14 Σεπτεμβρίου 335. Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού
Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Τυχαία οδηγήθηκε και στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από τον βασιλικό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο.
Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135μ.Χ, ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου του 335.
14 Σεπτεμβρίου 1741. Η ολοκλήρωση του “Μεσσία”
Πρόκειται για το κορυφαίο ορατόριο του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ. Γράφτηκε μέσα σε 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς και περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη Βίβλο καθώς και Ψαλμούς από το Αγγλικανικό Προσευχητάριο. Είναι ένα από τα συχνότερα εκτελούμενα χορωδιακά έργα του ρεπερτορίου της δυτικής μουσικής.
14 Σεπτεμβρίου 1813. Ιδρύθηκε η “Φιλική Εταιρεία”
Η ημερομηνία επιλέχθηκε συμβολικά λόγω της μεγάλης εορτής του Τιμίου Σταυρού. Ιδρύθηκε στην Οδησσό από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ ως ένα μυστικό δίκτυο Ελλήνων και φιλελλήνων με στόχο την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
«Η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του». Τρεις συνηθισμένοι έμποροι αποδείχθηκαν κορυφαίοι συνωμότες και ένωσαν τις δυνάμεις του έθνους κάτω από τον ίδιο σκοπό. Την ανεξαρτησία.
14 Σεπτεμβρίου 1930. Δεύτερο στις εκλογές το Ναζιστικό Κόμμα
Δύο χρόνια νωρίτερα, στις εκλογές του 1928 είχε λάβει ποσοστό 2,6%, εξασφαλίζοντας 12 έδρες. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Χίτλερ, γιγάντωσε τα ποσοστά του, με τη βοήθεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της αγανάκτησης των γερμανών για την πολιτική ασυνεννοησία και την οικονομική ανέχεια. Στις εκλογές του 1932 τα ποσοστά του σκαρφάλωσαν στο 37,4% και βγήκε πρώτο κόμμα.
14 Σεπτεμβρίου 1935. Η επέκταση του σιδηροδρόμου
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά. Μέχρι τότε ο “ηλεκτρικός” της Αθήνας ξεκινούσε από τον Πειραιά και έκανε τέρμα στην Ομόνοια.
14 Σεπτεμβρίου 1956. Γεννήθηκε ο Κώστας Καραμανλής
Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009. Επί των ημερών του διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, επεκτάθηκε το μετρό της Αθήνας και ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός.
Συγχρόνως ξέσπασαν σκάνδαλα. Ενδεικτικά, η «Μονή Βατοπεδίου», τα «δομημένα ομόλογα», οι «τηλεφωνικές υποκλοπές», οι πολύνεκρες πυρκαγιές του 2007.
14 Σεπτεμβρίου 1960. Πέθανε ο Μ. Καραγάτσης
Ο συγγραφέας του “Γιούγκερμαν“
Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Tο αρχικό M. λέγεται πώς προέρχεται από το όνομα “Mίτια”, διότι έτσι τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ντοστογιέφσκι και το έργο “Αδελφοί Καραμάζοφ”.
Όσον αφορά το “Kαραγάτσης”, προέρχεται από το δέντρο φτελιά ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη Θεσσαλίας, κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε.
Εργάστηκε για ένα διάστημα ως διαφημιστής, “για να βγάλει το ψωμάκι μου”, όπως είχε δηλώσει, και έμενε σκόπιμα στην ίδια τάξη, επειδή είχε ερωτευτεί μία δασκάλα. Εκτός από τον “Γιούγκερμαν”, είναι γνωστός και για το έργο “Συνταγματάρχης Λιάπκιν”.
14 Σεπτεμβρίου 1982. Πέθανε η Γκρέις Κέλι
Η διάσημη ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό έπαθε εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε, με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό. Μαζί είχε την κόρη της, Στεφανί που επέζησε με ένα σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα. Η Γκρέις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό όπου διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Έπεσε σε κώμα και πέθανε.
Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα , τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, την στιγμή του ατυχήματος φέρεται να τσακωνόταν με την κόρη της. Άλλοι υποστήριξαν ότι το αυτοκίνητο οδηγούσε η ίδια η 17χρονη και όχι η μητέρα της.
Την κηδεία της παρακολούθησαν πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.
14 Σεπτεμβρίου 1984. Πάνω από τον Ατλαντικό με αερόστατο
Ο Τζο Κίτιγκερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε ολομόναχος τον Ατλαντικό Ωκεανό με αερόστατο.
Ο Αμερικανός αλεξιπτωτιστής είχε γίνει γνωστός το 1960, όταν, σε διάστημα δέκα μηνών, επιχείρησε επιτυχώς τρεις πτώσεις στη Γη, μέσα σε κάψουλα που ανυψώθηκε στη στρατόσφαιρα με μεγάλα μπαλόνια ηλίου.
14 Σεπτεμβρίου 2001. Πέθανε ο Στέλιος Καζαντζίδης
Το 1969, εν μέσω Χούντας, αποφάσισε να αποσυρθεί από το τραγούδι και να αυτοεξοριστεί στη Μακεδονία. Ζούσε μακριά από τη δημοσιότητα, τις πίστες και τα στούντιο ηχογραφήσεων. Ο λαϊκός τραγουδιστής έγινε αγρότης και μετά ψαράς.
«Με έχουν κάνει να ζητάω τη μοναξιά στα πέλαγα και στα χωράφια. Δεν θα ξανατραγουδήσω. Έχω σιχαθεί το τραγούδι. Θα προσπαθήσω να βρω κάποια άλλη δουλειά…»
Στα μέσα τις δεκαετίας του ’70 επέστρεψε με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Στην Ανατολή». Σύντομα όμως, οι έντονες διαμάχες με την δισκογραφική του εταιρεία τον έκαναν να απομακρυνθεί και πάλι από τη δισκογραφια. Μετά από 12ετή αποχή, κυκλοφόρησε τον δίσκο «Στον δρόμο της Επιστροφής», ο οποίος έσπασε κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 400.000 πωλήσεις μόνο στην ελληνική αγορά.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr