12 Σεπτεμβρίου 1829. Η μάχη της Πέτρας
Η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης διεξήχθη στην Πέτρα της Βοιωτίας, μία στενή δίοδο μεταξύ Βοιωτίας και Λιβαδειάς. Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος επέλεξε το σημείο για να εμποδίσει το πέρασμα του εχθρού, που διέθετε πυροβολικό και ισχυρές δυνάμεις πεζικού και ιππικού.
Πράγματι, οι Τούρκοι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από τους Έλληνες, οι οποίοι στη συνέχεια βγήκαν από τα χαρακώματα και τους επιτέθηκαν με τα ξίφη. Οι τουρκαλβανοί υποχώρησαν άτακτα, παρασύροντας και τους υπόλοιπους Τούρκους, που κινδύνευαν να περικυκλωθούν.
Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, όμως το ηθικό των Τούρκών καταρρακώθηκε. Οι Έλληνες είχαν 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, ενώ οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης περίπου 100 νεκρούς.
12 Σεπτεμβρίου 1897. Γεννήθηκε η Ιρέν Ζολιό Κιουρί
Κόρη του ζεύγους Μαρί και Πιερ Κιουρί, η Ιρέν ασχολήθηκε επίσης με την επιστήμη. Της απονεμήθηκε από κοινού με το σύζυγό της, Φρεντερίκ Ζολιό, το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Το γεγονός αυτό κατέστησε τους Κιουρί ως την οικογένεια με τους περισσότερους βραβευμένους με νόμπελ μέχρι σήμερα.
12 Σεπτεμβρίου 1913. Γεννήθηκε ο Τζέσε Όουενς
Ήταν το έβδομο από τα έντεκα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας μαύρων στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Μεγάλωσε με στερήσεις και αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία.
Σε ηλικία 15 ετών εντυπωσίαζε στο σχολείο με τις επιδόσεις του στα αθλήματα και μέχρι τα 18 του είχε κερδίσει σε όλους τους σχολικούς αγώνες στίβου.
Στα 20 ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων.
Την περίοδο εκείνη ο ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία ήταν έντονος. Όταν ο Όουενς ταξίδευε με την ομάδα των αθλητών του πανεπιστημίου του, αναγκαζόταν να μένει σε ξεχωριστό ξενοδοχείο και να τρώει σε διαφορετικό εστιατόριο από τους υπόλοιπους αθλητές.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ, ο Όουενς τερμάτισε πρώτος στην κούρσα των 100 μέτρων και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Την επόμενη ημέρα με άλμα στα 8.06 ξεπέρασε το ρεκόρ του Γερμανού αθλητή Λουζ Λονγκ και κέρδισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο.
Ακολούθησαν δύο ακόμα ολυμπιακά μετάλλια στα 200 μέτρα και τη σκυταλοδρομία. Οι 100.000 θεατές που ήταν στο γήπεδο χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Αμερικανό.
Πολλοί ανέφεραν ότι η νίκη του είχε εκνευρίσει τον Χίτλερ σε σημείο που έφυγε από το γήπεδο για να μην τον χαιρετήσει.
Η αλήθεια είναι ότι ο Χίτλερ είχε επιλέξει να μη μιλήσει σε κανέναν αθλητή από την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών αγώνων.
“Δεν μου έσφιξε το χέρι ο Χίτλερ, αλλά ούτε και ο Ρούσβελτ”
12 Σεπτεμβρίου 1914. Γεννήθηκε ο Ντέσμοντ Λιούελιν
Όταν ο Βρετανός Ντέσμοντ Λιουέλιν κλήθηκε να ενσαρκώσει τον Q στην δεύτερη ταινία Τζέιμς Μποντ, “Από τη Ρωσία με αγάπη”, το 1963, ήταν 49 ετών και είχε ήδη διανύσει μία αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο του κινηματογράφου.
Ο Ντέσμοντ «δέθηκε» με τον καθηγητή Q και η φυσιογνωμία του συνδέθηκε ανεξίτηλα με τον χαρακτήρα του ιδιοφυούς εφευρέτη. Βέβαια, όπως είχε παραδεχθεί επανειλημμένα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, η σχέση του με την τεχνολογία ήταν η χειρότερη.
«Όσον αφορά τον κόσμο της τεχνολογίας, έχω πλήρη μεσάνυχτα»
Από το 1963 έως και το 1999 συμμετείχε σε 19 ταινίες «Τζέιμς Μποντ». Ο πρωταγωνιστής άλλαξε συνολικά πέντε φορές, όμως ο Ντέσμοντ παρέμενε στο πόστο του. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι ότι θα συνέχιζε και στις υπόλοιπες που γυρίστηκαν με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, αν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν είχε κόψει απρόοπτα το νήμα της ζωής του.
12 Σεπτεμβρίου 1943. Ο Μπενίτο Μουσολίνι διέφυγε με τη βοήθεια των Γερμανών
Μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες σε Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση, η δημοφιλία του Μουσολίνι άρχισε να καταβαραθρώνεται ακόμα και εντός του κόμματός του. Η αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Σικελία το 1943 έστρεψε εναντίον του το σύνολο των συντρόφων του.
Στην Ιταλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, υπήρχε ακόμα ένας βασιλιάς, που ήταν τόσο ισχυρός ώστε θα μπορούσε να καθαιρέσει τον Μουσολίνι όποτε ήθελε. Έτσι κι έγινε. Τα συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Ρώμη, τα μέλη της κυβέρνησης στράφηκαν εναντίον του Ντούτσε και την επομένη ο βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε τον αποκήρυξε. Έξω από το παλάτι τον περίμεναν καραμπινιέροι και τον συνέλαβαν.
Εξαγριωμένος, αλλά και φοβισμένος για τις συνέπειες μιας πιθανής συμμαχίας της Ιταλίας με τους Συμμάχους, ο Χίτλερ αποφάσισε να προσαρτήσει την Ιταλία στα εδάφη της Γερμανίας και να απελευθερώσει τον Μουσολίνι. Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου του 1943, ο επίλεκτος αξιωματικός Σκόρτσενι μια ομάδα κομάντος των SS και αλεξιπτωτιστές επιβιβάστηκαν σε δέκα ανεμόπτερα μέσα σε λίγες ώρες βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο που κρατείτο ο Μουσολίνι.
Οι καραμπινιέροι παραδόθηκαν χωρίς να ρίξουν μία σφαίρα.
«Ντούτσε, ο Φύρερ με έστειλε! Είσαι ελεύθερος!»
12 Σεπτεμβρίου 1953. Ο γάμος του Κένεντι με την Τζάκι
Η 24χρονη Τζάκι Μπουβιέ και ο 36χρονος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παντρεύτηκαν στην Παναγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Νιούπορτ, στο Ρόουντ Άιλαντ. Τότε ο Κένεντι ήταν απλώς Γερουσιαστής και η Τζάκι η κόρη ενός χρηματιστή. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.
Η άνοδος του συζύγου της στο προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 1961, της προσέδωσε τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας. Η θητεία της κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Μετά τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, η Τζάκι συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες έως ότου καταλήξει να παντρευτεί τον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.
12 Σεπτεμβρίου 1959. Πρεμιέρα για την πρώτη έγχρωμη σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης
Η «Μπονάντσα» μέτρησε συνολικά 14 σεζόν και 430 επεισόδια και θεωρείται μία από τις μακροβιότερες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια των Cartwights, η οποία αποτελείται από τον χήρο πατέρα Ben και τους τρεις γιους του. Ήταν ένα κλασικό γουέστερν, που διαδραματιζόταν σε ένα πελώριο ράντσο και εξιστορούσε την καθημερινότητα των 4 ανδρών στην Αμερική του 1860.
Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
12 Σεπτεμβρίου 1960. Γεννήθηκε ο Στέφανος Κορκολής
Θείος του είναι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ενώ παππούς του ο Διονύσιος Κορκολής. Ο Στέφανος από την ηλικία των 4 ετών αποκάλυψε το μουσικό του ταλέντο, καθώς μπορούσε να απομνημονεύει με μεγάλη ευκολία κομμάτια κλασικής μουσικής και να τα παίζει στο πιάνο σχεδόν αυτούσια.
Σπούδασε με υποτροφία του γαλλικού κράτους στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης ορχήστρας και μουσικής κινηματογράφου.
Παράλληλα έγραφε μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφο.
Οι συνθέσεις του γνωρίζουν μέχρι σήμερα διεθνή καταξίωση. Μεταξύ των χαρακτηριστικότερων, είναι η μουσική του ύμνου των Special Olympics αλλά και ο ύμνος της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος έγινε κατά παραγγελία του προέδρου Πούτιν.
12 Σεπτεμβρίου 1961. Ο αρραβώνας της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος
Ήταν ένας πρώτος ανεπίσημος αρραβώνας στη Λωζάνη, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Οι επίσημοι αρραβώνες της Πριγκίπισσας της Ελλάδας και του Πρίγκιπα των Αστουρίων, Χούαν Κάρλος έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Η τελετή ορίστηκε να γίνει ανήμερα των γενεθλίων του Βασιλιά Παύλου που γινόταν 60 ετών.
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη, γνωστή για τον απαιτητικό χαρακτήρα της, και την άοκνη παρεμβατικότητά της στα πολιτικά της χώρας, πίεζε αφόρητα την Κυβέρνηση Καραμανλή για την προικοδότηση της κόρης της από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Καραμανλής προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να λύσει το θέμα χωρίς να ξεσηκώσει αντιδράσεις στη Βουλή και στο λαϊκό συναίσθημα.
Η Φρειδερίκη όμως συνέχιζε τις φορτικές παρεμβάσεις της. Έτσι στις 19 Φεβρουαρίου 1962, ο Υπουργός Οικονομικών Σπύρος Θεοτόκης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι η Σοφία θα έπαιρνε ως προίκα 9 εκατομμύρια δραχμές, 300.000 δολάρια εποχής, τα οποία δεν θα υπόκειτο σε καμία φορολογία και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε συνάλλαγμα. Το ποσό ήταν μεγάλο για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
12 Σεπτεμβρίου 1981. Ο Ρόρυ Γκάλαχερ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ήταν μια απ’ τις πρώτες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που έγιναν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα όπως, “Κάηκε η Ν. Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες”. Γίνονται εκτενείς αναφορές στα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους φανατικούς θαυμαστές οπαδούς της σκληρής μουσικής και στους αστυνομικούς.
O ίδιος ο Γκάλαχερ, πολλά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 1992, θυμήθηκε και εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας:
«Μόλις το show ξεκίνησε, άρχισα να βλέπω φλόγες από μακριά στη πίσω πλευρά του σταδίου. Ήταν η πιο επικίνδυνη συναυλία που έχω κάνει.
Όταν τελικά μπήκαμε στα παρασκήνια (σ.μ. μετά το τέλος της συναυλίας) ήμασταν πολύ αναστατωμένοι μιας και δεν ήμασταν σίγουροι ποιος ήθελε να μας προστατεύσει και ποιος να μας επιτεθεί.
Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική! Αλλά ήταν επικίνδυνη… Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε…»
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ