8 Νοεμβρίου 1431. Γεννήθηκε ο Βλαντ ο Παλουκωτής
Είναι το ιστορικό πρόσωπο που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Κόμη Δράκουλα, του θρυλικό βρυκόλακα που έπινε το αίμα ζωντανών.
Ο Ρουμάνος Βλαντ ο Γ΄ ήταν στην πραγματικότητα γιος του ηγεμόνα της Βλαχίας.
Το 1456 διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία και εξαρχής έκανε ξεκάθαρη τη στάση που θα κρατούσε απέναντι στους Οθωμανούς. Όταν απεσταλμένοι τους ήρθαν να ζητήσουν τον φόρο υποτελείας, κάρφωσε τα τουρμπάνια στα κεφάλια τους
Αμέσως μετά, διέσχισε με τις δυνάμεις του τον Δούναβη, περνώντας σε περιοχές που κατείχε η οθωμανική αυτοκρατορία. Όσους Τούρκους συναντούσε στον δρόμο, τους παλούκωνε. Τον χειμώνα του 1462 έσπειρε τον θάνατο σε όλη την περιοχή μεταξύ της Σερβίας και της Μαύρης Θάλασσας. Σε γράμμα του, στον Βασιλιά της Ουγγαρίας, ο Βλαντ έγραφε: «Σκοτώσαμε 23.884 Τούρκους, πέρα από αυτούς που κάψαμε μες στα σπίτια τους ή τους Τούρκους που σκότωσαν οι στρατιώτες… Τώρα ξέρετε, Μεγαλειότατε, ότι δεν υπάρχει πια ειρήνη μεταξύ εμένα και του Σουλτάνου». Σε μία άλλη περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας βραδινής επιδρομής, οι άντρες του Βλαντ λέγεται ότι σκότωσαν 15.000 Τούρκους.
Τελικά πέθανε το 1476, προδομένος απ’ τον αδερφό του που έμεινε πιστός στον σουλτάνο.
8 Νοεμβρίου 1519. Ο Ερνάν Κορτές έφτασε στη γη των Αζτέκων
Όταν ο ισπανός στρατηγός έφτασε στην καρδιά της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, εκείνοι τον υποδέχθηκαν με τιμές και παραχώρησαν στον ίδιο και τους πολεμιστές του ένα παλάτι για να μείνουν. Έκπληκτος ο Κορτές, αντιλήφθηκε ότι ο αυτοκράτορας Μοκτεζούμα πίστευε ότι οι λευκοί άντρες με την αλλόκοτη αμφίεση και τα μεγάλα ζώα, ήταν απεσταλμένοι των θεών τους.
Εκμεταλλευόμενος τη φιλοξενία τους, είχε αρκετό χρόνο ώστε να καταστρώσει το σχέδιό του.
Πρώτα αιχμαλώτισε τον Μοκτεζούμα. Έπειτα βασάνισε, σκότωσε και ατίμασε τους ιθαγενείς κατοίκους. Κατέστρεψε τα μνημεία, έκαψε τα σπίτια, υφάρπαξε το χρυσάφι τους.
Οι επιζήσαντες αναγκάστηκαν να υποταχθούν στους λευκούς αποικιοκράτες και να ασπαστούν τον καθολικισμό.
8 Νοεμβρίου 1793. Άνοιξε το Λούβρο
Το διάσημο μουσείο του Παρισιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Εκτίθενται 35.000 έργα τέχνης, από τα 445.000 που συνολικά έχει στην κατοχή του. Οι μόνιμες συλλογές καταλαμβάνουν έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες.
8 Νοεμβρίου 1900. Γεννήθηκε η Μάργκαρετ Μίτσελ
Η συγγραφέας του “Όσα παίρνει ο άνεμος” γεννήθηκε στην Ατλάντα και μεγάλωσε με ιστορίες από την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου.
Η ιδέα του βιβλίου που την έκανε διάσημη προέκυψε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας που είχε βγει με τη μητέρα της. Τα μισογκρεμισμένα σπίτια, απομεινάρια του εμφυλίου, πλάι σε άλλα νεότερα, που στέκονταν ως σύμβολα της προόδου και της εξέλιξης, ήταν μια εικόνα που της εντυπώθηκε.
Αργότερα, όταν ένα ατύχημα την καθήλωσε για κάποιο διάστημα στο κρεβάτι, ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα που στριφογύριζε στο κεφάλι της.
Ξεκίνησε από το τελευταίο κεφάλαιο και συνέχισε γράφοντας κεφάλαια από διάφορες στιγμές, χωρίς να τηρεί κάποια χρονολογική σειρά, ανάλογα με τη διάθεσή της.
Λέγεται μάλιστα ότι το πρώτο κεφάλαιο το ξανάγραψε 70 φορές.
8 Νοεμβρίου 1901. Τα “Ευαγγελικά”
Με αφορμή την απόδοση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα, ξέσπασαν μεγάλες ταραχές στην Αθήνα.
Στις 8 Νοεμβρίου, ομάδες έξαλλων διαδηλωτών προσπάθησαν να εισβάλλουν στη Βουλή και στην Αρχιεπισκοπή. Η Χωροφυλακή απάντησε με τα όπλα. Ο απολογισμός των συμπλοκών στα αιματηρά “Ευαγγελικά” ήταν 8 νεκροί και 72 τραυματίες.
Μία σφαίρα τραυμάτισε και τον πρωθυπουργό Γεώργιο Θεοτόκη, ο οποίος λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε. Το ίδιο αναγκάστηκε να κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Προκόπιος. Και όλα αυτά στο όνομα της χριστιανικής αγάπης…
8 Νοεμβρίου 1903. Τα “Ορεστειακά”
Δύο χρόνια μετά τα “Ευαγγελικά”, ξέσπασαν εκ νέου ταραχές, αυτή τη φορά με αφορμή την παράσταση της “Ορέστειας” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο. Το κείμενο δεν είχε μεταφραστεί σε δημοτική, αλλά ήταν σε απλή καθαρεύουσα.
Η μετάφραση έγινε με χρηματοδότηση του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Γεώργιο Σωτηριάδη.
Σκοπός ήταν η αρχαία τραγωδία να γίνει κατανοητή στους θεατές. Οι καθαρευουσιάνοι χαρακτήρισαν την κίνηση ως προσβολή της εθνικής ταυτότητας και καταστροφή της ελληνικής γλώσσας.
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν κατέληξαν σε αιματηρή συμπλοκή με τον στρατό. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και 10 τραυματίες. Οι διανοούμενοι της εποχής θεωρούσαν βεβήλωση της γλώσσας, το ενδεχόμενο ότι έπρεπε να την καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες…
8 Νοεμβρίου 1912. Γεννήθηκε ο Στυλιανός Παττακός
Ο μετέπειτα πραξικοπηματίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, ως παιδί αγροτικής οικογένειας.
Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο τέθηκε Διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Όμηρος» και της Ιερής Ταξιαρχίας.
Στην ομάδα των χουντικών φέρεται να προσχώρησε στα τέλη του 1966. Μαζί με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο, υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Ο ίδιος φέρεται να διαδραμάτισε τον κομβικότερο ρόλο, καθώς ήτανο διοικητής των τανκς. Χωρίς αυτά και την αποφασιστικότητα του Παττακού, το πραξικόπημα δεν είχε πολλές ελπίδες.
8 Νοεμβρίου 1935. Γεννήθηκε ο Αλέν Ντελόν
Ο γάλλος γόης του κινηματογράφου υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς των δεκαετιών του ’60 και του ’70.
Η ενασχόλησή του με την υποκριτική προέκυψε τυχαία, καθώς μέχρι να τον ανακαλύψει ένας κυνηγός ταλέντων, ο Ντελόν είχε καταταγεί και υπηρετούσε για 3 χρόνια στο Γαλλικό Ναυτικό. Μία μέρα τον είδε τις Κάννες ένας αμερικανός ατζέντης και μετά από μια οντισιόν του πρόσφερε συμβόλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μάθαινε αγγλικά. Ο νεαρός επέστρεψε στο Παρίσι για να μάθει την γλώσσα, αλλά εκεί γνώρισε τον Γάλλο σκηνοθέτη Υβ Αλεγκρέ, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι έπρεπε να μείνει στη Γαλλία για να ξεκινήσει εκεί την καριέρα του. Όπως κι έγινε…
8 Νοεμβρίου 1935. Γεννήθηκε ο Στράτος Διονυσίου
Γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια τα έφερνε δύσκολα πέρα, καθώς οι γονείς του ήταν πρόσφυγες και ο πατέρας του δούλευε στα χωράφια.
Σε ηλικία 12 ετών αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα.
Αρραβωνιάστηκε στα 15 του και απέκτησε το πρώτο του παιδί στα 17.
Αφού εξέτισε την στρατιωτική του θητεία, συνέχισε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την οικογένειά του.
Παράλληλα τα βράδια, εμφανιζόταν στις ταβέρνες της περιοχής του αφιλοκερδώς, μιας και όπως έλεγε, το τραγούδι ήταν ο έρωτάς του.
Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει γνωστό και τελικά έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην πίστα στο νυχτερινό κέντρο Φαρίντα της Θεσσαλονίκης.
8 Νοεμβρίου 2005. Πέθανε ο Αλέκος Αλεξανδράκης
Ευγενής, ντροπαλός, αντιστάρ, τζέντλεμαν, αριστερός. Έτσι τον χαρακτήριζαν όσοι τον ήξεραν προσωπικά.
Για τον κόσμο, υπήρξε ο ένας και μοναδικός ζεν πρεμιέ.
Συνολικά πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες, δεκάδες θεατρικά έργα, και αργότερα, με την επέλαση της τηλεόρασης, σε πολλές σειρές που άφησαν ιστορία. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του διδάσκοντας υποκριτική, ενώ το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στην τέχνη.
Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 2005, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ