9 Οκτωβρίου 1907: Γεννήθηκε ο Ζακ Τατί
Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος μέσα από τις κωμικές παντομίμες του και το ρόλο του “Κυρίου Ιλό” (“Monsieur Hulot“), ενός ανθρώπου αδέξιου, που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην τεχνολογική εξέλιξη, αλλά με καλοσυνάτο χαρακτήρα και το χαρακτηριστικό καπέλο, πανωφόρι και πίπα.
“Ο θείος μου“, που κυκλοφόρησε το 1958, θεωρείται η κορυφαία ταινία του Τατί και βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Έφυγε από τη ζωή στις 4 Νοεμβρίου 1982 στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών.
9 Οκτωβρίου 1940: Γεννήθηκε ο Τζον Λένον
Το τραγούδι “Strawberry Fields Forever“ ήταν εμπνευσμένο από τα παιδικά του χρόνια, όταν συνήθιζε να παίζει στον κήπο του ορφανοτροφείου “Strawberry Field“, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σπίτι του.
Η σχέση του Λένον με τη νεαρή γραμματέα του, Μεϊ Πανγκ είχε την έγκριση της Γιόκο Όνο. Θεωρήθηκε η “θεραπεία” στην κρίση του γάμου τους. Το Μάρτιο και το Μάιο του 1969, Λένον και Όνο έκαναν “επί κλίνης” διαμαρτυρία (“bed-in”) εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
Δολοφονήθηκε το 1980 από τον αυτοαποκαλούμενο θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίον νωρίτερα είχε υπογράψει αυτόγραφο πάνω στο νέο του άλμπουμ. “Τον σκότωσα για τη φήμη“, παραδέχθηκε ο Τσάπμαν.
Διαβάστε για το τραγούδι “Working Class Hero“, το οποίο έστειλε τον Τζον Λένον στο εδώλιο, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:
9 Οκτωβρίου 1944: Η “συμφωνία των ποσοστών” ή “της χαρτοπετσέτας”
Υπογράφτηκε ανάμεσα στον Τσώρτσιλ και τον Στάλιν στη Μόσχα. “Μοίρασαν” τις σφαίρες επιρροής της Βρετανίας και της ΕΣΣΔ στα Βαλκάνια που είχαν γεωστρατηγική σημασία, σε ένα κομμάτι χαρτί ή χαρτοπετσέτα, όπως έχει αναφερθεί.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Βρετανία είχε, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, σχεδόν αποκλειστική επιρροή στην Ελλάδα (90%), ενώ η ΕΣΣΔ στη Ρουμανία (90%) και στη Βουλγαρία (75%). Η επιρροή σε Γιουγκοσλαβία και Ουγγαρία ορίστηκε στο 50-50, αν και στην περίπτωση της πρώτης δεν ίσχυσε.
Για πολλούς, η “συμφωνία των ποσοστών” προδιέγραψε για την Ελλάδα μια πορεία διαφορετική από τους βόρειους γείτονές της. Για άλλους, απλώς επικύρωνε μία ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων.
Διαβάστε αναλυτικά για τη “συμφωνία των ποσοστών” μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
9 Οκτωβρίου 1962: Η Ουγκάντα έγινε ανεξάρτητο κράτος
Ήταν για πολλά χρόνια αποικία των Άγγλων και πρωτεύουσά της είναι η Καμπάλα. Βρίσκεται στα ανατολικά της Αφρικής, συνορεύει με πέντε κράτη (Κονγκό, Νότιο Σουδάν, Κένυα, Ρουάντα και Τανζανία) και ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 45 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ονομασία “Ουγκάντα” σημαίνει “η χώρα των Γκάντα“, καθώς προέρχεται από το “U” που στα σουαχίλι σημαίνει “γη/χώρα” και από το “Ganda“, ονομασία ιθαγενών λαών που ανήκουν στην ομάδα Μπαντού.
Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο για το τι σημαίνουν οι ονομασίες διαφόρων χωρών της Αφρικής:
9 Οκτωβρίου 1964: Γεννήθηκε ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Μεξικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Τα πιο γνωστά έργα του είναι ο “Κρόνος“ (1993), ο “Λαβύρινθος του Πάνα” (2006), που απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ και η “Μορφή του νερού” (2017), η οποία κέρδισε τέσσερα Όσκαρ ενώ ήταν υποψήφια για άλλα εννέα.
Στα τέλη του 2022, κυκλοφόρησε η stop-motion ταινία “Πινόκιο“, με τον Ντελ Τόρο να τοποθετεί την ιστορία του ξύλινου αγοριού, που μεγαλώνει η μύτη του κάθε φορά που λέει ψέματα, στην περίοδο της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία.
Ο Πινόκιο ήταν το αγαπημένο παραμύθι της μητέρας του, Γουαδαλούπ Γκόμεθ, η οποία έφυγε από τη ζωή μία ημέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.
Περισσότερα για τη ζωή του σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
9 Οκτωβρίου 1967: Δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Συνελήφθη και εκτελέστηκε δια τουφεκισμού στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας. Η σορός του εκτέθηκε σε δημόσια θέα και ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως απόδειξη ότι ήταν νεκρός.
Σύμφωνα με Κουβανό πρώην πράκτορα της CIA, τα τελευταία λόγια του Τσε ήταν: “Να πεις στη γυναίκα μου να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη“. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997.
Είχε πτυχίο Ιατρικής, έπαιζε ράγκμπι και ποδόσφαιρο και ήταν δεινός ποδηλάτης και σκοπευτής. Ο άνθρωπος που τράβηξε τη διασημότερη φωτογραφία του, τη χάρισε σε έναν εκδότη κι εκείνος θησαύρισε.
Ο Τσε παραμένει μέχρι σήμερα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και είδωλο για τους νέους. Αναρίθμητες αφίσες, μπλούζες, σημαίες και γκράφιτι έχουν κυκλοφορήσει με τη μορφή του.
Διαβάστε παρακάτω για τη Μόνικα Ερτλ, τη Γερμανίδα που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δολοφόνο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα:
9 Οκτωβρίου 1970: Γεννήθηκε η Σαβάνα
Αμερικανίδα ηθοποιός ερωτικών ταινιών που το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Σάνον Γουάιλσι. Πριν ακόμα τελειώσει το σχολείο, είχε μεταμορφωθεί από ένα χαριτωμένο κορίτσι σε μία εντυπωσιακή γυναίκα που απολάμβανε την προσοχή των αντρών.
Ήθελε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ και πριν μπει στη βιομηχανία του πορνό, έκανε γυμνές φωτογραφήσεις. Της απέφεραν μεγάλη κέρδη και στα 22 της χρόνια την θεωρούσαν ως τη “βασίλισσα των πορνό“. Εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, σπαταλούσε χρήματα ασύστολα και αυτοκτόνησε στα 24 της χρόνια.
Περισσότερα για τη Σαβάνα μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
9 Οκτωβρίου 1974: Πέθανε ο Όσκαρ Σίντλερ
Αρχικά ήταν μέλος των Ναζί, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε από το Ολοκαύτωμα περισσότερους από 1.000 Εβραίους, οι οποίοι εργάζονταν στις επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία.
Δημιούργησε στο εργοστάσιό του τμήμα παραγωγής όπλων, για να πείσει τους Ναζί ότι οι εργάτες ήταν απαραίτητοι για τη γερμανική στρατιωτική μηχανή. Επίσης δωροδόκησε πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους και αξιοποίησε τη διπλωματική του δεινότητα.
Μετά τον πόλεμο, έκανε άσωτη ζωή και αποτυχημένες επαγγελματικές επιλογές και κατέληξε να ζει από φιλανθρωπίες Εβραίων. Η ιστορία του έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ “Η λίστα του Σίντλερ” (1993).
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Γερμανού βιομήχανου, Όσκαρ Σίντλερ στο παρακάτω κείμενο:
9 Οκτωβρίου 1975: Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης ο Αντρέι Ζαχάρωφ
Ρώσος πυρηνικός φυσικός που θεωρείται ο “πατέρας” της σοβιετικής βόμβας υδρογόνου, ένα όπλο που είναι έως και 1.000 φορές φονικότερο από την ατομική βόμβα που οι Αμερικανοί έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ωστόσο, αντιτάχθηκε στον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών δοκιμών και ήρθε σε ρήξη με τον Νικίτα Χρουστσόφ.
Δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή βράβευσής του, το Δεκέμβριο του 1975, διότι οι σοβιετικές αρχές τού απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. H σύζυγός του, Γελένα Μπόνερ βρέθηκε στο Όσλο, παρέλαβε το Νόμπελ και εκφώνησε το λόγο του Ζαχάρωφ.
Επειδή επέκρινε την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979 και υποστήριξε ανοιχτά την προσέγγιση με τις μη κομμουνιστικές χώρες, εξορίστηκε για σχεδόν επτά χρόνια.
Από το 1988 και κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το “Βραβείο Ζαχάρωφ” σε πρόσωπα ή οργανώσεις που αφοσιώνονται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης σκέψης.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή του Αντρέι Ζαχάρωφ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
9 Οκτωβρίου 2002: Εκτελέστηκε η Αϊλίν Γουόρνος
Αμερικανίδα κατά συρροή δολοφόνος, η οποία σκότωσε επτά άντρες στη Φλόριντα της Αμερικής από το 1989 έως το 1990, υποστηρίζοντας ότι την είχαν βιάσει ή αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όταν ήταν ιερόδουλη.
Ο πατέρας της καταδικάστηκε για το βιασμό ενός 7χρονου κοριτσιού και κρεμάστηκε στο κελί του, ενώ η μητέρα της την εγκατέλειψε, όπως και τον μικρότερο αδερφό της, στις αρχές του 1960. Από μικρή κοιμόταν με άνδρες επί πληρωμή και συνήθιζε να τους κλέβει.
Για τις επτά ανθρωποκτονίες που διέπραξε, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και της χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση. Αποδέχθηκε την εσχάτη των ποινών λέγοντας τα εξής:
“Σκότωσα αυτούς τους άντρες και τους λήστεψα, έχοντας πλήρη συνείδηση. Και θα το έκανα ξανά. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να μείνω ζωντανή, γιατί θα σκοτώσω ξανά. Μίσος κυλάει στις φλέβες μου. Μισώ πραγματικά την ανθρώπινη ζωή και θα σκοτώσω ξανά“.
Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος, η οποία ενέπνευσε τη δημιουργία της ταινίας “Monster” (2003) με πρωταγωνίστρια τη Σαρλίζ Θερόν:
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ