Σήμερα γιορτάζουν: Θεόφιλος, Θεοφίλη, Προκόπιος και Προκοπία.
8 Ιουλίου 1865: Πέθανε ο Κρίστιαν Χόυχενς
Άγγλος φυσικός και αστρονόμος, ο οποίος ανακάλυψε τους δακτυλίους του Κρόνου. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πρότεινε ότι δεν είναι ενιαία μάζα, αλλά αποτελούνται από πολλά σωματίδια.
8 Ιουλίου 1822: Πέθανε ο Πέρσι Σέλλεϋ
Άγγλος ρομαντικός ποιητής που ήταν γνωστός, όχι τόσο για τα έργα του, όσο για τη σκανδαλώδη προσωπική του ζωή.
Παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών την Χάριετ Γκρουβ, αλλά τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους δεν άργησαν να φανούν. Ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος ερωτεύτηκε την 15χρονη κόρη του πνευματικού του μέντορα Ουίλιαμ Γκόντγουιν, Μαίρη. Τελικά, οι δυο τους σύναψαν σχέση.
Ο Σέλλεϋ πρότεινε στην γυναίκα του να υπάρξει ερωτικό τρίγωνο με την ερωμένη του. Η Χάριετ πέθανε και ο ποιητής παντρεύτηκε τη Μαίρη.
8 Ιουλίου 1876: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος που εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ανέλαβε δύο φορές το αξίωμα του πρωθυπουργού για σύντομες περιόδους (1924 και 1932) και συνέδεσε το όνομά του με το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1924.
Το 1908, υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της “Κοινωνιολογικής Εταιρείας”. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, ανέλαβε διάφορα υπουργεία και φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Πάγκαλο.
Το 1922, μαζί με ομοϊδεάτες του, υπέγραψε το “Δημοκρατικό Μανιφέστο”, με το οποίο καλούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ να παραιτηθεί προς χάρη των συμφερόντων του έθνους.
8 Ιουλίου 1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας έγινε Ολυμπιονίκης
Ο Έλληνας δρομέας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς της Σουηδίας το 1912. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο κόσμος τον υποδέχτηκε θριαμβευτικά.
Τον παρέλαβαν απ’ τον σταθμό του τρένου και τον συνόδευσαν μέχρι το γήπεδο του Πανελληνίου, στο Πεδίον του Άρεως. Ο Κωστής όμως δεν πρόλαβε να χαρεί το θρίαμβό του.
Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, ξέσπασε ο A’ Βαλκανικός, και ο Τσικλητήρας έσπευσε να καταταγεί αμέσως. Παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να τον στείλει στα μετόπισθεν για να μην κινδυνεύσει η ζωή του, ο Κωστής δεν υπάκουσε, καθώς ντρεπόταν να μείνει πίσω όταν τ΄ αδέλφια του βρίσκονταν στο μέτωπο.
8 Ιουλίου 1921: Ξεκίνησε η Μάχη του Εσκί Σεχίρ
Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο τουρκικός στρατός αιφνιδίασε τον ελληνικό κάνοντας επίθεση στο Εσκί Σεχίρ. Πολλές μονάδες των Ελλήνων είτε επλήγησαν είτε εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης. Οι Έλληνες μέραρχοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και οδήγησαν τον ελληνικό στρατό στη νίκη.
Η μάχη διήρκησε από τις 4 τα ξημερώματα έως τη νύχτα. Στις 9 Ιουλίου, οι Έλληνες αντεπιτέθηκαν κατακτώντας την πόλη. Ο τουρκικός στρατός έφυγε πιο μακριά από τη γραμμή Εσκί Σεχίρ-Σεϊντή Γαζή.
8 Ιουλίου 1934: Γεννήθηκε ο Ανδρέας Λεντάκης
«Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα
μετρώ τους χτύπους το αίμα μετρώ
πίσω απ’ τον τοίχο πάλι θα ’μαστε παρέα
τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ»
Πολιτικός και συγγραφέας. Κατά την περίοδο της χούντας φυλακίστηκε επί 4 χρόνια, του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Είναι ο Ανδρέας στον οποίο γίνεται αναφορά από τον Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι «Το σφαγείο». ‘Ηταν «ένα ελάχιστο δείγμα της αγάπης και του θαυμασμού μου στο πρόσωπό του», ανέφερε ο κορυφαίος συνθέτης, καθώς υπήρξαν συναγωνιστές και συγκρατούμενοι την περίοδο της δικτατορίας.
Ο Λεντάκης διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διακομματικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Διακομματικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας.
8 Ιουλίου 1934: Γεννήθηκε ο Μάρτι Φέλντμαν
Ο Μάρτι Φέλντμαν ήταν κωμικός του αγγλικού κινηματογράφου. Έμεινε γνωστός για το ιδιαίτερο πρόσωπό του. Είχε οφθαλμοπάθεια του Graves ως αποτέλεσμα πάθησης του θυροειδούς. Αποτέλεσμα ήταν τα μάτια του να προεξέχουν.
Ένας παιδικός τραυματισμός, ένα τρακάρισμα και ένα ατύχημα με το σκάφος, στο οποίο κόντεψε να πνιγεί, μπορεί να συνέβαλαν επίσης στην εμφάνισή του.
8 Ιουλίου 1967: Πέθανε η Βίβιαν Λι
Αγγλίδα ηθοποιός που ήταν πιο γνωστή για το ρόλο της Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Θεωρούσε ότι την ομορφιά της κάθε άλλο παρά προσόν για τις υποκριτικές της ικανότητες.
«Μερικοί κριτικοί είχαν την ανοησία να πουν ότι ήμουν μεγάλη ηθοποιός. Τότε σκέφτηκα ότι ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να μου κάνουν, καθώς έριξαν πάνω μου τέτοιο βάρος και τέτοια ευθύνη, που δεν ήμουν σε θέση να αντέξω. Μου χρειάστηκε καιρός για να μάθω να μην εντυπωσιάζομαι από εκείνες τις πρώτες εντυπώσεις των κριτικών. Το βρίσκω τόσο ηλίθιο. Θυμάμαι ακόμα πολύ καλά εκείνον τον κριτικό που το έκανε και δεν τον έχω συγχωρήσει», είχε πει.
Είχε βραβευτεί με δύο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Στα μέσα του ’40 διαγνώστηκε με φυματίωση. Ταλαιπωρήθηκε για χρόνια με την ασθένεια από την οποία και πέθανε το 1967.
8 Ιουλίου 1996: Πέθανε ο Δημήτρης Κουκής
Ηθοποιός που υποδυόταν κυρίως δεύτερους ρόλους.
Υποδύθηκε τον Τζον στην ταινία «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», τον εισηγητή στο Τμήμα Διαζυγίων στο έργο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» και τον Λεωνίδα στο «Είναι ένας… τρελλός τρελλός Βέγγος».
8 Ιουλίου 1997: Η Συμφωνία της Μαδρίτης
Υπεγράφη μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τούρκου πρόεδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο και να ελαττωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενων επεισοδίων.
Η συμφώνια έξι σημείων όριζε:
- Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
- Σεβασμός της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
- Σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
- Σεβασμός στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.
- Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.
- Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr