13 Σεπτεμβρίου 1321. Πέθανε ο Δάντης
Θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας. Το έργο του, η “Θεία Κωμωδία”, εκτιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αποτελούμενο από 14.233 στίχους, αφηγείται πώς ο λατίνος ποιητής Βιργίλιος οδηγεί τον συγγραφέα στον κόσμο των ψυχών. Μέσα από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, φτάνει στον Παράδεισο, όπου τον δέχεται η Βεατρίκη. Στις σελίδες της «Θείας Κωμωδίας» περιπλέκονται με τρόπο αριστοτεχνικό αλληγορίες, φιλοσοφικές σκέψεις και ιστορικές γνώσεις.
Πέρα από το λογοτεχνικό του ύφος, έμεινε στην ιστορία για την καθιέρωση της χρήσης της δημοτικής γλώσσας στη λογοτεχνία σε μια εποχή που η ποίηση γραφόταν κυρίως στα λατινικά, τα οποία ήταν προσιτά μόνο στους ελάχιστους λόγιους αναγνώστες.
13 Σεπτεμβρίου 1873. Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Ο Έλληνας μαθηματικός θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που ανέδειξε η χώρα μας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το IQ του ήταν ισάξιο του Αϊνστάιν. Μάλιστα, οι δυο επιστήμονες γνωρίζονταν και είχαν συνεργαστεί αρκετές φορές.
Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Καραθεοδωρή έφυγε αμέσως για σπουδές στο εξωτερικό. Άλλωστε έγραφε και μελετούσε σε 6 γλώσσες! Έζησε για πολλά χρόνια στο Βέλγιο και στη Γερμανία, όπου και διέπρεψε. Οι διατριβές του έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια από τις καλύτερες ερευνητικές υπογραφές, στα διάσημα και έγκυρα περιοδικά μαθηματικών της εποχής. Δημιουργούσε νέες θεωρίες, αναμόχλευε και «ανακαίνιζε» παλιά αξιώματα.
Όσο ήταν φοιτητής, γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το μυαλό και τις δεξιότητες του νεαρού επιστήμονα. Μεταγενέστερα, τη δεκαετία του 1920 ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθειά του για την αναδιοργάνωση του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες του Καραθεοδωρή πραγματευόταν τους κίονες του Παρθενώνα. Ήταν αυτός που ανακάλυψε ότι οι μπροστινοί κίονες έχουν τόξα από κύκλους με ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, ενώ οι πίσω κίονες έχουν ακτίνα δέκα χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να μοιράζεται καλύτερα το βάρος στον καθένα.
13 Σεπτεμβρίου 1908. Γεννήθηκε ο Κάρολος Κουν
Σπουδαίος σκηνοθέτης, θεατρικός διδάσκαλος και πρωτοπόρος του Ελληνικού Θεάτρου.
Ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε το περίφημο Θέατρο Τέχνης από τη Νεάπολη Εξαρχείων, εν μέσω Κατοχής.
«Η ανάγκη για ένα τέτοιο νέο θέατρο, ένα θέατρο συνόλου, είχε ωριμάσει μέσα μου πολύ πριν, τον καιρό που ιδρύθηκε η ημι-επαγγελματική «Λαϊκή Σκηνή». Η εποχή της κατοχής ήταν μια συναισθηματικά, πλούσια εποχή. Έπαιρνες και έδινες πολλά. Μας ζώνανε κίνδυνοι, στερήσεις, βία και τρομοκρατία. Γι’αυτό σαν άνθρωποι αισθανόμασταν την ανάγκη πίστης, εμπιστοσύνης, συναδέλφωσης, έξαρσης και θυσίας.»
Την ίδια χρονιά, ίδρυσε και τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν πολλοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της μεταπολεμικής γενιάς.
Το 1975 το Θέατρο Τέχνης έγινε το πρώτο θέατρο μετά το Εθνικό που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, με την παράσταση “Όρνιθες”.
Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν ήταν το 1987 ο «Ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.
13 Σεπτεμβρίου 1927. Γεννήθηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης
Εκλεγόταν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αδιαλείπτως για μια 30ετία, από το 1977 ως το 2007.
Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς, από τις 2 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου του 1989, μετά την αδυναμία σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης στις εκλογές του Ιουνίου εκείνου του έτους. Μια από τις ιστορικές στιγμές της θητείας του ήταν το κάψιμο των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων που διατηρούσε έως τη Μεταπολίτευση η Ασφάλεια. Την ίδια περίοδο ιδρύθηκε και η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα.
13 Σεπτεμβρίου 1939. Το πρώτο ελικόπτερο στην ιστορία
Ο Σοβιετικός Ιγκόρ Σικόρσκι, αεροναυπηγός στο επάγγελμα, είχε από μικρός το όραμα να σχεδιάσει ένα ιπτάμενο όχημα που θα κινούταν με έλικα.
Μέχρι οι συνθήκες να είναι κατάλληλες ώστε να το πετύχει, επιδόθηκε στην κατασκευή συμβατικών αεροπλάνων. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ίδρυσε τη δική του αεροπορική εταιρεία και διακρίθηκε στον κλάδο, θέτοντας τις βάσεις για την κατασκευή πολυκινητήριων αεροσκαφών.
Τη δεκαετία του ’30, ξεκίνησε και πάλι ενεργά τις προσπάθειες για να εκπληρώσει το νεανικό του όνειρο. Έκανε σχέδια, τα δοκίμαζε, σημείωνε τα ελαττώματά τους κι έπειτα τα βελτίωνε. Τον Σεπτέμβριο του 1939, μετά από πολλά τεστ το πρωτότυπο VS-300 ήταν έτοιμο να πετάξει. Ήταν το πρώτο ελικόπτερο στην ιστορία
13 Σεπτεμβρίου 1953. Ο Νικίτα Χρουστσόφ χρίζεται γενικός γραμματέας
Λίγο μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, ο Χρουστσόφ κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της Σοβιετικής Ένωνσης και να γίνει ο νέος ηγέτης. Από το ξεκίνημα της θητείας του, το όνομά του συνδέθηκε με την έννοια της «αποσταλινοποίησης». Με την πολιτική του επιδίωξε την σταδιακή απελευθέρωση της μέχρι τότε αυταρχικής κοινωνίας, αποκαταστώντας βασικά δικαιώματα έκφρασης και περιορίζοντας τις διώξεις των αντιφρονούντων.
Υπήρξε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης σε μία κρίσιμη και τεταμένη περίοδο, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, και όπως ήταν αναμενόμενο είχε πολλούς αντιπάλους. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κατάφεραν τελικά να τον ανατρέψουν τον Οκτώβριο του 1964. Τον διαδέχθηκε ο Λεονίντ Μπρεζνιέφ.
13 Σεπτεμβρίου 1965. Ο Λούις Άρμστρονγκ κέρδισε Γκράμι
Γεννημένος το 1901 στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε και η μητέρα του αναγκάστηκε να στραφεί στην πορνεία.
Στα 12 του, ο Λούις συνελήφθη και στάλθηκε σε αναμορφωτήριο. Εκεί έμαθε να παίζει τρομπέτα κι έτσι, όταν αφέθηκε ελεύθερος, 18 μήνες αργότερα, αγόρασε μια μεταχειρισμένη.
Άρχισε να παίζει με διάφορες μπάντες στις κακόφημες γειτονιές της Νέας Ορλεάνης, όπου γνώρισε τυχαία τον κορυφαίο για την εποχή τρομπετίστα, Τζο Κίνγκ Όλιβερ.
Αυτός τον πήρε υπό την προστασία του και του δίδαξε την τέχνη της τζαζ μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η φήμη του απογειώθηκε και έγινε γνωστός σε όλη την Αμερική. Δημιούργησε τη δική του ορχήστρα, έπαιξε σε ταινίες, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και εισέπραξε μεγάλα ποσά.
13 Σεπτεμβρίου 1967. Γεννήθηκε ο Μάικλ Τζόνσον
Ο Αμερικανός δρομέας στέφθηκε τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης καθώς και οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ τρέχοντας τα 200 μέτρα σε χρόνο 19,32 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό διατηρήθηκε για 12 χρόνια. Το 1999 κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των 400 μέτρων με χρόνο 43,18 δευτερόλεπτα, το οποίο διατηρήθηκε για 22 χρόνια.
Το 2008 επέστρεψε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε το 1996 στη σκυταλοδρομία 4×400, μετά την παραδοχή ενός συναθλητή του ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
13 Σεπτεμβρίου 1997. Η κηδεία της Μητέρας Τερέζας
Έγινε γνωστή στα δυτικά ΜΜΕ ως η «Αγία των Φτωχών» που αφιέρωσε τη ζωή της στους άστεγους και αρρώστους του πλανήτη.
Άλλοι τη θεωρούσαν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς αμφισβητούσαν τα κίνητρά της και τη διαφάνεια της διαχείρισης των δωρεών που λάμβανε.
Το Οκτώβρη του 1950, η Μητέρα Τερέζα δημιούργησε ένα δικό της τάγμα από καλόγριες, τους «Ιεραποστόλους της Φιλανθρωπίας». Το τάγμα ίδρυσε πολλά κέντρα βοήθειας για τυφλούς, ηλικιωμένους, λεπρούς, αναπήρους, πάσχοντες από AIDS και ετοιμοθάνατους. Η ίδια περιόδευε σε όλο τον κόσμο κηρύσσοντας το ουμανιστικό της μήνυμα.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας». Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο φιλανθρωπικό δίκτυο: 4.000 καλόγριες του τάγματός της βοηθούσαν τους αναξιοπαθούντες σε 610 κέντρα σε 123 χώρες του κόσμου.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ