόντους της ομάδας του. Λίγες ημέρες μετά, συνελήφθη στο αεροδρόμιο για κατοχή ναρκωτικών. Μέσα στη βαλίτσα του βρέθηκαν 2 γραμμάρια κοκαΐνη και 11 γραμμάρια χασίς.

Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε την απέλασή του και τον ισόβιο αποκλεισμό από το ελληνικό μπάσκετ. Μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε ,η στατιστική έλεγε πως σε 8 αγώνες της Α1 είχε πετύχει 244 (κατά μέσο όρο 30,5 πόντους ανά ματς).

21 Νοεμβρίου 1995. Η πρεμιέρα του Toy Story

Ήταν η αρχή της σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίων που σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς, τόσο για τις τεχνικές καινοτομίες της, αλλά και για το έξυπνο σενάριο. Τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν σε 394,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου -η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που λαμβάνει υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έλαβε επίσης δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και μία για BAFTA.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.