9 Μαΐου 1967: Έξω «οι ρυπαροί με μακρά κόμη» και η μίνι φούστα
Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, και Δημόσιας Τάξης, Παύλου Τοτόμη, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα «παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη» τουρίστα.
Με την ίδια απόφαση απαγορεύτηκε η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση ανέφερε ότι το μέτρο περιοριζόταν στις αλλοδαπές μαθήτριες.
Πρακτικά δεν εφαρμόστηκε, εκτός αν η Xούντα ήθελε να απαγορεύσει την είσοδο συγκεκριμένα σε κάποιο άτομο.
9 Μαΐου 1874: Γεννήθηκε ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών
Η ανακάλυψη έγινε στις 4 Νοεμβρίου 1922 και η είσοδος στο εσωτερικό του τάφου 22 ημέρες αργότερα. Οι τάφοι που είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε, είχαν λεηλατηθεί από ληστές, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν ασύλητος.
Πολλά μέλη της ομάδας του Κάρτερ πέθαναν. Ο Τύπος της εποχής θεώρησε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από την «κατάρα του Τουταγχαμών».
Λέγεται πως 26 άτομα που μπήκαν στον εσωτερικό του τάφου, πέθαναν μετά από λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν μόλις έξι θάνατοι μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όλοι οι άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια, σε μεγάλη ηλικία.
Το πιο τρανταχτό επιχείρημα των «δύσπιστων» είναι ο ίδιος ο Χάουαρντ Κάρτερ, που, αν και ήταν ο πρώτος που μπήκε στον τάφο, πέθανε 17 χρόνια μετά, σε ηλικία 64 ετών, που για την εποχή ήταν κοντά στο προσδόκιμο.
9 Μαΐου 1950: Η Διακήρυξη Σουμάν
Η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Γαλλολουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν παρουσίασε την πρότασή του για τη δημιουργία μιας κοινότητας. Τι θα έκανε η κοινότητα; τα μέλη της θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, των σημαντικότερων πρώτων υλών της πολεμικής βιομηχανίας.
Η κεντρική ιδέα ήταν η εξής: αν τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν κοινά οικονομικά συμφέροντα, η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους, γιατί και πρακτικά, δεν θα είχαν τις πρώτες ύλες.
Η 9η Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ήταν η πέμπτη επέτειος της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας και έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα της Ευρώπης».
Ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
9 Μαΐου 1837: Γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ
Ναι, πρόκειται για τον ιδρυτή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ως το 1885, η Opel δεν κατασκεύαζε αυτοκίνητα, αλλά ραπτομηχανές.
Από το 1886, η επιχείρηση επεκτάθηκε στα ποδήλατα και το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1899: το Opel Patentmotorwagen «System Lutzmann». Ωστόσο, ο Άνταμ Όπελ δεν ευτύχησε να το δει. Είχε πεθάνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σε ηλικία 58 ετών.
9 Μαΐου 1860: Γεννήθηκε ο «πατέρας» του Πίτερ Παν
Το «παιδί που δεν μεγαλώνει ποτέ»
Ο λόγος για τον Σκωτσέζο συγγραφέα, Τζέιμς Μάθιου Μπάρι. Εμπνεύστηκε τον ήρωα από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τη φιλία του με τα παιδιά της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις.
Διαβάστε αναλυτικότερα για τη ζωή του Τζέιμς Μπάρι και τη δημιουργία του Πίτερ Παν στον ακόλουθο σύνδεσμο:
9 Μαΐου 1908: Η χήρα που τεμάχισε και έβρασε το νόθο παιδί της κόρης της
Το έγκλημα διαπράχθηκε στον Πειραιά και αποτέλεσε ένα από τα πιο ειδεχθή.
Η δολοφόνος ήταν από τα Χανιά της Κρήτης και ήθελε να κρύψει την “οικογενειακή ντροπή” που προκάλεσε η 30χρονη κόρη της, η οποία έμεινε έγκυος “αστεφάνωτη”. Μάνα και κόρη μετακόμισαν σε μια γειτονιά του Πειραιά.
Το νεογέννητο αγοράκι, με το που ήρθε στον κόσμο, κατακρεουργήθηκε. Η γιαγιά του το αποκεφάλισε με ένα μαχαίρι και του έκοψε τα πόδια. Στην συνέχεια, τοποθέτησε τα κομμάτια μέσα σε ένα τσουκάλι με βραστό νερό, για να τα εξαφανίσει.
Την ώρα του εγκλήματος, η κόρη της βρισκόταν ξαπλωμένη στο δωμάτιό της, διότι είχε χάσει πολύ αίμα.
Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο link:
9 Μαΐου 1927: Οι πρώτες Δελφικές Γιορτές
Γιορτές που οργανώθηκαν μέχρι το 1930 στους Δελφούς, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της Αμερικανίδας συζύγου του, Εύας Πάλμερ.
Διήρκεσαν δύο μέρες και περιελάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος με ερασιτέχνες ηθοποιούς («Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου), γυμνικούς αγώνες, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και εξύμνησαν πολυάριθμοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη.
Παρότι οι Δελφικές Γιορτές έδωσαν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, δεν μακροημέρευσαν, επειδή το ζεύγος Σικελιανού, που είχε αναλάβει σχεδόν όλα τα έξοδα, εξαντλήθηκε οικονομικά. Το ελληνικό κράτος μαστιζόταν από το κραχ του 1929 και αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα.
9 Μαΐου 1974: Η συναυλία ορόσημο του Μπρους Σπρίνγκστιν
Ο 25χρονος Σπρίνγκστιν εμφανίστηκε σε συναυλία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο έγραψε στο περιοδικό «Rolling Stone»: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».
Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Born to Run», «Thunder Road», «Badlands», «Hungry Heart», «Dancing in the Dark» και «Born in the USA».
9 Μαΐου 2001: Πέθανε ο Νικόλαος Σαμψών
Ο “εκτελεστής” της ΕΟΚΑ και δημοσιογράφος. Ήταν ο τρόμος των Βρετανών και τον αποκαλούσαν «ο άτρωτος», επειδή γλίτωνε συνεχώς. Παρότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’, μετά το πραξικόπημα, που τον ανέτρεψε στις 15 Ιουλίου 1974, ο Σαμψών, διορίστηκε πρόεδρος της Κύπρου.
Είχε προ πολλού αναπτύξει στενές επαφές με στελέχη της Χούντας των Αθηνών, πράκτορες της ΚΥΠ και Ελλαδίτες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην Κύπρο.
Επειδή αποδέχθηκε το διορισμό του από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις, ο Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 σε εικοσαετή φυλάκιση. Εξέτισε μικρό μέρος της ποινής και πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 66 ετών.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και τα πεπραγμένα του Νικόλαου Σαμψών στον ακόλουθο σύνδεσμο:
9 Μαΐου 2009: Πέθανε ο Ευγένιος Σπαθάρης
Παράτησε την αρχιτεκτονική για χάρη του Καραγκιόζη και έδωσε χιλιάδες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο πατέρας του, Σωτήρης ήταν επίσης καραγκιοζοπαίχτης.
Το 1966, ο Σπαθάρης ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης του ΕΙΡ (ΕΡΤ). Εκτός από το σπουδαίο έργο του στον τομέα του θεάτρου σκιών, διακρίθηκε και ως ζωγράφος.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ