10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου. Ναυάγιο της Φαλκονέρας, Νίκος Γκάτσος και Τζον Λένον

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου. Ναυάγιο της Φαλκονέρας, Νίκος Γκάτσος και Τζον Λένον

Σήμερα γιορτάζει ο Πατάπιος

8 Δεκεμβρίου 1660: Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα

Η ηθοποιός Μάργκαρετ Χουγκς, σε ηλικία 30 ετών, έκανε πρεμιέρα, παίζοντας σε έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε θέατρο του Λονδίνου. Υποδύθηκε τη Δεισδαιμόνα στον «Οθέλλο», σε παραγωγή του Τόμας Κίλλιγκρου της εταιρείας Κινγκ.

Ήταν η ερωμένη του στρατηγού πρίγκιπα Ρούπερτ του Ρήνου στον Εμφύλιο Πόλεμο της Αγγλίας. Μαζί έκαναν ένα παιδί. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ο πρίγκιπας το αναγνώρισε.

8 Δεκεμβρίου 1813: Πρεμιέρα της Έβδομης Συμφωνίας του Μπετόβεν

Η Έβδομη Συμφωνία του Μπετόβεν συντέθηκε το 1811-1812. Η παρουσίασή της έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε φιλανθρωπική συναυλία για τους τραυματισμένους στρατιώτες στη μάχη του Χάναου. Ήταν ίσως η καλύτερη παράσταση του Γερμανού συνθέτη.

8 Δεκεμβρίου 1911: Γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος

Έγραψε την ποιητική σύνθεση «Αμοργός», στην Κατοχή, σε ένα βράδυ, με το λεγόμενο σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες του σουρεαλισμού.

Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ταξίδευε τακτικά, προκειμένου να δει τους δικούς του. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια έπαθε πνευμονία και πέθανε στο πλοίο. Η οικογένεια έμαθε για τον θάνατό του έναν μήνα αργότερα.

Ο θρήνος της μητέρας του τρόμαξε τόσο τον Γκάτσο, με συνέπεια στην υπόλοιπη ζωή του να έχει ένα μόνιμο τρέμουλο στα χέρια.

Νίκος Γκάτσος. Ο πατέρας του πέθανε ενώ επέστρεφε με πλοίο από την Αμερική και τον πέταξαν στον Ατλαντικό. Το σοκ από τον θρήνο της μάνας του. Η φιλία με τον Ελύτη

8 Δεκεμβρίου 1943: Γεννήθηκε ο Τζιμ Μόρισον

Λάτρευε την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυίας.

Εμπνευστής του ονόματος των Doors ήταν ο φίλος του, Ντένις Τζέικομπ. Μία μέρα, ανέφερε ένα ποίημα του Βρετανού ζωγράφου Γουίλιαμ Μπλέικ: «Αν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονταν, τα πάντα θα φαίνονταν στον άνθρωπο όπως αληθινά είναι. Άπειρα.»

Από αυτό τον στίχο εμπνεύστηκε ο Μόρισον το όνομα της μπάντας. Ήταν «Οι Πόρτες: Ανοιχτές και Κλειστές». «Υπάρχει το γνωστό και υπάρχει και το άγνωστο. Και αυτό που χωρίζει αυτά τα δύο είναι η πόρτα κι αυτό θέλω να είμαι», εξήγησε ο Μόρισον. Τελικά, επικράτησε το πιο σύντομο «The Doors».

H κόντρα του Μόρισον με τον πατέρα του που τον χαρακτήρισε «ατάλαντο», όταν άκουσε τον πρώτο δίσκο των Dοοrs. “Ο πατέρας μου έχει πεθάνει”, ήταν η απάντηση του.

8 Δεκεμβρίου 1962: Η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης

Περίπου 17.000 εργαζόμενοι έκλεισαν τις εφτά ημερήσιες εφημερίδες της Νέας Υόρκης και ξεκίνησαν απεργία. Διήρκησε 114 μέρες, από τις 8 Δεκεμβρίου 1962 έως τις 31 Μαρτίου 1963. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς και για την αυτοματοποίηση των τυπογραφείων.

8 Δεκεμβρίου 1966: Το πλοίο «Ηράκλειον» βυθίστηκε στη Φαλκονέρα

Το πλοίο «Ηράκλειον» ξεκίνησε το ταξίδι Χανιά – Πειραιάς, με ανέμους που έπνεαν 8 με 9 μποφόρ και με έντονη βροχόπτωση. Το δρομολόγιο καθυστέρησε να αναχωρήσει 20 λεπτά, για να επιβιβαστεί την τελευταία στιγμή φορτηγό βάρους 25 τόνων. Οι ναύτες δεν το έδεσαν με ασφάλεια.

Στις 2:06 π.μ., ο ασυρματιστής εξέπεμψε σήμα κινδύνου: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε». Το φορτηγό είχε μετακινηθεί από τη θέση του και χτύπησε με δύναμη τα τοιχώματα του γκαράζ, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής. Η μπουκαπόρτα υποχώρησε, μπήκαν μέσα νερά και το πλοίο άρχισε να βυθίζεται.

Το Ηράκλειον βρισκόταν στα μισά της διαδρομής, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα.

Οι σωστικές λέμβοι ήταν ανύπαρκτες και εκατοντάδες επιβάτες βούτηξαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Πνίγηκαν 250 άνθρωποι.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο έγινε η αφορμή για να αλλάξουν πολλά στους κανονισμούς της ακτοπλοΐας.

Οι έξι ναυαγοί του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα που έμειναν γαντζωμένοι πάνω σε μία σχεδία για περισσότερες από 12 ώρες. Πως σώθηκαν χάρη στο μαζούτ που διέρρευσε

8 Δεκεμβρίου 1969: 90 νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα στην Κερατέα

Ο κυβερνήτης της πτήσης Χανιά – Αθήνα ειδοποίησε τον Πύργο Ελέγχου στο Ελληνικό ότι έχει θέσει σε λειτουργία το τυφλό σύστημα προσγείωσης (I.L.S), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Για να αποφύγει την κακοκαιρία, έκανε μια σειρά από παρεκκλίσεις. Το αεροπλάνο έχανε σταδιακά ύψος, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο Πάνειο Όρος στην Κερατέα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «Τρεις κομματιασμένοι και πολτοποιημένοι κινητήρες ήταν σφηνωμένοι ανάμεσα στα βράχια μιας χαράδρας. Λίγο πιο πάνω οι δύο τροχοί ήταν κομμένοι από τη βάση τους. Ο παγωμένος αέρας έφερνε στις μύτες μας την ανατριχιαστική οσμή της καμένης ανθρώπινης σάρκας. Γύρω μου κανένα κορμί δεν ήταν ακέραιο». 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν το σύνολο των επιβαινόντων.

Η αεροπορική τραγωδία με τους 90 νεκρούς στην Κερατέα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τα Χανιά και συνετρίβη την ίδια μέρα που βυθίστηκε το πλοίο στην Φαλκονέρα

8 Δεκεμβρίου 1974: Δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας

Με την πτώση της δικτατορίας, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος. Με ποσοστό 69,2%, προκρίθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία έναντι της βασιλευομένης.

Μετά την ψηφοφορία, ο τέως πλέον, βασιλιάς Κωνσταντίνος δήλωσε: «Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία».

Τα επτά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα. Τα πέντε ήταν για τον βασιλιά και τα δύο τα έκανε η Χούντα για τον βασιλιά και την τροποποίηση του Συντάγματος

8 Δεκεμβρίου 1980: Δολοφονήθηκε ο Τζον Λένον

Το τραγούδι “Strawberry Fields Forever“ ήταν εμπνευσμένο από τα παιδικά του χρόνια, όταν συνήθιζε να παίζει στον κήπο του ορφανοτροφείου “Strawberry Field“, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σπίτι του.

Η σχέση του Λένον με τη νεαρή γραμματέα του, Μεϊ Πανγκ είχε την έγκριση της Γιόκο Όνο. Θεωρήθηκε η “θεραπεία” στην κρίση του γάμου τους. Το Μάρτιο και το Μάιο του 1969, Λένον και Όνο έκαναν  διαμαρτυρία (bed-in) εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Έμειναν απαθείς στο κρεβάτι τους.

Δολοφονήθηκε από τον θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίον νωρίτερα είχε υπογράψει αυτόγραφο πάνω στο νέο του άλμπουμ. «Τον σκότωσα για τη φήμη», παραδέχθηκε ο Τσάπμαν.

Η τελευταία συνάντηση του Λένον και ΜακΚάρτνεϊ. Γιατί ο Λένον είπε εκνευρισμένος: “δώστε μου ένα μι ή τουλάχιστον λίγη κόκα” (βίντεο)

8 Δεκεμβρίου 2020: Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε εμβόλιο για τον κορονοϊό

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν ήταν η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, μετά την κλινική έγκρισή του. Από τότε δισεκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.