7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο
Κανάρης ο μπουρλοτιέρης
Ήταν η εκδίκηση των Ελλήνων για τη Σφαγή της Χίου λίγους μήνες νωρίτερα. Σκοτώθηκαν 2.000 Οθωμανοί, μεταξύ των οποίων και ο Οθωμανός ναύαρχος και επικεφαλής της καταστροφής του νησιού, Καρά Αλή.
Για την εκτέλεση της επιχείρησης, συγκροτήθηκε μία αρμάδα από 64 πλοία, υδραίικα, σπετσιώτικα και ψαριανά, τα οποία συγκεντρώθηκαν στα Ψαρά, στα τέλη Απριλίου του 1822. Αναζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία, για να “χτυπήσουν” τον τουρκικό στόλο.
Στις 18 Μαΐου, νυχτερινή επιχείρηση των Ελλήνων προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα τουρκικά πλοία χωρίς, όμως, να επιτευχθεί η πυρπόληση της ναυαρχίδας.
Στο μεταξύ, εκδηλώθηκαν κρούσματα απειθαρχίας μεταξύ των πληρωμάτων, εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής της μισθοδοσίας τους, όπως επίσης και διαφωνίες μεταξύ των Υδραίων και Σπετσιωτών ναυάρχων.
Η σύρραξη πήρε γενικευμένο χαρακτήρα και οι Σπετσιώτες αποφάσισαν, παρά τις παρακλήσεις των Ψαριανών, να αποχωρήσουν προς την Κρήτη, στις 31 Μαΐου.
Τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου, οι Οθωμανοί γιόρταζαν στο κατάστρωμα το Μπαϊράμι, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων.
Η φρούρηση ήταν ελλιπής και οι Έλληνες το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Το πυρπολικό του Κανάρη έριξε το μπουρλότο και, πριν προλάβουν οι Τούρκοι να απομακρυνθούν, η φωτιά έφτασε στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε.
Από την ένδοξη αυτή στιγμή, ο Κανάρης έμεινε γνωστός ως “μπουρλοτιέρης”. Αφανής ήρωας στην πυρπόληση της ναυαρχίδας ήταν ο πηδαλιούχος του Κανάρη, Ιωάννης Θεοφιλόπουλος, γνωστός και ως Καπετάν Τσάκαλος.
Διαβάστε στο ακόλουθο αφιέρωμα της “ΜτΧ” για τους διασημότερους πυρπολητές του 1821:
7 Ιουνίου 1907: Το μαρτυρικό τέλος ενός μακεδονομάχου
Τέλλος Άγρας
Υπήρξε μία από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα και έμεινε γνωστός ως Καπετάν Άγρας. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Σαράντος Αγαπηνός και από μικρή ηλικία ήθελε να μπει στον στρατό, να γίνει αξιωματικός και να πολεμήσει για την απελευθέρωση της οθωμανοκρατούμενης Μακεδονίας.
Με το σώμα ανταρτών που διοικούσε ανέλαβε να διώξει τους Βούλγαρους κομιτατζήδες από τη Λίμνη των Γιαννιτσών, ώστε να σταματήσουν να τρομοκρατούν τον ελληνικό πληθυσμό.
Το Νοέμβριο του 1906 τραυματίστηκε από το απόσπασμα του κομιτατζή Αποστόλ Πετκόφ, και, στις αρχές του 1907, προσβλήθηκε από ελονοσία.
Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες των Βουλγάρων, ο Καπετάν Άγρας θέλησε να συναντηθεί με τον βοεβόδα Ζλατάν, προκειμένου να τον πείσει να προσχωρήσει στην ελληνική πλευρά.
Κανόνισαν να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος, με τον Άγρα να συνοδεύεται από τον έμπιστο συνεργάτη του, Αντώνη Μίγγα. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των Βουλγάρων, οι δύο μακεδονομάχοι συνελήφθησαν.
Tους διαπόμπευσαν, περιφέροντάς τους στα χωριά, και, στο τέλος, τους κρέμασαν σε μια καρυδιά κοντά στο Τέχοβο Πέλλας (σημερινή Καρυδιά).
Ο μαρτυρικός θάνατος του Άγρα και του Μίγγα και η προδοσία των Βουλγάρων προκάλεσαν την οργή των Ελλήνων, οι οποίοι ορκίστηκαν και πήραν εκδίκηση, σκοτώνοντας τους δύο Βούλγαρους που ενεπλάκησαν στη δολοφονία.
Η δράση και το τέλος του Καπετάν Άγρα μνημονεύτηκαν σε δημοτικά τραγούδια και ενέπνευσαν την Πηνελόπη Δέλτα, ώστε να γράψει το μυθιστόρημά της “Στα μυστικά του Βάλτου”.
Διαβάστε αναλυτικά για τον μακεδονομάχο, Τέλλο Άγρα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
7 Ιουνίου 1970: Η “απόκρουση του αιώνα” από τον Γκόρντον Μπανκς
Βραζιλία και Αγγλία τέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1970. Το ματς στο στάδιο “Χαλίσκο” της Γουαδαλαχάρα βρισκόταν στο 18o λεπτό και το σκορ στο 0-0, όταν ο Ζαϊρζίνιο βγήκε στην επίθεση και σέντραρε με στόχο τον Πελέ.
Ο Βραζιλιάνος σταρ πήρε την κεφαλιά και ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει το γκολ. Όμως, ο Άγγλος τερματοφύλακας, Γκόρντον Μπανκς πετάχτηκε ενστικτωδώς στη δεξιά του γωνία και αποσόβησε το γκολ πάνω στη γραμμή. Η εκτίναξή του έμεινε στην ιστορία ως “η απόκρουση του αιώνα”.
“Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα“, είχε δηλώσει μετά από χρόνια ο Πελέ για την απόκρουση του Μπανκς.
Για την ιστορία, η αναμέτρηση έληξε με νίκη της Βραζιλίας με 1-0, χάρη σε γκολ του Ζαϊρζίνιο στο δεύτερο ημίχρονο. Και οι δύο χώρες προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, με την Αγγλία να αποκλείεται στα προημιτελικά από τη Δυτική Γερμανία και τη Βραζιλία να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στην Ιταλία.
Δείτε την απόκρουση του Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στο ακόλουθο βίντεο:
7 Ιουνίου 2015: Πέθανε ο Κρίστοφερ Λι
Ο δημοφιλέστερος “Δράκουλας”
Άγγλος ηθοποιός που έγινε διάσημος για το ρόλο του “Κόμη Δράκουλα”, τον οποίο υποδύθηκε σε σειρά κινηματογραφικών ταινιών. Πολλοί ηθοποιοί ενσάρκωσαν το διάσημο βαμπίρ στο πέρασμα των χρόνων, αλλά ο Λι “κατέκτησε” τις καρδιές των φίλων του κινηματογράφου.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε ως εθελοντής στον Ρωσοφινλανδικό Πόλεμο (1939-1940), στο πλευρό των Φιλανδών. Κατόπιν υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών στη RAF, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει να γίνει πιλότος, λόγω προβλημάτων με την όρασή του.
Για τα χρόνια του στον στρατό, ο Κρίστοφερ Λι είχε πει: “Έχω ήδη επιφορτιστεί με πολλά μυστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχω υπογράψει την Επίσημη Μυστική Πράξη που με δεσμεύει για μια ζωή. Οπότε αν μου ζητηθεί να κρατήσω κάτι μυστικό, θα το πάρω στον τάφο μου“.
Άλλοι ρόλοι που υποδύθηκε ήταν του Φρανσίσκο Σκαραμάγκα στην ταινία “Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι” (1974) και του μάγου Σάρουμαν στις τριλογίες του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” (2001-2003) και “Χόμπιτ” (2012-2014).
Τραγουδούσε χέβι μέταλ, απέκτησε τον τίτλο του “Sir” και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
7 Ιουνίου 1821: Η Μάχη του Δραγατσανίου
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκέντρωσε αξιόλογες δυνάμεις κοντά στη ρουμάνικη πόλη του Δραγατσανίου, με σκοπό να επιτεθεί εναντίον των Οθωμανών.
Ο αρχηγός του ιππικού, Βασίλης Καραβιάς και ο επικεφαλής του Ιερού Λόχου, Νικόλαος Υψηλάντης δεν πειθάρχησαν στις διαταγές του Υψηλάντη και επιτέθηκαν μόνοι τους στους Τούρκους.
Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια. Οι Ιερολοχίτες, πιστοί στον όρκο τους, παρέμειναν στις θέσεις τους και πολέμησαν ηρωικά χωρίς την υποστήριξη ιππικού.
Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν, ενώ 37 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, μεταφέρθηκαν στο Βουκουρέστι και στάλθηκαν στην αγχόνη για εκτέλεση. Η ήττα στο Δραγατσάνι σήμανε το τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία.
7 Ιουνίου 1848: Γεννήθηκε ο Πολ Γκογκέν
Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος και γλύπτης που, εκτός από τους πίνακες του, έμεινε γνωστός και για την εκκεντρική προσωπικότητά του και την πολυτάραχη ιδιωτική του ζωή.
Χτυπούσε τη γυναίκα του, εξαπατούσε τους φίλους του και παντρεύτηκε ένα 13χρονο κορίτσι. Γνωρίστηκε με τον Ολλανδό ζωγράφο, Βίνσεντ Βαν Γκογκ και για ένα διάστημα συγκατοίκησαν.
Αναλυτικότερα για τον Γκογκέν μπορείτε να διαβάστε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
7 Ιουνίου 1942: Η λήξη της Ναυμαχίας του Μίντγουεϊ
Διεξήχθη από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου 1942 και υπήρξε μία κρίσιμη αναμέτρηση μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρά την υπεροχή της Ιαπωνίας, οι ΗΠΑ νίκησαν κατά κράτος και πήραν εκδίκηση για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ μερικούς μήνες πριν. Η ονομασία της ναυμαχίας προήλθε από το κοραλλιογενές νησί Μίντγουεϊ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ. βορειοδυτικά της Χαβάης.
Με το Μίντγουεϊ υπό τον έλεγχό τους, οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τις θαλάσσιες οδούς γύρω από τα νησιά τους και, παράλληλα, να διαθέτουν μια βάση για περισσότερες επιθέσεις εναντίον της Χαβάης.
Ωστόσο, η πανωλεθρία που υπέστησαν, σηματοδότησε το τέλος του επεκτατισμού τους στον Ειρηνικό και έβαλε τέλος στις επιδιώξεις της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου για την Αυστραλία.
Οι αμερικανικές απώλειες στη Nαυμαχία του Μίντγουεϊ ήταν:
ένα αεροπλανοφόρο,
ένα αντιτορπιλικό,
150 αεροπλάνα
και περίπου 300 άνδρες.
Από την άλλη, ο ιαπωνικός απολογισμός ήταν τραγικός:
4 αεροπλανοφόρα,
275 αεροπλάνα και πάνω από
3.000 άνδρες, ανάμεσά τους πολλοί έμπειροι πιλότοι.
Διαβάστε περισσότερα για την Ναυμαχία του Μίντγουεϊ, η οποία μεταφέρθηκε και στη “μεγάλη οθόνη”, στο παρακάτω άρθρο:
7 Ιουνίου 1954: Πέθανε ο Άλαν Τούρινγκ
Ο “πατέρας της πληροφορικής”
Άγγλος μαθηματικός και πρωτοπόρος της επιστήμης των υπολογιστών. Έμεινε γνωστός, επειδή ως επικεφαλής της “Ομάδας 8” “έσπασε” τον πολύπλοκο κώδικα της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma του γερμανικού στρατού.
Για τους Βρετανούς ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ μάθαινε πλέον τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις του Άξονα.
Οι Γερμανοί είχαν “σπάσει” πρώτοι τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων και με τις πληροφορίες που αποσπούσαν βύθιζαν τα πλοία του βρετανικού ναυτικού το ένα μετά το άλλο.
Οι επιστημονικές συνεισφορές του Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια όσο ήταν εν ζωή, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Επισήμως επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη.
Στις 7 Ιουνίου 1954, βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο του βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο που είχε αλειφτεί με κυάνιο.
Ήταν μόλις 41 ετών. Αρκετοί πιστεύουν πως η Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Άγγλο “πατέρα της πληροφορικής”.
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ στο παρακάτω αφιέρωμα:
7 Ιουνίου 1952: Γεννήθηκε ο Λίαμ Νίσον
Βορειοϊρλανδός ηθοποιός που έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στη σειρά ταινιών “Star Wars“. Η ταινία “Λίστα του Σίντλερ” (1993) του χάρισε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου και μια για τη Χρυσή Σφαίρα.
Πριν πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την υποκριτική, ο Λίαμ Νίσον προσπάθησε να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, είπε ότι αρνήθηκε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ μετά από απαίτηση της γυναίκας του, Νατάσα Ρίτσαρντσον.
Η Ρίτσαρντσον σκοτώθηκε το 2009 ενώ έκανε σκι, γεγονός που επηρέασε βαθύτατα την ψυχολογία του δημοφιλούς ηθοποιού.
Διαβάστε περισσότερα για τον Λίαμ Νίσον στο παρακάτω άρθρο:
7 Ιουνίου 2002: Πέθανε η Μαλβίνα Κάραλη
Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Σακκά. Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών.
Στην τελευταία περίοδο της καριέρας της ειδικεύτηκε σε ένα ιδιαίτερο είδος πολιτικής σάτιρας, που την έκανε δημοφιλή τη δεκαετία του ’90.
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 50 ετών. Όπως έλεγε, “δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ