7 Μαρτίου 322 π.Χ. Πέθανε ο Αριστοτέλης στη Χαλκίδα (σε ηλικία 63 ετών)
Γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ, στο σημερινό Λιοτόπι, νότια του χωριού Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής.
Μέλος της Ακαδημίας του Πλάτωνα για 20 χρόνια, ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Αγαπητός μαθητής του Πλάτωνα που τον αποκαλούσε “νου της σχολής”.
Αργότερα, οι απόψεις τους για την ερμηνεία του νοητού κόσμου θα διαφοροποιηθούν. Αντίθετα με τον Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης πίστευε ότι ύλη και μορφή είναι αδιαίρετες ιδιότητες των πραγμάτων και ότι ο νοητός κόσμος συμβαδίζει με τον αισθητό.
Ανέλαβε τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο “Λύκειο”, της Αθήνας, τη φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε, στην περιοχή μεταξύ του Λυκαβηττού και του Ιλισού, η μέθοδος διδασκαλίας που υιοθέτησε ο Αριστοτέλης περιελάμβανε “Περιπάτους” και συζητήσεις πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περίπου 400 βιβλία, όγκος που αντιστοιχεί σε 445.270 στίχους. Μεγάλο μέρος των συγγραμμάτων δεν έχει διασωθεί.
O Αριστοτέλης σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του υπήρξε η ενσάρκωση του ορθού μέτρου.
Η υπερβολή ήταν μέγιστη κακία και η ζωή τον επιβεβαιώνει κάθε μέρα!
7 Μαρτίου 1530 Ο Ερρίκος ο Η’ ζήτησε έγκριση διαζυγίου από τον Πάπα
Το 1530, ο Πάπας Κλήμης Ζ’ απέρριψε την αίτηση διαζυγίου του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Η από την Αικατερίνη της Αραγονίας, χήρα του αδερφού του Άρθουρ. Η σύγκρουση οδήγησε σε σχίσμα μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Εκκλησίας της Αγγλίας και την ίδρυση του Προτεσταντισμού.
Παντρεύτηκε την Αν Μπολαίν με την οποία έκανε μια κόρη. Την Ελισάβετ, η οποία υπήρξε βασίλισσα της Αγγλίας για 45 χρόνια.
7 Μαρτίου 1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κατοχύρωσε το τηλέφωνο
Στις 7 Μαρτίου 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κατάθεσε αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ. Είχε ανακαλύψει το τηλέφωνο
Καταλυτική υπήρξε η συμβολή του ηλεκτροτεχνίτη και συνεργάτη του Μπελ, Τόμας Γουότσον.
Η ανακάλυψη δεν ήταν μόνο δική του καθώς και άλλοι εφευρέτες είχαν καταλήξει στην ίδια τεχνολογία.
Αλλά ο Γκράχαμ έκοψε πρώτος το νήμα της κατοχύρωσης και κέρδισε όλες τις δικαστικές διαμάχες…
7 Μαρτίου 1904 Γεννήθηκε ο Ράινχαρντ Χάιντριχ
Γεννήθηκε ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, ο εμπνευστής των θαλάμων αερίων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της “Τελικής Λύσης” για την εξόντωση των Εβραίων. Ο Χίτλερ τον αποκαλούσε «Σιδερένια Καρδιά» και oι φίλοι του στα Ες Ες του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «Το Ξανθό Κτήνος».
Μετά την αποστράτευση του από το Πολεμικό Ναυτικό κατατάχθηκε στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και έγινε δεύτερος στην ιεραρχία των Ες Ες. Αργότερα του ανατέθηκε ο έλεγχος της Γκεστάπο.
Το όνομα του εμπλέκεται στις μαζικές δολοφονίες στη “Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών”, το 1934 και στο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη “Νύχτα των Κρυστάλλων”
Η μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα εξολόθρευσης ονομάστηκε το 1942 «Επιχείρηση Ράινχαρντ» μετά τη διάσκεψη στο Βάνζεε.
7 Μαρτίου 1921 Έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου
Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) η Ελλάδα, ως νικήτρια χώρα, απέστειλε στρατό στη Μικρά Ασία. Το 1921 με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου αρχίζει η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο ελληνικός στρατός συγκρούεται στην Πέργαμο και στο Αϊδίνι με Τούρκους στρατιώτες και αντάρτες.
Η μικρασιατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες. Οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι ήταν από 35 ως 50 χιλιάδες, από ελληνικής πλευράς. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.
7 Μαρτίου 1938 Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος.
Κορυφαίος φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες από το 1924 ως το 1925.
Το Μάιο του 1911 ανέλαβε το νεοσύστατο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Η νομοθεσία του έγραψε ιστορία καθώς εισηγήθηκε πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως η αντικειμενική ευθύνη των εργοδοτών για τα εργατικά ατυχήματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις Ανώνυμες Εταιρείες, το νόμο περί συνεταιρισμών, και τη ρύθμιση ζητημάτων αγροτικής ασφάλειας.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα έγινε και πρωθυπουργός λύνοντας το πρόβλημα της ύδρευσης στην Αθήνας. Ωστόσο στις απεργίες ήταν αμείλικτος και τις κατέστειλε με βία. Ο Μεταξάς τον εξόρισε στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα. Ναι! η οδός Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα είναι προς τιμή του.
7 Μαρτίου 1948 Τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Ανήκαν στην Ιταλία από το 1923 και ο Μουσολίνι ήθελε να τα κάνει το “εξοχικό” της Ιταλίας. 100 χιλιάδες στελέχη του φασισμού θα μετοικούσαν στα 12νησα για να αλλάξουν τον πληθυσμιακό χάρτη της περιοχής. Απαγόρευσαν την ελληνική γλώσσα, καταπίεσαν την εκκλησία, φυλάκισαν τον πληθυσμό που δεν υπάκουε και ακολούθησαν βίαιο εξιταλισμό των νησιών. Μετά τον πόλεμο από τους Άγγλους πέρασαν στην Ελλάδα.
7 Μαρτίου 1960 Γεννήθηκε ο Τσέχος άσσος του τένις, Ιβάν Λέντλ
μεγάλωσε σε μια οικογένεια με παράδοση στην αντισφαίριση. Είναι κάτοχος οχτώ τίτλων Grand Slam και παγκόσμιος πρωταθλητής της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης τέσσερις φορές (1985, 1986, 1987, 1990). Δεν κατόρθωσε να κερδίσει ποτέ το Γουίμπλεντον αν και έφτασε στο τελικό δύο φορές, το 1986 και 1987. Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από επαγγελματικό τένις στις 21 Δεκεμβρίου 1994, σε ηλικία 34 ετών.
7 Μαρτίου 1969 Αποφασίστηκε η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.
Αποστολή του είναι να διαφυλάξει την ιστορία μας, τα κειμήλια και την μνήμη όσων θυσιάστηκαν στους εθνικούς αγώνες, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Το μουσείο διαθέτει ακόμη φωτογραφίες και οπτικό υλικό από τις σύγχρονες μάχες των Ελλήνων.
Διοργανώνει ημερίδες και δράσεις με σχολεία και ιστορικούς
7 Μαρτίου 1987 ο Μάικ Τάισον έγινε ο νεότερος πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία του
Κέρδισε τον Τζέιμς Σμιθ με ομόφωνη απόφαση μετά από 12 γύρους σε αγώνα στο Λας Βέγκας. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1966. “’Ολοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να φάνε μια μπουνιά στο μούρη”, είχε πει για τους αντιπάλους του και η σταδιοδρομία του έδειξε ότι δεν είχε άδικο. Ελάχιστοι αντίπαλοί του, άντεξαν πάνω από 3 γύρους στο ρινγκ.΄
7 Μαρτίου 2004 Η Νέα Δημοκρατία, του Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ, κουρασμένο από μια πλούσια και παραγωγική οκταετή θητεία του Κώστα Σημίτη αλλά και το βάρος καταγγελιών για σκάνδαλα, πέρασε στην αντιπολίτευση. Τις εκλογές όμως τις έχασε ο Γ. Παπανδρέου που λίγο νωρίτερα είχε διαδεχθεί το Σημίτη.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr