8 Σεπτεμβρίου 1504: Τα αποκαλυπτήρια του Δαβίδ
Το αριστούργημα της Αναγέννησης
Πρόκειται για το διασημότερο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου και ένα από τα πιο γνωστά στην ιστορία της γλυπτικής. Παριστάνει τον βιβλικό βασιλιά Δαβίδ, τη στιγμή που αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον γίγαντα Γολιάθ.
Το γλυπτό, ύψους 5 μέτρων και 17 εκατοστών, εκτίθεται από το 1873 στη Galleria dell’Accademia της Φλωρεντίας. Μέχρι τότε βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του Palazzo della Signoria και ένα φύλλο κάλυπτε τα γεννητικά του όργανα. Πολλά αντίγραφα του Δαβίδ βρίσκονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
8 Σεπτεμβρίου 1822: Η Ναυμαχία των Σπετσών
Υπό την ηγεσία του Ανδρέα Μιαούλη, ο ελληνικός στόλος κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό του Μεχμέτ Αλί Πασά, στο στενό μεταξύ Σπετσών και Ερμιονίδας.
Ο Μιαούλης διέταξε τα πλοία να τον ακολουθήσουν μέσα στο στενό, όπου θα ήταν ευκολότερο να συγκρουστούν με τον εχθρό, αλλά τέσσερις ναυτικοί παράκουσαν τις εντολές του. Βρέθηκαν ανάμεσα στα εχθρικά πλοία και ξεκίνησαν να κανονιοβολούν.
Ο ανεφοδιασμός της φρουράς του πολιορκούμενου Παλαμηδίου αποτράπηκε και το σχέδιο των Οθωμανών να καταστρέψουν τις ναυτικές βάσεις των Ελλήνων σε Σπέτσες και Ύδρα ναυάγησε. Δυόμισι μήνες μετά, το Ναύπλιο απελευθερώθηκε.
Διαβάστε περισσότερα για τη Ναυμαχία των Σπετσών στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
8 Σεπτεμβρίου 1925: Γεννήθηκε ο Πίτερ Σέλερς
Άγγλος ηθοποιός της δεκαετίας του ’60 και του ’70 που έμεινε διάσημος μέσα από το ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζό στη σειρά ταινιών “Ροζ Πάνθηρας“.
Διασκεύασε το τραγούδι “A Hard Day’s Night” των Beatles και διατηρούσε φιλία με τον Τζορτζ Χάρισον και τον Ρίνγκο Σταρ. Ο Σέλερς δήλωνε πως δεν είχε καμία προσωπική ταυτότητα πέρα από τους ρόλους που υποδύθηκε.
Πάλευε με την κατάθλιψη, τις ανασφάλειες, το αλκοόλ και τα προβλήματα με την καρδιά του. Παντρεύτηκε τέσσερις γυναίκες και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.
8 Σεπτεμβρίου 1944: Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς η Λέλα Καραγιάννη
“Πρέπει να χτυπήσουμε τον εχθρό με τα δικά του όπλα, εκ των έσω. Θα φτιάξουμε τον δικό μας Δούρειο Ίππο”
Ήταν δισέγγονη της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, γι’ αυτό και ονόμασε την αντιστασιακή οργάνωσή της “Μπουμπουλίνα”. Ξεκίνησε με πυρήνα τα μέλη της οικογένειάς της και έφτασε να έχει περισσότερα από 100 μέλη.
Έκρυβε και φυγάδευε Βρετανούς στρατιώτες, κατασκόπευε και έκανε σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες. Στις δράσεις συμμετείχαν παιδιά, Ιταλοί αντιφασίστες και Γερμανοί αντιναζί. Η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν.
Φυλακίστηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και εκτελέστηκε 34 ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Έδωσε όλη την περιουσία της και ρίσκαρε τη ζωή των επτά παιδιών της για την ελευθερία.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τις γυναίκες της Αντίστασης: τη Λέλα Καραγιάννη και την Ηρώ Κωνσταντοπούλου:
8 Σεπτεμβρίου 1946: Γεννήθηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς
Καθηγητής εγκληματολογίας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και “πατέρας” της Φρουτοπίας που έχει δηλώσει: “Η εκπαίδευση, αντί να εμπνέει και να χαρίζει δημιουργικά φτερά, συνθλίβει και καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων το παιδί“.
Το 1997 ξέσπασε δικαστική διαμάχη μεταξύ του Τριβιζά και της Coca Cola, επειδή η τελευταία ξεκίνησε την παραγωγή ενός φρουτοποτού με την ονομασία “FRUTOPIA”. Ο συγγραφέας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, για να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα της δημιουργίας του και δικαιώθηκε.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για την λογοτεχνική του προσφορά και σε ερώτησή του για το ποιους ανθρώπους θεωρεί ήρωες έχει απαντήσει: “Εκείνοι που προσπαθούν να ξεπεράσουν προσωπικούς περιορισμούς και προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους και να σπάσουν τα δεσμά που ορίζουν τη μοίρα τους“.
Περισσότερα για τον Ευγένιο Τριβιζά μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο:
8 Σεπτεμβρίου 1949: Πέθανε ο Ρίχαρντ Στράους
Γερμανός συνθέτης που δημιούργησε πολλά τραγούδια και συμφωνικά ποιήματα. Το Μάιο του 1926, έδωσε συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν, για να ακούσουν τις μελωδίες του. Το κοινό προσέφερε δάφνες και ανθοδέσμες στον Στράους και εκείνος συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο, ο οποίος δεν σταμάτησε λεπτό να τον χειροκροτεί.
Ανάμεσα στους θαυμαστές του Στράους ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος, μόλις ανέλαβε το 1933 την εξουσία, τον διόρισε πρόεδρο του μουσικού επιμελητηρίου. Η αποδοχή της πρότασης από τον Στράους και η σχέση του μουσικοσυνθέτη με το ναζιστικό καθεστώς τον στιγμάτισε.
Διαβάστε για την ταραχώδη σχέση του Ρίχαρντ Στράους με τη σύζυγό του, Πολίν ντε Άνα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
8 Σεπτεμβρίου 1979: Γεννήθηκε η P!nk
Είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας, Αλέσια Μπεθ Μουρ. Είναι γνωστή τόσο για τη δυνατή φωνή της όσο και για τα εκκεντρικά κουρέματά της.
22 βίντεο κλιπ τραγουδιών της έχουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια προβολές στο Youtube. Ανάμεσα στα πιο γνωστά κομμάτια της είναι τα “Sober“, “Perfect“, “Just Give Me A Reason” και “Funhouse“.
8 Σεπτεμβρίου 2003: Η πρώτη διαδραστική συναυλία
Διοργανώθηκε από τον Άγγλο τραγουδιστή, Ντέιβιντ Μπάουι στο Λονδίνο και μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε 86 κινηματογράφους του κόσμου, από το Χονγκ Κονγκ έως το Ελσίνκι. Μόνο στο Παρίσι υπήρχαν 14 οθόνες αφιερωμένες στο μουσικό event.
Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 θεατές την παρακολούθησαν και είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον τραγουδιστή και να του ζητήσουν αφιερώσεις. Ο Μπάουι αξιοποίησε την περίσταση, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το άλμπουμ “Reality“, το οποίο κυκλοφόρησε μια εβδομάδα αργότερα.
Διαβάστε στα παρακάτω links ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του Μπάουι:
8 Σεπτεμβρίου 2003: Πέθανε η Λένι Ρίφενσταλ
Έμεινε στην ιστορία ως “η σκηνοθέτρια του Γ’ Ράιχ” και η προπαγανδίστρια της “ανωτερότητας της άριας φυλής”. Το ντοκιμαντέρ “Ολυμπία“, ένας ύμνος στον εθνικοσοσιαλισμό, γυρίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Εξίσου γνωστή είναι και η ταινία “Ο θρίαμβος της θέλησης” που καταγράφει το συνέδριο του ναζιστικού κόμματος στη Νυρεμβέργη το 1934.
Μετά την ήττα της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρίφενσταλ χαρακτηρίστηκε ως “ανεπιθύμητο πρόσωπο” από τους Συμμάχους και δεν εργάστηκε ως σκηνοθέτρια στην ευρώπη αλλά συνέχισε την καριέρα της ως φωτογράφος στην Αφρική. Πολλές ηγετικές μορφές του Γ’ Ράιχ έγιναν εραστές της, αλλά όχι για πολύ.
Διαβάστε αναλυτικότερα για τη ζωή της Λένι Ρίφενσταλ, που πέθανε σε ηλικία 101 ετών, στο παρακάτω άρθρο:
8 Σεπτεμβρίου 2022: Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’
Η μοναρχία της διήρκεσε 70 χρόνια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο βασιλιά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχολείο δεν πήγε ποτέ και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της με κατ’ οίκον διδασκαλία.
Στην εφηβεία έκανε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα στο Σύνταγμα και το Δίκαιο. Εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς και προσέφερε υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το καλοκαίρι του 1982, ένας άνεργος εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρά της και η Ελισάβετ τον ρώτησε με τσιριχτή φωνή: “Ποιος είσαι; Τι θέλεις;”. Σύμφωνα με έγγραφα του FBI, υπήρχε σχέδιο δολοφονίας της, όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1983.
Διαβάστε περισσότερα για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ