11 Σεπτεμβρίου 1895: Η κλοπή του Κυπέλλου Αγγλίας
Το τρόπαιο της παλαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης παγκοσμίως (F.A. Cup) εκλάπη από μια βιτρίνα του Μπέρμιγχαμ. Την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν (1894-1895) το είχε κατακτήσει η Άστον Βίλα και η διοίκηση είχε αποφασίσει να το εκθέσει σε μαγαζί αθλητικών ειδών.
Αν και προσφέρθηκε αμοιβή 10 λιρών για πληροφορίες, το κύπελλο δεν εντοπίστηκε ποτέ. Η FA επέβαλε πρόστιμο 25 λιρών στην Άστον Βίλα. Μετά από πολλά χρόνια, ένας φυλακισμένος υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο κλέφτης και είχε λιώσει το τρόπαιο, για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα
Μετά την κλοπή, κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο του τροπαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1911, όταν καθιερώθηκε η σημερινή του μορφή.
11 Σεπτεμβρίου 1922: Το κίνημα Πλαστήρα-Γονατά-Φωκά
Στη Χίο και τη Λέσβο, όπου είχε καταφύγει το κύριο τμήμα του ηττημένου ελληνικού στρατού της Μικράς Ασίας, ξέσπασε στρατιωτικό κίνημα. Επικεφαλής του ήταν οι συνταγματάρχες Νικόλαος Πλαστήρας, ο Στυλιανός Γονατάς και ο αντιπλοίαρχος Δημήτριος Φωκάς.
Οι κινηματίες αποβιβάστηκαν στο Λαύριο και ζήτησαν την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’, την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση της Βουλής. Ο βασιλιάς παραιτήθηκε υπέρ του διαδόχου Γεωργίου Β’.
Διαβάστε περισσότερα για το κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου κάνοντας κλικ στο παρακάτω κείμενο:
11 Σεπτεμβρίου 1938: Η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο μετά από 2000 χρόνια
Η ιστορική πρωτοβουλία ήταν της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης (Ε.Π.Λ.) και η “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή παρουσιάστηκε ενώπιον χιλιάδων θεατών, που έσπευσαν στις ίδιες θέσεις που παρακολουθούσαν και οι αρχαίοι τις τραγωδίες.
Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Ροντήρη, η μετάφραση του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη και η μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύθηκαν η Κατίνα Παξινού (Ηλέκτρα), η Ελένη Παπαδάκη (Κλυταιμνήστρα) και ο Θάνος Κωτσόπουλος (Ορέστης).
11 Σεπτεμβρίου 1945: Γεννήθηκε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ
Καθιέρωσε τη θέση του λίμπερο και έχει μείνει γνωστός ως ο “Κάιζερ του γερμανικού ποδοσφαίρου“. Πέρασε τα 13 από τα 19 χρόνια της καριέρας του στην Μπάγερν Μονάχου και σταμάτησε να παίζει στα 38 του χρόνια.
Στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1970, αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με δεμένο το μπράτσο του, εξαιτίας τραυματισμού στον ώμο. Το 1990, οδήγησε τη Δυτική Γερμανία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που κατακτά το τρόπαιο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, μετά τον Βραζιλιάνο Μάριο Ζαγκάλο.
11 Σεπτεμβρίου 1954: Πέθανε η Μαρίκα Κοτοπούλη
“Δεν θυμούμαι πώς έμαθα τα πρώτα μου γράμματα. Στο δημοτικό δεν φοίτησα διόλου. Είχα μάθει το αλφάβητο σχεδόν μόνη μου και ύστερα έμαθα να διαβάζω“, είχε πει.
Έδιωξε από το καμαρίνι της τον Ελευθέριο Βενιζέλο, γιατί δεν ταυτίζονταν οι πολιτικές τους απόψεις. Διατηρούσε σχέση με τον Ίωνα Δραγούμη και όπως είχε γράψει, “κάθε φορά που πλάγιαζα μαζί του, ένιωθα ότι πλάγιαζα με τον Ερμή“.
Πήρε το “βάπτισμα του πυρός” στο θέατρο, όταν ήταν βρέφος σαράντα ημερών, σε έργο που ανέβασε ο θίασος των γονιών της. Έμεινε γνωστή τόσο για τις ερμηνείες της όσο και για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη στο παρακάτω άρθρο:
Μαρίκα Κοτοπούλη. Η μητέρα της την χτυπούσε και ευνοούσε τις αδελφές της, ενώ δεν πήγε καν δημοτικό
11 Σεπτεμβρίου 1971: Πέθανε ο Νικίτα Χρουστσόφ
Ήταν ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1953 έως το 1964 και από το ξεκίνημα της θητείας του, το όνομά του συνδέθηκε με την έννοια της “αποσταλινοποίησης”, η οποία συνεπαγόταν διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και περιορισμός των διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων.
Ήταν γνωστός για το έντονο ταμπεραμέντο του, το οποίο φανέρωσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον στο λεγόμενο “ντιμπέιτ της κουζίνας“, στις 24 Ιουλίου 1959. “Αν εγώ δεν ξέρω τα πάντα, εσύ δεν ξέρεις τίποτα για τον κομμουνισμό, εκτός από το ότι τον φοβάσαι“, ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του προς τον Νίξον.
Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο για το περίφημο στιγμιότυπο που ο Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1960:
11 Σεπτεμβρίου 1973: Πέθανε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε
Εξελέγη πρόεδρος της Χιλής το 1970. Τρία χρόνια αργότερα, ανατράπηκε από τις δυνάμεις του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ. Το πραξικόπημα έγινε με την υποστήριξη των ΗΠΑ και οδήγησε τον Αλιέντε στην αυτοκτονία και τη Χιλή σε δικτατορία. Διήρκεσε μέχρι το 1990 και περιελάμβανε βασανιστήρια, εκτελέσεις και εξαφανίσεις.
Αυτό που είχε τρομοκρατήσει την Αμερική ήταν ότι ο σοσιαλιστής Αλιέντε είχε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Εθνικοποίησε επίσης τα ορυχεία χαλκού, τις βιομηχανίες και τις τράπεζες. Η δημοφιλής συγγραφέας, Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι ανιψιά του.
11 Σεπτεμβρίου 1986: Πέθανε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του 20ού αιώνα, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Δημήτριος Γούναρης, ένας από τους “έξι” που εκτελέστηκαν ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήταν θείος του.
Υπήρξε ο πρώτος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με την ιστορία και τη φιλοσοφία. Δημοσίευσε σειρά άρθρων υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας στην εφημερίδα “Ακρόπολις” και απομακρύνθηκε από το πανεπιστήμιο μετά την άρνησή του να ορκιστεί πίστη στο βασιλιά.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη και εξορίστηκε στην Κύθνο, τη Θάσο και την Κάρυστο. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, κατατάχθηκε εθελοντικά και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή (Πόγραδετς – Κορυτσά).
Καταζητούμενος από τους Γερμανούς, διέφυγε με καΐκι από τη Ραφήνα στη Μικρά Ασία και μετά βρέθηκε στο Κάιρο, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού.
Έγινε επικεφαλής της ΕΡΕ και λίγο πριν την επιβολή της δικτατορίας, σχημάτισε κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Μεταπολιτευτικά, επέστρεψε στην πολιτική ως ανεξάρτητος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1977 και το 1981. Η πολύτομη “Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” είναι το σημαντικότερο έργο του.
11 Σεπτεμβρίου 2001: Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Η ημέρα που σόκαρε τον πλανήτη
19 τρομοκράτες κατέλαβαν δύο αεροσκάφη της American Airlines και δύο αεροσκάφη της United Airlines. Οι δύο ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη χτυπήθηκαν με διαφορά 18 λεπτών.
Κάποιοι πήδηξαν από τα παράθυρα, για να μην καούν και στους δρόμους της πόλης ακούγονταν κραυγές τρόμου. Το τρίτο αεροπλάνο επιτέθηκε στο Πεντάγωνο και το τέταρτο συνετρίβη στο Πίτσμπουργκ.
Οι νεκροί υπολογίστηκαν σε 3.000 και οι τραυματίες σε περισσότερους. Δεν ήταν μόνο το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και η πιο πολύνεκρη πυροσβεστική επιχείρηση στην αμερικανική ιστορία. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα είχε οργανώσει, χρηματοδοτήσει και εκτελέσει το σχέδιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους απάντησε με τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” και τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Έκτοτε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας διατυπώθηκαν, αμφισβητώντας την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
Διαβάστε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο πώς η αρχιτεκτονική των Δίδυμων Πύργων οδήγησε εκατοντάδες άτομα στον εγκλωβισμό και τελικά στο θάνατο:
11 Σεπτεμβρίου 2004: Η πτώση του Σινούκ στα ανοιχτά του Αγίου Όρους
Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ που είχε τελικό προορισμό το Άγιο Όρος, συνετρίβη στο Πόρτο Κουφό, στο δεύτερο “πόδι” του Νομού Χαλκιδικής. Σκοτώθηκαν και οι 17 επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου και της συνοδείας του.
Το Σινούκ είχε απογειωθεί στις 09:35 από το στρατόπεδο “Σακέτα” στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Άγιο Όρος στις 11:05. Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Γύρω στις 11:00, το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.
Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή πραγματογνωμόνων του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, υπήρξε απώλεια πίεσης στο νούμερο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσης, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πάρει καθοδική στροφή και μέσα σε 26 δευτερόλεπτα να καταπέσει στη θάλασσα.
Στο πόρισμα τονιζόταν ότι δεν υπήρξε δολιοφθορά, έκρηξη ή πυρκαγιά και ότι δεν διαπιστώθηκαν παραλείψεις στη συντήρηση.
Ειδήσεις σήμερα:
- Κατά 42% αυξημένες οι φωτιές το 2024. Τι κατέγραψε η ετήσια έκθεση των ΜΕΤΕΟ και WWF Ελλάς
- Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση. Η ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια
- Μαθητής Γυμνασίου στη Λάρισα πήγε στο σχολείο με πιστόλι. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του στον οποίο ανήκει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr